Beskæftigelsesministeriet

Alle forældre får ret til et halvt års sorgorlov

Del

Regeringen har sammen med et enigt Folketinget indgået en aftale om, at alle forældre, der mister et barn under 18 år, får ret til seks måneders sorgorlov.

Forslaget har været stillet som et borgerforslag, som et enigt Folketing nu vil stemme for.

Regeringen vil fremsætte lovforslag om ændring af reglerne i starten af oktober, når Folketinget er tilbage fra sommerferie.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

”Det at miste et barn er ganske ubærligt – uanset alder – og en umådelig sorg. Jeg er glad for, at vi nu kan sikre en ret til et halvt års sorgorlov til alle forældre, så de får ro til at bearbejde deres sorg uden at skulle bekymre sig om at skulle tilbage på arbejde. Det er der bred enighed om i både befolkningen og i Folketinget. Jeg har undervejs mødtes med forældre, som har oplevet det, og deres historier har gjort meget stort indtryk.”


Morten Dahlin (V): 

“Alle der selv har mistet - eller kender en der har mistet - et barn har forståelse for, hvor forfærdelig en situation forældrene står i. Derfor skal der være bedre mulighed for støtte og hjælp end i dag. Venstre er derfor glade for, at vi nu kan indføre mulighed for sorgorlov. Det er simpelthen det eneste rigtige at gøre. Herfra skal lyde en stor tak til Pernille der indgav borgerforslaget og de mange tusinde danskere der har støttet det.”

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF):

”I DF er vi glade for, at vi er blevet enige om at vedtage borgerforslaget, der giver forældre der mister et barn op til 18-års alderen en ret til 6 måneders sorgorlov. Jeg ser frem til den endelige lovgivning til efteråret, da det vil være en stor hjælp til de forældre, der mister et barn.”

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa (RV):

“At miste sit barn er noget af det værste, der kan ramme et menneske. Den sorg, det fører med sig, skal vi som samfund selvfølgelig kunne rumme og give plads til. For nogen er den bedste vej ud af sorgen at komme hurtigt tilbage til arbejdet og hverdagen, mens det for andre kræver en længere pause at bearbejde tabet. Jeg er glad for, at vi nu kan give forældrene mulighed for at bearbejde sorgen på både den ene og den anden måde, og at det selvfølgelig ikke skal spille nogen rolle, hvor gammelt barnet er.”

Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF):

”Mennesker, som skal bære det ubærlige, skal ikke samtidig bruge ressourcer på lægeerklæringer, sygefraværssamtaler og møder på jobcenteret. SF vil også gerne have fleksibilitet i forhold til, hvordan forældrene bruger ordningen.”

Eva Flyvholm (EL):

”Det er så godt og vigtigt, at vi endelig får sikret en ordentlig sorgorlov til forældre. En stor tak til forslagsstillerne som har fundet kræfterne til at rejse forslaget. Vi stemmer selvfølgelig for, og det glæder mig, at alle partier går sammen om at bakke op.”  

Hanne Bjørn-Klausen (K):

”Det var næsten poetisk smukt, at jeg på Valdemarsdag kunne træde ud af beskæftigelsesministeriet til en smuk sommerdag efter drøftelser om sorgorloven med de andre partier. For jeg mistede min søn Valdemar en kold januar-dag, hvor sneen faldt. Sorg og glæde følges ad i livet. Det giver vi nu forældre, der har mistet et barn, fred til at rumme i deres liv. For mig er det både en personlig og politisk vigtig sag, at vi nu giver forældre, der mister et barn, retten til at sørge i fred og i den periode, der er nødvendig. For sorgen rammer os forskelligt. Da jeg mistede min søn Valdemar, havde jeg brug for at være hjemme og bearbejde sorgen. Min mand havde brug for at komme på arbejde. Det er så vigtigt, at vi nu giver forældre retten til at sørge i fred om det så er 14 dage eller et halvt år.”

Beskæftigelsesordfører Lars Boje Mathiesen (NB)

“ Det her er en sag, som folkestyret kan være stolte af. Ikke nok med at et borgerforslag oplever at blive stemt igennem, så har alle partier og regeringen her arbejdet dynamisk, samarbejdende og til gavn for borgerne. I Nye Borgerlige ser vi frem til at forældre nu snart kan få ro til at sørge i fred, uden at opleve et system, som modarbejder dem i en svær tid”.

Beskæftigelsesordfører Torsten Gejl (ALT):

"Nu giver vi forældre, der har mistet et barn mere tid til at bearbejde deres ufattelige sorg og komme ud af deres ulykkelige situation."

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S):

"I dag er en af de dage, hvor jeg helt ind i knoglerne er glad og stolt over at være en del af Folketinget. I dag hjælper vi mennesker, som har mistet det dyrebareste de har. Tak til alle Folketingets partier. Og tak til de forældre, som er stået frem og har fortalt om sorgen ved at miste et barn og deres behov for ikke at skulle tænke på økonomien i den svære stund. Nu kan de få sorgorlov og lægge økonomien på hylden."Kontakt: Beskæftigelsesministeriets presseenhed: 51232830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for maj 202030.6.2020 14:37:47 CESTPressemeddelelse

De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 6.200 fuldtidspersoner i maj 2020. Dermed er ledigheden på 159.400 fuldtidspersoner svarende til 5,6 procent af arbejdsstyrken. I april lå ledigheden på 5,4 procent. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - De officielle ledighedstal viser en stigning i ledigheden på 6.200 personer fra april til maj. Mens ledigheden steg voldsomt i april, er udviklingen i maj mere afdæmpet. Det stemmer overens med de daglige opgørelser over antallet af tilmeldte ledige. - Der er dog ikke nogen tvivl om, at vi fortsat står i en meget alvorlig situation. Coronaen vil også fremover sætte alvorlige spor i økonomien, særligt inden for turismeindustrien. Her skal vi hjælpe de mange nye ledige til at komme i job igen. - Derfor har vi sat gang i økonomien ved at bl.a at give folk mulighed for at få udbetalt tre ugers feriepenge og en check på 1000 kr. til folk på overførselsindkomst. Derudover har vi med en bred aftale

Næsten 26.000 ufaglærte ledige får ret til at uddanne sig til forhøjede dagpenge25.6.2020 10:08:12 CESTPressemeddelelse

Fra august kan ufaglærte ledige blive faglærte og få ti procent mere, end man kan på dagpenge, mens de uddanner sig. Det har et bredt flertal vedtaget i Folketinget torsdag. Knap 26.000 ufaglærte ledige på dagpenge får dermed den ret, hvis de uddanner sig inden for områder, hvor der er gode jobmuligheder. Ser man på de ufaglærte, så udgør de næsten 40 procent af dem, der har mistet jobbet siden, Danmark blev lukket delvist ned på grund af coronaen. Ordningen gælder ufaglærte på dagpenge, der er fyldt 30 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - Økonomien spænder ben for mange, der overvejer at tage springet fra ufaglært til faglært. Det har vi nu for alvor gjort noget ved, så ufaglærte ledige allerede fra august kan begynde på en erhvervsuddannelse og få 110 procent i dagpenge, hvis det er et område med mangel på hænder. - Det er slet og ret fundamentalt opgør med de nedskæringer og besparelser, der var recepten, da vi skulle ud af finanskrisen. Denne aftale betyder, at kna

Beskæftigelsesministerens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202022.6.2020 10:19:16 CESTPressemeddelelse

I april 2020 var der 2.710.400 personer i job, hvilket er et fald på 73.400 i forhold til marts. Der var 67.500 færre private ansatte og 5.900 færre offentligt ansatte. Det viser beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - Beskæftigelsen faldt i april med hele 73.400 personer. Vi ser nu virkelig krisen slå igennem på beskæftigelsen. Fra februar til april er lønmodtagerbeskæftigelsen faldet med godt 93.000 personer. Dermed har beskæftigelsen taget et meget stort dyk. Tallene understreger situationens alvor, og selvom vi ser tegn på, at udviklingen i ledigheden den seneste tid er stabiliseret, ved vi, at vi ikke kan læne os tilfredse tilbage i stolen. - Derfor har regeringen også lavet en række tiltag for at få os sikkert gennem krisen. Vi har med hjælpepakkerne holdt hånden under tusindvis af arbejdspladser – ikke mindst med ordningen om lønkompensation. Samlet har vi med brede politiske aftaler afsat omkring 400 milliarder kroner til hjæl

225-timers-krav på pause indtil september på grund af coronaudbruddet18.6.2020 10:18:37 CESTPressemeddelelse

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget bestående af Venstre, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om at forlænge suspenderingen af 225-timersreglen for kontanthjælpsmodtagere til og med 8. september 2020. Reglen om, at man skal arbejde 225 timer om året som kontanthjælpsmodtager for at få ret til den fulde ydelse blev sat på standby i april i lyset af corona-krisen. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - Mange har mistet jobbet pga. coronaen, og det har i en længere periode været sværere at få job. Derfor satte vi kravet om at arbejde ved siden af kontanthjælpen på pause i foråret. Den periode forlænger vi nu på linje med dagpenge, hvor man frem til efteråret ikke bruger af retten til dagpenge. Det ændrer ikke på, at vi har coronaen så meget under kontrol, at store dele af samfundet er åbnet. Det betyder også, at vi skal have gang i økonomien og i beskæftigelsesindsatsen igen. Vi er godt i gang med at udfase hjælpepakkerne og sætte gang i øko

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum