PwC

Ansattes ubevidste handlinger udgør den største cybertrussel

Del
Det er de ansattes ubevidste handlinger, der udgør den største cybertrussel for de danske virksomheder. Det hænger tæt sammen med, at det særligt er phishingangreb, der rammer erhvervslivet, da denne type angreb ofte sker, når en ansat fx klikker på et ondsindet link. Det viser PwC’s Cybercrime Survey 2019, som er gennemført for femte år i træk.
Mads Nørgaard Madsen, partner og it-sikkerhedsekspert i PwC
Mads Nørgaard Madsen, partner og it-sikkerhedsekspert i PwC

Ubevidste handlinger fra de ansatte udgør den største cybertrussel. Det svarer hele 71 % i PwC’s Cybercrime Survey 2019, hvor 325 virksomhedsledere, it-chefer og specialister fra danske virksomheder har deltaget. Dernæst peger de på organiserede kriminelle (63 %) og haktivister (41 %).

”Hackerne lykkes desværre ofte med at finde vej ind i virksomhedernes systemer via phising-angreb, og derfor er erhvervsledernes største bekymring netop de ansattes ubevidste handlinger. Det er derfor vigtigt at klæde medarbejderne på med bl.a. awareness-træning, så de undgår at falde i phishing-fælden, ligesom man kan opfordre til, at medarbejderne advarer it-afdelingen, hvis de modtager en mail, der giver grund til mistanke,” lyder opfordringen fra Mads Nørgaard Madsen, partner og it-sikkerhedsekspert i PwC.

Hele 68 % af virksomhederne har da også været ramt af phishing-angreb inden for de seneste 12 måneder. Andelen der peger på phishing-angreb, er dog faldet siden sidste år (fra 76 % i 2018 til 68 % i 2019), og samme tendens gælder for finansiel svindel (fra 38 % i 2018 til 30 % i 2019).

”Selvom phishing stadig ligger højt på listen over sikkerhedshændelser i de danske virksomheder, tyder noget på, at virksomhederne er blevet bedre til at bekæmpe netop denne type angreb. Det kan hænge sammen med, at stadigt flere virksomheder investerer i awareness-træning,” fortæller Mads Nørgaard Madsen og henviser til, at awareness-træning er blandt virksomhedernes højst prioriterede investeringer inden for cyber- og informationssikkerhed.

Hver anden virksomhed har været udsat for cyberangreb
PwC’s Cybercrime Survey 2019 viser desuden, at i alt 51 % af de danske virksomheder har været udsat for et cyberangreb, hvilket er en stigning fra 44 % i 2018. Den stigende udvikling i cyberangreb kan være medvirkende til, at topledelsen har fået et større fokus på cybersikkerhed siden sidste år. 76 % svarer således i undersøgelsen (mod 66 % sidste år), at topledelsen i nogen eller i høj grad har fokus på balancen mellem cybertruslen og investeringer i cybersikkerhed.

”Det er positivt, at der er kommet større fokus fra ledelsens side, men cybersikkerhedens kompleksitet kræver også et opgør med gamle sikkerhedsprincipper. Mange virksomheder tillader i dag både kunder og leverandører adgang til deres systemer og fortrolige data,” siger Mads Nørgaard Madsen og fortsætter: ”Det er derfor ikke længere tilstrækkeligt at fokusere på funktionsadskillelse og ’need to know’. Der er i højere grad behov for fokus på ’need to protect’, hvilket kræver en større involvering fra ledelsen. Derudover skal sikkerhedsfolkene have kompetencerne til at oversætte de ofte meget tekniske udfordringer.

Om undersøgelsen
325 virksomhedsledere, it-chefer og specialister fra danske virksomheder har deltaget i PwC’s Cybercrime Survey 2019, hvor de har delt deres syn på cyberkriminalitet i Danmark. De har bla. taget stilling til udviklingen i trusselsbilledet og har rapporteret, hvordan og i hvilket omfang de arbejder med udfordringerne. Undersøgelsen er foretaget for femte år i træk. 

Nøgleord

Billeder

Mads Nørgaard Madsen, partner og it-sikkerhedsekspert i PwC
Mads Nørgaard Madsen, partner og it-sikkerhedsekspert i PwC
Download

Vedhæftede filer

Information om PwC

PwC
PwC
Strandvejen 44
2900 Hellerup

51332378https://www.pwc.dk/

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Unge i Vejle- og Kolding-området får privatøkonomi på skoleskemaet5.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Undersøgelser viser, at alt for mange unge kommer i økonomiske vanskeligheder tidligt i livet, og tidlige gældsproblemer kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet. Med undervisningsforløbet ’Ung privatøkonomi’ klæder PwC folkeskoleelever i 7. og 8. klasse på med forståelse for økonomi, ansvarligt forbrug og personligt lederskab. I starten af april starter tiltaget op på skoler i Vejle- og Kolding-området.

Ny afgørelse fra Skatterådet: Smartwatches er omfattet af reglerne om beskatning af fri telefon25.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

PwC har i en sag for Skatterådet d. 19. marts 2024 spurgt ind til, om man som medarbejder skal beskattes af et smartwatch, som ens arbejdsgiver stiller til rådighed. På baggrund af den teknologiske udvikling og smartwatches funktionalitet har Skatterådet fastslået, at smartwatches er underlagt de samme regler for beskatning som telefoner, når de stilles til rådighed af arbejdsgivere til deres medarbejdere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye