Udenrigsministeriet

Ambassadørrokade: Holdet sat til EU-formandskab og medlemskab af Sikkerhedsrådet

Del
Udenrigsministeriets ambassadørrokade for 2023 er på plads. Årets rokade er lagt med henblik på at stille Danmark bedst muligt inden det kommende danske EU-formandskab i 2025 og slutspurten af kandidaturet til FN’s sikkerhedsråd.

Udenrigsministeriet har med årets chefrokade sat holdet, som skal varetage Danmarks kommende EU-formandskab og sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd.

Udenrigsministeriet er godt i gang med at forberede det danske EU-formandskab i 2025. Ny dansk EU-ambassadør bliver nuværende direktør for Europapolitik og Arktis, Carsten Grønbech-Jensen, som har lang erfaring fra EU, Udenrigsministeriet og Statsministeriet. Stillingen som direktør for Europapolitik og Arktis bliver overtaget af Jonas Bering Liisberg, som tidligere har været EU-ambassadør, direktør for udenrigspolitik og direktør hos Ombudsmanden.

Ny FN-ambassadør bliver den erfarne diplomat Christina Markus Lassen, som kommer fra en stilling som ambassadør i Washington D.C. Hun har tidligere været politisk direktør i Udenrigsministeriet og EU’s ambassadør i Beirut. Ny chef for Udenrigsministeriets FN-kontor i København bliver Marie Louise Wegter, som de sidste fire år har været stedfortrædende fast repræsentant på FN-Missionen i New York. Sammen med Danmarks særlige repræsentant for kampagnen til FN’s Sikkerhedsråd Holger K. Nielsen vil de være hovedkræfterne i at sikre, at Danmark bliver valgt til Sikkerhedsrådet i 2025-26 og får en succesfuld periode som medlem.

Udenrigsministeriets ambassadørrokade for 2023 medfører herudover rokeringer på en række andre ambassadørposter i udetjenesten, ligesom der vil ske skifte på en række chefposter på Asiatisk Plads. Rokeringerne træder i de fleste tilfælde i kraft den 1. september 2023.

Athen: Ny ambassadør bliver Per Fabricius Andersen, pt. EU-repræsentationen, Bruxelles.

Jakarta: Ny ambassadør bliver Sten Frimodt Nielsen, pt. dommer ved EU-Domstolen, Luxembourg.

Kairo: Ny ambassadør bliver Anne Dorte Riggelsen, pt. Tel Aviv.

Nairobi: Ny ambassadør bliver Stephan Schønemann, pt. Udenrigsministeriet.

New York, FN-missionen (fast repræsentant til FN): Ny fast repræsentant til FN bliver Christina Markus Lassen, pt. Washington.

New York, FN-missionen (stedfortrædende fast repræsentant til FN): Ny stedfortrædende fast repræsentant (souschef) bliver Erik Laursen, pt. Europaråds-repræsentationen, Strasbourg.

Paris, OECD: Ny ambassadør bliver Martin Bille Hermann, pt. FN-missionen, New York.

Pretoria: Ny ambassadør bliver Elsebeth Søndergaard Krone, pt. Udenrigsministeriet.

Ramallah: Ny ambassadør bliver Sigurd Halling, pt. Udenrigsministeriet.

Riga: Ny ambassadør bliver Morten Jespersen, pt. Udenrigsministeriet.

Strasbourg, Europarådet: Ny fast repræsentant bliver Jens Kisling, pt. Udenrigsministeriet.

Tel Aviv: Ny ambassadør bliver Thomas Winkler, pt. Udenrigsministeriet.

Vilnius: Ny ambassadør bliver Grete Sillasen, pt. Udenrigsministeriet.

Washington: Ny ambassadør bliver Jesper Møller Sørensen, pt. Udenrigsministeriet. 

Direktør for Europapolitik og Arktis: Ny direktør bliver Jonas Bering Liisberg, pt. Udenrigsministeriet.

Direktør for udenrigspolitik: Ny direktør bliver Lisbet Zilmer-Johns, pt. direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Baggrund

Danmark varetager EU-formandskabet i andet halvår 2025. Danmark havde senest formandskab i EU i 2012.

Danmark er kandidat til et sæde i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-2026. Sikkerhedsrådet består af fem faste medlemmer: USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland. Dertil vælges 10 ikke-faste medlemmer for en toårig periode. Valget for perioden 2025-26 finder sted medio 2024. Danmark har senest været medlem af FN’s Sikkerhedsråd i perioden 2005-06.

For yderligere kontakt: presserådgiver Victor Boysen / vicboy@um.dk / 20 18 95 93

Nøgleord

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kursskifte i dansk hjælp til Niger: Øget fokus på klimatilpasning25.5.2023 16:00:50 CEST | Pressemeddelelse

Niger er et af verdens fattigste lande og er særligt sårbar over for klimaforandringer. Temperaturen forventes at stige 1,5 gange hurtigere end det globale gennemsnit. Befolkningen er i forvejen udsat for tørker, oversvømmelser og ekstreme temperaturer og har få muligheder for at tilpasse sig de ændrede forhold. Derfor øger Danmark nu støtten til at gøre Niger mere modstandsdygtig over for klimaforandringerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum