Alvorlige konsekvenser ved mink-åbning

I dag har Statens Serum Institut vurderet, at det er relativt sikkert i forhold til folkesundheden, at åbne for landets minkfarme. Særligt under det nuværende smittebillede.
Bolden ligger nu hos regeringen og Folketingets partier - og det er alt for ensidigt, kun at skele til erhvervsinteresser. Der er nemlig meget mere end corona på spil, vurderer World Animal Protection.
“Vi skal ikke stille spørgsmål ved SSI’s vurdering, til gengæld må vi kraftigt opfordre regeringen og Folketingets partier til ikke at vurdere mink-sagen så snævert.
Politikerne skylder befolkningen at anlægge et 360-graders syn på sagen, og ikke stirre sig blind på en enkelt side af problemet,” siger Pernille Fraas Johnsen, phd. og landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection.
“En genåbning vil være et stort problem for de mink, der igen vil komme til at lide under elendig dyrevelfærd, når de opfostres i små trådbure, der ikke kommer i nærheden af, at opfylde dyrenes naturlige behov og adfærd,” siger Fraas Johnsen med henvisning til at minkhold først og fremmest handler om dyrevelfærd, men også om både miljø og klima:
“Ud over at vi ikke kan være bekendt, at holde dyr under de vilkår, så handler det også om nærmiljøet og de klimaproblemer minkfarme desværre medfører,” siger Pernille Fraas Johnsen med henvisning til minkfarmernes forurening af åløb, moser og søer samt den potentielle fare for grundvandet, når affaldsprodukter fra minkproduktionen lukkes ud i den danske natur.
Siden landets minkfarme lukkede i november er udledningen af ammoniak reduceret med mindst ni procent, der er udledt 3000 ton fosfor mindre på årsbasis, og klimaet er blevet skånet for mindst 165.000 ton CO2 årligt.
“Aktuelt har kun 13 minkavlere ansøgt om fortsat tilladelse, og da de stadig kan nå at ombestemme sig inden nytår, vil der vil sandsynligvis være endnu færre, når året er omme.
Derfor bør Folketinget nu forholde sig til de faktiske omstændigheder, og indse, at der reelt ikke er et erhverv, at tage hensyn til mere. Et permanent forbud er en vindersag for alle: Det vil give landets dyrevelfærd et seriøst løft, give en tiltrængt hånd til det danske nærmiljø og oven i det hele vil forbuddet pynte gevaldigt på det danske klima-regnskab”, siger Pernille Fraas Johnsen fra World Animal Protection.
Fakta om mink og mink farming:
- Minken er et vildt dyr, der jager, parrer sig og færdes både til lands og til vands over flere kilometer i den åbne natur.
- Mink har svømmehud mellem den inderste del af deres tæer.
I pelsindustrien lever de vilde rovdyr i små trådbure på størrelse med en flyttekasse. Burenes standardmål er 70 gange 30 gange 45 cm.
- Her lever dyrene hele deres liv indtil de gasses, pelses og sælges til brug for frakker og pynt.
- Dyreetisk Råd vurderede sidste år, at minkhold som vi kender det i Danmark, er uacceptabelt og ikke foreneligt med god dyrevelfærd.
Nøgleord
Kontakter
Kenan SeebergPresseansvarlig
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder


Information om World Animal Protection Danmark

Amagertorv 29, 2.
1160 København K
https://www.worldanimalprotection.dk/
Om World Animal Protection:
Den globale dyrebeskyttelsesorganisation har afdelinger i 13 lande på seks kontinenter og arbejder i mere end 50 lande verden over.
Fra England over Brasilien til USA, Thailand, Kina, Indien og Kenya.
World Animal Protection har status som højeste rådgiver i FN og som rådgiver i Europarådet.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
EU-politikere raser over milliardstøtte til dyremishandling6.7.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være slut med, at tyrefægtning støttes af danske skattekroner, mener dyreorganisation og politikere, der nu kræver svar fra Kommissionen.
Dyreorganisation raser over brutal jagt: Næsten 250 hvaler dræbt i blodig massakre på Færøerne.13.6.2025 14:55:57 CEST | Nyhed
246 grindehvaler blev torsdag blev jaget ind i bugten ved Leynard på Færøerne og slagtet med lanseknive. Ifølge øjenvidner var der 30 gravide hunner samt et ukendt antal helt unge dyr. Færøernes præsident må stoppe de brutale hvaljagter, forlanger World Animal Protection Danmark.
Ny undersøgelse: Facebook er største platform for udbredt dyremishandling.28.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Nye data kortlægger massivt dyrplageri af hunde, katte og aber på sociale medier – særligt Facebook halter bagefter med at fjerne voldsomt sadistisk indhold.
Slut med kængurulæder i fodboldstøvler16.5.2025 10:57:32 CEST | Pressemeddelelse
Adidas følger i kølvandet på Nike, New Balance og andre store brands og stopper endegyldigt med at bruge kængurulæder i fodboldstøvler.
Ny undersøgelse: Dyreunderholdning kan koste kunder for TUI9.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Rejsebranchen skal have styr på det moralske kompas i fremtiden: Ny opinions-undersøgelse viser, at det kan koste TUI dyrt, hvis de fortsat sælger billetter til delfinshows på danskernes foretrukne rejsemål.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum