Anima

Anima til danske minkavlere efter udtalelse fra Det Dyreetiske Råd: Nu må I opgive fantasien om, at dyr i bur ikke lider

Del

Det Dyreetiske Råd har netop offentliggjort en længe ventet udtalelse om dyrevelfærden på minkfarme, og konklusionen er klar: Det er uacceptabelt at holde mink i de bure, som findes på danske minkfarme. Nu bør Foreningen Danske Mink indstille sin dumstædige kamp for at genoplive en forældet og brutal produktion, mener dyreværnsorganisationen Anima.

Foto: Jo-Anne McArthur
Foto: Jo-Anne McArthur

“Vi har i 20 år fortalt, at den er helt gal med dyrevelfærden på minkfarme, og vi er glade for, at danske eksperter nu siger det samme”, siger Joh Vinding, direktør hos Anima, og fortsætter:

“De billeder, vi mange gange har set af dyr med afbidte lemmer og blodige sår, er kun nogle af de forfærdelige konsekvenser, som burlivet påfører mink. Det kan vi som samfund ikke leve med, og når minkavlere har fortalt, at dyrene har det godt, så er det en sang fra de varme lande”, udtaler Joh Vinding.

I sin nye udtalelse om minkproduktionen forholder Det Dyreetiske Råd sig til, om produktionen i sin eksisterende form kan anses for acceptabel. Det korte svar må siges at være nej. Den mest centrale konklusion i udtalelsen er nemlig, at hold af mink i små bure ikke er acceptabelt.

Politikere må sige fra over for minkavlere
Anima mener, at regeringen bør tage konsekvensen af eksperternes vurdering og stå sammen med sine støttepartier, som allerede ønsker et permanent forbud.

“Rasmus Prehn er dyrenes minister, og med denne rapport får han et tydeligt og enstemmigt mandat fra Det Dyreetiske Råd til at give minkavlerne klar besked. Vi kan ikke igen fylde bure med mink, der skal gå for lud og koldt vand - det er simpelthen uværdigt for et samfund, hvor vi skal forestille at bekymre os om dyrs velfærd”, udtaler Joh Vinding, direktør hos Anima.

“Når Rådet siger, at det er og bliver etisk uforsvarligt at indespærre solitære rovdyr i små bure, ville det simpelthen være virkelighedsfjernt og ekstremt dumstædigt at holde fast i idéen om en genåbning af minkfarmene”, udtaler Joh Vinding, direktør i Anima.

Bevægelse på Christiansborg

Minkavl er blevet et væsentligt værdipolitisk emne på Christiansborg. Fire partier går indtil videre ind for et permanent forbud mod minkavl, henholdsvis SF, Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne. Og i oktober meddelte Radikale Venstre, at partiet vil genoverveje sin holdning til minkavl og blandt andet vil tage udtalelsen fra Det Dyreetiske Råd i betragtning. Det glæder man sig over i Anima:

“Det er yderst positivt, at Radikale Venstre vil revurdere sin holdning til minkavl, og udtalelsen fra Det Dyreetiske Råd burde eliminere den sidste rest af tvivl i partiet. Men til syvende og sidst er det selvfølgelig afgørende, at også Socialdemokratiet indser, at pels er passé og stiller sig i spidsen for et forbud”, udtaler Joh Vinding, direktør i Anima. 

Baggrund

  • Den nye udtalelse fra Det Dyreetiske Råd har været undervejs siden november 2020. Her anbefalede Rådet i sit høringssvar til L 77 Forslag til lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink, at der i perioden frem mod forbuddets ophør ved udgangen af 2021 blev taget stilling til, hvilke dyrevelfærdsmæssige krav, der i fremtiden skal gælde for minkproduktion, såfremt produktionen skal genetableres i Danmark.

  • I sin udtalelse forholder Det Dyreetiske Råd sig blandt andet til, om minkproduktion, som den så ud inden nedlukningen i 2020 kan anses for acceptabel. Rådet konkluderer, at “hold af mink i de eksisterende bure med så begrænset bevægelsesfrihed og få muligheder for indretning med tilstrækkelig berigelse ikke er acceptabel.” (s. 18)

  • Det fremgår yderligere, at “medlemmerne af Det Dyreetiske Råd er enige om, at der er behov for at udvikle et nyt alternativ til det eksisterende bursystem, hvis minkproduktion skal genoptages.” (s. 18)

  • Det Dyreetiske råd har dog “ikke taget stilling til, om udvikling af et nyt indhusningssystem, som i tilstrækkelig høj grad tilgodeser minkenes velfærd, er realistisk at forene med en praktisk mulig og økonomisk rentabel produktion.” (s. 18-19)

  • Mens Radikale Venstre skal til at genoverveje sin holdning til minkavl, går Radikal Ungdom allerede ind for et permanent forbud.

  • Der er nu 16 lande i Europa, som har forbudt eller umuliggjort pelsfarme. Disse er bl.a. Norge, Holland, Belgien, England, Tyskland og Østrig.

Kontakter

Billeder

Foto: Jo-Anne McArthur
Foto: Jo-Anne McArthur
Download

Information om Anima

Anima
Anima
Tornebuskegade 7, 1. sal
1131 København K

35 10 70 70https://anima.dk/

Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.

Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.

Følg pressemeddelelser fra Anima

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Anima

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum