Akademikerne

Ambitiøst udspil til meritreform til gavn for de unge

Del
Akademikerne fremlægger i dag seks konkrete forslag til en ny meritform som del af et større uddannelsespolitisk udspil med titlen "Flere åbne døre". En meritreform skal bidrage til et langt mere sammenhængende uddannelsessystem på tværs af uddannelsessektorer, og vise de unge, at det ikke er farligt at træffe et forkert uddannelsesvalg, men at der vil være nye døre, der åbnes for meningsfulde uddannelses- og meritveje.

Omkring hver fjerde studerende fortryder valget af videregående uddannelse inden for de første to år og særligt på uddannelsernes første år er frafaldet højt. En meritreform skal derfor skabe større gennemsigtighed for de unge ved at understøtte tydelige meritveje gennem uddannelsessystemet, og dermed hjælpe studerende, der har fortrudt deres uddannelsesvalg, til studieskift med meningsfuld merit.

Med seks konkrete forslag til en meritreform viser Akademikerne, hvordan vi kommer fra hensigtserklæringer til handling. Forslagene indebærer bl.a. et forpligtende nationalt meritsamarbejde på tværs af uddannelsessektorer, styrket økonomiske incitamenter til institutionerne, samt større gennemsigtighed for den enkelte studerende i forhold til meningsfulde uddannelses- og meritveje.

"Vi har en vision om en større gennemsigtighed og sammenhæng i det videregående uddannelsessystem til gavn for den enkelte unge, der står over for det svære uddannelsesvalg og den studerende, der måtte fortryde sit valg af uddannelse. Unge ser valg af uddannelse som livsdeterminerende og derfor angstprovokerende. De unge skal betrygges i, at de ikke låses fast med deres valg af uddannelse, men at der vil være meningsfulde meritveje, hvis de skulle fortryde deres uddannelsesvalg," siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.

Knap 65.000 personer blev optaget på en videregående uddannelse i 2022. Med den hidtidige tendens for studieskift må det forventes, at ca. 13.500 af de studerende fra optaget 2022 kommer til at fortryde deres studievalg og vil foretage studieskift. I dag er disse studerende i høj grad overladt til selv at finde ud af mulighederne for at få overførbar merit for allerede gennemførte fag.

”Jeg vil gerne understrege, at vores forslag til en meritreform er et afsæt til dialog med politikere, uddannelsesaktører og centrale interessenter. For er der noget, vi alle bør have lært af tidligere uddannelsesreformer, er det vigtigheden af en reel inddragelse af aktørerne, der har ansvaret for det faglige niveau og som skal implementere reformen i praksis, og af de centrale interessenter, der kender uddannelserne og deres arbejdsmarkeder”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.

Ifølge en beregning fra Akademikerne vil forslagene til en meritreform give et arbejdsudbud på 3.500 personer og et provenu 920 mio. kr. fra øget skatteindtægter samt besparelser på STÅ og SU. Beregningen af provenuet er bevidst konservativt, da der skal være tale om meningsfuld merit, dvs., at studieskiftere skal kunne takke nej til at få merit, hvis meritgivningen ikke opleves fagligt meningsfuldt. 

Læs udspillet: https://www.akademikerne.dk/wp-content/uploads/2023/05/Flere_aabne_doere-1.pdf

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Ny analyse: 5.200 dimittender risikerer årligt at falde ud af dagpengesystemet med den nye etårige dagpengeperiode1.5.2023 10:58:28 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen bør kigge med stor alvor på, at tusindvis af dimittender årligt risikerer at falde ud af dagpengesystemet som en konsekvens af, at dagpengeperioden for dimittender bl.a. ændres fra to til et år fra den 1. maj 2023. Det mener hovedorganisationen Akademikerne, der repræsenterer de 480.000 medlemmer i de akademiske fagforeninger.

Erstatningerne må op i design-krænkelsessager24.3.2023 09:44:00 CET | Pressemeddelelse

Den 22. marts 2023 satte Højesteret et endeligt punktum i sagen, hvor Netto har efterlignet vaser og andre designprodukter skabt designeren Anne Black. I sagen krævede Anne Black 3 millioner kr. i erstatning. Sø- og Handelsretten tilkendte hende kun 1,5 millioner kroner. Østre Landsret nedsatte erstatningen til 300.000 kr. Nu har Højesteret fastsat den til 1 million kr., 7 år efter sagen blev anlagt. Sagen angår spørgsmål af stor betydning for danske designere. Akademikerne og Forbundet Arkitekter og Designere har fra starten fulgt sagen tæt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum