Anima

Anima til fødevareminister: Stop blodfarmene nu!

Del

Der skal sættes ind over for brutale blodfarme, hvor gravide hopper bliver mishandlet og får tappet store mængder blod. Det har fødevareminister, Rasmus Prehn, netop gjort klart i Folketingssalen. Dyreværnsorganisationen Anima roser ministeren for at love hurtig handling, men pointerer samtidig, at et forbud er den eneste løsning.

Gennem de seneste uger har Anima i samarbejde med den tyske dyrevelfærdsorganisation Animal Welfare Foundation sat fokus på Islands såkaldte ‘blodfarme’, hvor drægtige heste får tappet store mængder blod. Blodet bruges til at fremstille fertilitetshormonet PMSG, som anvendes industrilandbrug.

Hopperne bliver udsat for systematisk vold, og det er ekstremt belastende for de gravide dyr ugentligt at få tappet op mod 20% af deres samlede blodvolumen.

Anima opfordrede i januar fødevareministeren og sundhedsminister Magnus Heunicke til at arbejde for forbud mod import og produktion af PMSG i Danmark såvel som i EU. Derfor glæder det organisationen, at der nu er udsigt til resolut handling.

“Desværre er vi som samfund alt for vant til at læse om landbrugsdyr, der holdes under horrible forhold. Men blodfarmene er et ualmindeligt grotesk fænomen. Gravide dyr bliver ugentligt med vold og magt fikseret og får jaget en 5 mm. tyk kanyle i halspulsåren. I løbet af 2,5 måned får de ugentligt tappet 20% af deres blod. Alt sammen for et unødvendigt produkt, som der findes alternativer til”, udtaler kampagneleder Sara Rasmussen.

Blodfarme bør straks forbydes
Det er nu op til sundhedsminister Heunicke og fødevareminister Prehn i samarbejde at sikre et flertal for et forbud mod import og brug af PMSG. For det er naivt at forestille sig, at blodindustrien kan reformeres, så den tilgodeser dyrenes velfærd, og blodfarme er og bliver etisk uforsvarlige, lyder det fra Anima:

“Grundlæggende er der intet godt argument for at tillade blodfarme. Selvfølgelig skal vi ikke gøre heste drægtige med det formål at tappe dem for store mængder blod, når der findes alternativer. Det er unødvendige, meningsløse overgreb på gravide dyr”, udtaler kampagneleder, Sara Rasmussen.

Lige til højrebenet
Det er den tyske organisation AWF, der har dokumenteret forholdene på de islandske blodfarme, og sammen med Anima og ti andre dyrevelfærdsorganisationer kastet lys over blodindustrien.

Europa-Parlamentet anmodede i oktober 2021 EU-Kommissionen om at fremsætte forslag om forbud mod import og produktion af PMSG. I Schweiz er landbrugsindustrien ved at vedtage en intern aftale om at stoppe brugen af præparater fremstillet af hesteblod.

Dyrlæger tilknyttet den danske svineproduktion har meldt ud, at produktet ikke er nødvendigt i produktionen og dermed lige så vel kunne tages af markedet.

Der burde således ikke være noget til hinder for, at fødevareministeren og sundhedsministeren i fællesskab hurtigst muligt officielt bakker op om et EU forbud mod produktion og import af PMSG, mener Anima:

“Det er dejligt, at alle er enige om, at vi kan blive fri for PMSG. Med det betyder også, at vi lige nu står i den absurde situation, at hestene udsættes for en masse unødvendige lidelser for et produkt, som ingen rigtig efterspørger. Et forbud mod produktion og import af PMSG ligger dermed lige til højrebenet, og mens vi venter på EU, bør Danmark gå foran med et nationalt forbud.”

Kontakter

Billeder

Information om Anima

Anima
Anima
Tornebuskegade 7, 1. sal
1131 København K

35 10 70 70https://anima.dk/

Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.

Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.

Følg pressemeddelelser fra Anima

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Anima

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum