Udenrigsministeriet

Ambassadørrokade: Holdet sat til EU-formandskab og medlemskab af Sikkerhedsrådet

Del
Udenrigsministeriets ambassadørrokade for 2023 er på plads. Årets rokade er lagt med henblik på at stille Danmark bedst muligt inden det kommende danske EU-formandskab i 2025 og slutspurten af kandidaturet til FN’s sikkerhedsråd.

Udenrigsministeriet har med årets chefrokade sat holdet, som skal varetage Danmarks kommende EU-formandskab og sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd.

Udenrigsministeriet er godt i gang med at forberede det danske EU-formandskab i 2025. Ny dansk EU-ambassadør bliver nuværende direktør for Europapolitik og Arktis, Carsten Grønbech-Jensen, som har lang erfaring fra EU, Udenrigsministeriet og Statsministeriet. Stillingen som direktør for Europapolitik og Arktis bliver overtaget af Jonas Bering Liisberg, som tidligere har været EU-ambassadør, direktør for udenrigspolitik og direktør hos Ombudsmanden.

Ny FN-ambassadør bliver den erfarne diplomat Christina Markus Lassen, som kommer fra en stilling som ambassadør i Washington D.C. Hun har tidligere været politisk direktør i Udenrigsministeriet og EU’s ambassadør i Beirut. Ny chef for Udenrigsministeriets FN-kontor i København bliver Marie Louise Wegter, som de sidste fire år har været stedfortrædende fast repræsentant på FN-Missionen i New York. Sammen med Danmarks særlige repræsentant for kampagnen til FN’s Sikkerhedsråd Holger K. Nielsen vil de være hovedkræfterne i at sikre, at Danmark bliver valgt til Sikkerhedsrådet i 2025-26 og får en succesfuld periode som medlem.

Udenrigsministeriets ambassadørrokade for 2023 medfører herudover rokeringer på en række andre ambassadørposter i udetjenesten, ligesom der vil ske skifte på en række chefposter på Asiatisk Plads. Rokeringerne træder i de fleste tilfælde i kraft den 1. september 2023.

Athen: Ny ambassadør bliver Per Fabricius Andersen, pt. EU-repræsentationen, Bruxelles.

Jakarta: Ny ambassadør bliver Sten Frimodt Nielsen, pt. dommer ved EU-Domstolen, Luxembourg.

Kairo: Ny ambassadør bliver Anne Dorte Riggelsen, pt. Tel Aviv.

Nairobi: Ny ambassadør bliver Stephan Schønemann, pt. Udenrigsministeriet.

New York, FN-missionen (fast repræsentant til FN): Ny fast repræsentant til FN bliver Christina Markus Lassen, pt. Washington.

New York, FN-missionen (stedfortrædende fast repræsentant til FN): Ny stedfortrædende fast repræsentant (souschef) bliver Erik Laursen, pt. Europaråds-repræsentationen, Strasbourg.

Paris, OECD: Ny ambassadør bliver Martin Bille Hermann, pt. FN-missionen, New York.

Pretoria: Ny ambassadør bliver Elsebeth Søndergaard Krone, pt. Udenrigsministeriet.

Ramallah: Ny ambassadør bliver Sigurd Halling, pt. Udenrigsministeriet.

Riga: Ny ambassadør bliver Morten Jespersen, pt. Udenrigsministeriet.

Strasbourg, Europarådet: Ny fast repræsentant bliver Jens Kisling, pt. Udenrigsministeriet.

Tel Aviv: Ny ambassadør bliver Thomas Winkler, pt. Udenrigsministeriet.

Vilnius: Ny ambassadør bliver Grete Sillasen, pt. Udenrigsministeriet.

Washington: Ny ambassadør bliver Jesper Møller Sørensen, pt. Udenrigsministeriet. 

Direktør for Europapolitik og Arktis: Ny direktør bliver Jonas Bering Liisberg, pt. Udenrigsministeriet.

Direktør for udenrigspolitik: Ny direktør bliver Lisbet Zilmer-Johns, pt. direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Baggrund

Danmark varetager EU-formandskabet i andet halvår 2025. Danmark havde senest formandskab i EU i 2012.

Danmark er kandidat til et sæde i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-2026. Sikkerhedsrådet består af fem faste medlemmer: USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland. Dertil vælges 10 ikke-faste medlemmer for en toårig periode. Valget for perioden 2025-26 finder sted medio 2024. Danmark har senest været medlem af FN’s Sikkerhedsråd i perioden 2005-06.

For yderligere kontakt: presserådgiver Victor Boysen / vicboy@um.dk / 20 18 95 93

Nøgleord

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum