Ansatte i ældreplejen får tilbudt kurser i værdig ældrepleje

Sygeplejersker, sosu-assistenter, fysioterapeuter, ergoterapeuter, ledere og andre faggrupper fra ældreplejen i de fynske kommuner og i resten af landet får nu mulighed for gratis at blive klædt på med nye kompetencer til at sikre en endnu mere værdig ældrepleje.
Det er Sundhedsstyrelsens nationale videnscenter for værdig ældrepleje, der står bag indsatsen. Videnscentret er politisk blevet tildelt midler til at understøtte kommuners og private plejeenheders arbejde med at skabe endnu mere værdighed i ældreplejen – blandt andet gennem kurser, temadage, konferencer og en diplomuddannelse for medarbejdere og ledere i ældreplejen.
”Med Nationalt Videnscenter for værdig ældrepleje ønsker vi at bidrage til at skabe endnu mere værdighed i ældreplejen til gavn for de mange ældre, der bor på plejecenter eller modtager hjemmepleje. Det gør vi blandt andet ved at tilbyde medarbejdere og ledere fra ældreplejen praksisnær kompetenceudvikling, der giver konkrete redskaber og metoder, de kan anvende i deres daglige arbejde,” forklarer Kari Rose Holm, der er projektleder i Nationalt Videnscenter for værdig ældrepleje og specialkonsulent hos Sundhedsstyrelsen.
3.000 ansatte bliver efteruddannet frem til 2021
Sundhedsstyrelsen har efter en udbudsrunde udpeget de to professionshøjskoler VIA University College i Jylland og Absalon på Sjælland til at stå for kompetenceudviklingen af ansatte fra ældreplejen. Begge uddannelsesinstitutioner har årelang erfaring på området og vil både i 2019, 2020 og 2021 afvikle en national konference på Fyn med fokus på værdighed i ældreplejen.
”Vi forventer, at der fra 2019 til 2021 kommer ca. 3.000 ansatte fra ældreplejen i de danske kommuner på gratis temadage, kurser og konferencer. Vi er p.t. ved at færdigudvikle indholdet i kompetenceudviklingen, og man kan tilmelde sig allerede nu. Målet er, at også de svage ældre fremover skal opleve at have selvbestemmelse i forhold til planlægningen af deres dag,” fortæller ph.d. og forskningsleder Rikke Gregersen fra VIA University College.
Hun har stor viden om ældre og demens og indgår som faglig koordinator i projektet vedrørende kompetenceudvikling i værdig ældrepleje.
Rikke Gregersen påpeger, at der i 2025 ifølge prognoserne vil være 87.000 flere danskere over 80 år end i dag og også en markant stigning i antallet af mennesker med demens. Ligeledes vil gruppen af 65-79-årige vokse.
Kompetenceudvikling med seks temaer
I kompetenceudviklingen vil der blive sat fokus på seks forskellige temaer i forhold til værdig ældrepleje for svage ældre: 1. Livskvalitet 2. Selvbestemmelse 3. Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng 4. Mad og ernæring 5. En værdig død 6. Pårørende.
Både kurser og temadage starter op i maj 2019. Det sker hos VIA i Aarhus og Holstebro samt hos Absalon i Hillerød, Roskilde og Nykøbing Falster.
I efteråret følger den første af tre nationale konferencer på Fyn samt en diplomuddannelse i forandringsledelse, som er tonet til ledere fra ældreplejen.
Øget fokus på det borgernære sundhedsvæsen
”I fremtiden vil der politisk blive sat øget fokus på det borgernære sundhedsvæsen og dermed på at få løst flest mulige sundhedsopgaver i kommunerne. I den forbindelse er det yderst relevant at tilbyde efteruddannelsesforløb, der bidrager til en styrket indsats i ældreplejen i forhold til værdighed,” fremhæver uddannelsesleder i VIA, Claus Kjærboe Lundholm.
Han har hos VIA det overordnede ansvar for opkvalificeringen af medarbejdere og ledere fra kommuner til at implementere en mere værdig ældrepleje.
Mette Andresen, der er ph.d. og konsulent på Professionshøjskolen Absalon og faglig projektleder på VIAs og Absalons kompetenceudvikling i værdig ældrepleje, understreger, at medarbejderne på sundhedsområdet i kommunerne allerede er dygtige og engagerede.
”Men det er vigtigt, at de ansatte i ældreplejen gennem efteruddannelse bliver klædt på med den nyeste viden fra blandt andet forskning,” betoner Mette Andreasen.
Yderligere oplysninger om kompetenceudviklingen til en mere værdig ældrepleje fås hos:
Uddannelsesleder Claus Kjærboe Lundholm, VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 29 97. E-mail: clkl@via.dk
Ph.d. og faglig projektleder af kompetenceudviklingen i værdig ældrepleje, Mette Andresen, Professionshøjskolen Absalon. Mobiltelefon: 72 48 28 67. E-mail: mean@pha.dk
Forskningsleder og faglig koordinator på kompetenceudviklingen i værdig ældrepleje, Rikke Gregersen, VIA University College. Mobiltelefon: 87 55 18 10. E-mail: rigr@via.dk
Se hjemmesiden, hvor jyske VIA University College udbyder kompetenceudvikling til en mere værdig ældrepleje: www.via.dk/værdig-ældrepleje
Se hjemmesiden, hvor den sjællandske professionshøjskole Absalon udbyder kompetenceudvikling til en mere værdig ældrepleje: https://phabsalon.dk/videreuddannelse/sundhed-og-ernaering/en-vaerdig-aeldrepleje/
Yderligere oplysninger om Nationalt Videnscenter for værdig ældrepleje fås hos:
Projektleder i Nationalt Videnscenter for værdig ældrepleje og specialkonsulent hos Sundhedsstyrelsen, Kari Rose Holm. Telefon: 77 22 74 00 / 72 22 85 10. E-mail: kroh@sst.dk
Nøgleord
Billeder




Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
7.134 har uddannelse i VIA som førsteprioritet5.7.2025 13:36:09 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelserne hos VIA University College har i år samlet set modtaget to procent flere førsteprioritetsansøgninger end i fjor. Uddannelserne til pædagog, lærer, socialrådgiver og fysioterapeut er blandt dem, der går frem.
Konference for professionsuddannelser bliver national19.6.2025 13:49:52 CEST | Pressemeddelelse
VIAs Konference for professionsuddannelser bliver nu et nationalt samlingspunkt for undervisere, forskere og ledere fra hele professionshøjskolesektoren.
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum