Forenet Kredit

Analyser: ”Vækst i landsbyer og landdistrikter over hele Danmark.”

Del
Tredive procent af landdistrikterne har befolkningsvækst, viser undersøgelser lavet for Forenet Kredit.

Forenet Kredit har bedt ”Fremforsk, Center for fremtidsforskning” om at undersøge udviklingen i landsbyer og landdistrikter. Det er der kommet to rapporter ud af, som giver et indblik i befolkningsudviklingen i landdistrikterne og i hvad der tiltrækker og fastholder tilflyttere til landdistrikterne.

Undersøgelserne viser, at rygterne om de danske landsbyers snarlige død, er for unuanceret: Der er befolkningstilvækst i 30% af landdistrikterne.

Undersøgelserne viser også, at væksten er spredt ud over landet. Faktisk er der ikke én kommune i landet, som ikke har et landdistriktssogn, hvor antallet af beboere vokser. Typisk er det de større landsbyer, som vokser mest, men det varierer fra landsdel til landsdel.

Eje eller leje?

Karsten Beltoft er vicedirektør i Forenet Kredit. Han siger: ”Undersøgelserne dokumenterer, at selvom vi er i en tid med urbanisering, er der stadig mange, som søger mod de mindre lokalsamfund.”

Han tilføjer: ”Desuden er det interessant, at en stor andel af tilflytterne til landsbyerne går fra at være lejere til i deres nye hjem at være ejere. Men samtidig viser undersøgelserne også, at efter corona-pandemien er flere tilflyttere end tidligere flyttet i lejebolig i landdistrikterne. Den udvikling er relevant at følge med i, for som undersøgelsen viser, har det stor betydning for befolkningsvæksten i landsbyerne, at der er relevante, ledige boliger.”

Landsbyen appellerer til mange andre end hjemvendere

Forskningschef i Fremforsk, Marianne Levinsen, siger: ”Analyserne viser, at der er mange grunde til, at man vælger at flytte til en landsby: Naturen og omgivelserne er vigtige for de fleste, men det har også stor betydning helt enkelt at have råd til at købe en bolig af den størrelse og stand, man ønsker. Samtidig er det måske lidt overraskende, at en forholdsvis stor andel af tilflytterne ikke kender området særlig godt i forvejen. Det bryder jo med myten om, at de fleste, der flytter til en landsby, er ”hjemvendere”; landsbyernes tiltrækningskraft er altså større end som så.”


Baggrund for analysen

Forenet Kredit arbejder for en økonomisk og socialt bæredygtig realkredit i hele Danmark med transparente priser og lige vilkår for alle. Derfor har foreningen bedt Fremforsk om at se nærmere på udviklingen i landsbyer og landdistrikter, for at få et bedre indblik i hvordan bosætningsmønstrene udvikler sig, og hvad der driver dem.

Undersøgelsen består af to delrapporter. Den første delrapport blev offentliggjort i september 2022, og den anden delrapport blev offentliggjort i januar 2023.


Læs mere om undersøgelserne her: 

https://forenetkredit.dk/forsker-bag-analyse-vi-ser-vaekst-i-landsbyer-og-landdistrikter-i-hver-en-krog-af-danmark-2/

 

 

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Forenet Kredit

Forenet Kredit
Forenet Kredit
Kalvebod Brygge 1-3
1780 København V

https://forenetkredit.dk/

Forenet Kredit er en forening for kunder i Nykredit og Totalkredit. Foreningen er hovedaktionær i Nykredit og Totalkredit, og det ejerskab bruger vi til at sikre en både økonomisk og socialt bæredygtig realkredit i hele Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Forenet Kredit

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Forenet Kredit

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum