Akutplan løser ikke de strukturelle udfordringer

Torsdag formiddag har regeringen og Danske Regioner fremlagt en akutplan for sundhedsvæsenet. Et sundhedsvæsen, der er hårdt spændt for af lange ventetider, pressede akutmodtagelser og usammenhængende forløb, som skaber utryghed for patienterne.
Derfor byder Hjerteforeningen den ventede akutplan velkommen, da der er behov for en saltvandsindsprøjtning til det pressede sundhedsvæsen.
- Det er en kærkommen mulighed for igen at sætte fokus på sundhedsvæsenet, der desværre er i en tilstand, som ikke er tilfredsstillende. For mange venter længe på den rette behandling, og bliver man akut syg, kan man ikke vide sig sikker på, at man til alle tider overalt i landet får en ensartet behandling. Det skaber en uholdbar geografisk ulighed, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.
Med akutplanen lægger regeringen og Danske Regioner op til, at der skal ses på de store personaleudfordringer for at få nedbragt ventelisterne. Bl.a. skal velkendte initiativer, der virker, udbredes, mens der sættes fokus på prioritering af de patienter i sundhedsvæsenet, der er mest syge.
- Det er rigtig positivt, at regeringen vil prioritere de mest syge patienter først. Det er selvfølgelig vigtigt at få ventetiderne ned, men i den proces er det afgørende, at man fagligt prioriterer de sygeste først, og at dem, der venter, ved, hvornår de kan forvente at blive behandlet, og hvad de i øvrigt skal være opmærksomme på, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.
Brug for langsigtet plan
Selvom akutplanen har flere fornuftige elementer i sig, kan den dog langtfra stå alene.
- Der er flere fine takter i akutplanen, men det løser desværre ikke de massive strukturelle udfordringer, siger Anne Kaltoft.
Hvis sundhedsvæsenets store udfordringer skal løses, er der behov for varige strukturelle forandringer. Med den kommende strukturkommission lægges der op til, at nye anbefalinger skal sætte retningen for fremtidens sundhedsvæsen. Hjerteforeningen har et klart ønske til strukturkommissionen: At patienter og pårørende høres og inddrages.
- Det er afgørende, at patienter og pårørende bliver inddraget, så vi kan sikre, at der bliver set bredt på sundhedsvæsenet. Sundhedsvæsenet er til for dem, som desværre bliver syge, og derfor er patienternes erfaringer og perspektiver essentielle for, hvordan vi fremadrettet indretter sundhedsvæsenet, fastslår Anne Kaltoft.
Mere robuste akutmodtagelser
Regeringen og Danske Regioner vil bl.a. med egne ord ”robustgøre akutmodtagelserne”, og det er et skridt i den rigtige retning. Men Hjerteforeningens adm. direktør efterlyser i samme ombæring en kortlægning af tilstanden på akutmodtagelserne.
- Der er flere gode og velkendte forslag, som ganske vist vil være med til at bedre tilstanden i sundhedsvæsenet. Men hvis man for alvor skal robustgøre akutmodtagelserne, er et af de vigtigste skridt en kortlægning af selve tilstanden på akutmodtagelserne ud fra Sundhedsstyrelsens eksisterende anbefalinger, siger Anne Kaltoft.
Det er dog også væsentligt at få set på, om patienter, der ankommer til akutmodtagelsen, overhovedet skal ind på akutmodtagelsen i første omgang.
- Vi skal sikre, at det er de rigtige patienter, der kommer gennem dørene i landets akutmodtagelser, hvis vi skal kunne lette presset her, siger Anne Kaltoft.
Nøgleord
Kontakter
Jacob MouritsenPresserådgiver
Tlf:29819207jmouritsen@hjerteforeningen.dkBilleder
Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Positive tiltag i dagens sundhedspakke23.5.2023 11:33:03 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen glæder sig over flere af tiltagene i dagens sundhedspakke.
Forskningspris går til hjertelæge fra Aarhus Universitetshospital15.5.2023 15:29:41 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Cardiologisk Selskab uddelte på sit årsmøde en forskningspris på 25.000 kr. til hjertelæge Evald Høj Christiansen. Prisen er sponsoreret af Hjerteforeningen.
Hjerteforeningen og TrygFonden vil have flere danskere ud og bevæge sig15.5.2023 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen og TrygFonden har netop indgået partnerskabet KOM MED, hvor man med forskellige aktiviteter vil hjælpe flere danskere, der ikke bevæger sig nok, til at bevæge sig bare lidt mere. Håbet er at bidrage til, at flere kan få skabt et sundere liv med højere livskvalitet.
Hæderspris til Hjerteforeningens formand14.5.2023 21:25:29 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Cardiologisk Selskab uddelte på sit årsmøde i Nyborg DCS’ Hæderspris. Den gik til Hjerteforeningens formand, Christian Hassager.
Genvalg til Hjerteforeningens formand13.5.2023 17:39:45 CEST | Pressemeddelelse
Der var genvalg til Hjerteforeningens formand, Christian Hassager, ved repræsentantskabsmødet i Odense, mens Lars Frederiksen blev valgt som ny næstformand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum