Akademikerne

Akademikerne: Vismandsrapport sår tvivl om dagpengebesparelserne til nyuddannede

Del

I efterårets vismandsrapport er der kritik af, at Regeringen vil ændre dagpengesystemet for at skaffe arbejdskraft her midt i en højkonjunktur. Dette er en dårlig ide, da det svækker dagpengesystemets evne til at gribe alle dem, der bliver arbejdsløse i næste lavkonjunktur.

Overvismand, Carl-Johan Dalgaard, udtaler i den forbindelse, at det er forståeligt, at regeringen gerne vil hjælpe brancher, der signalerer mangel på arbejdskraft. Men man bør være omhyggelig med at undgå at gribe til strukturelle initiativer, som man ikke ville gennemføre under normale omstændigheder, for at løse et problem her og nu.

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, udtaler:

”Vismændenes kritik af at skære i dagpenge til nyuddannede i håb om at skaffe mere arbejdskraft, mens økonomien buldrer derudad, gør indtryk. Dette er ikke en god løsning”, siger Lars Qvistgaard.

Virkningen ved at skære i dagpengene til nyuddannede er tilmed usikre på langt sigt, og vil svække den fremtidige danske arbejdsmarkedsmodel.

”På den lange bane risikerer vi, at der ved den næste lavkonjunktur vil være mange arbejdsløse, som ikke bliver grebet af dagpengesystemet. Det så vi jo også i kølvandet på, at dagpengeperioden blev halveret i starten af 10’erne”, siger Lars Qvistgaard.

Ligeledes sår vismandsrapporten tvivl om udflytningen af uddannelser. Ifølge rapporten er uddannelsesmobiliteten allerede i dag mindst lige så høj i yderområderne som i resten af landet.

”Udflytningen vil hverken øge uddannelsesmobiliteten eller beskæftigelsesmobiliteten. Derimod frygter vi uddannelsessektorens kvalitet svækkes. Det vil gøre det vanskeligere at finde tilstrækkelig med specialiseret arbejdskraft i fremtiden og dermed mindske produktiviteten og den velstand, vi alle skal leve af”, siger Lars Qvistgaard.

Rapporten understreger, at en forudsætning for sunde offentlige finanser i fremtiden er, at velfærdsaftalen fra 2006 realiseres.

”Vi skal understøtte det gode og lange arbejdsliv, hvis velfærdsaftalen skal blive til virkelighed, ved at fastholde seniorerne. Derfor er vi nødt til at styrke fleksibiliteten i seniorarbejdslivet”, siger Lars Qvistgaard.

Han fortsætter:

”Vi skal sikre tilstrækkelig med kompetencer, så alle kan begå sig på arbejdsmarkedet hele arbejdslivet. Så skal vi også sikre at den enkelte har den rette økonomiske tilskyndelse til at ville arbejde helt frem til pensionsalderen, og også gerne efter.”

Desuden kritiserer vismandsrapporten den manglende dokumentation af forudsætningen bag de regneregler, som forskellige ministerier benytter i deres politiudvikling. Denne kritik bakker Akademikerne op om:

”Det er et demokratisk problem, at der ikke er fuld åbenhed om de forudsætningerne og kilderne bag de beregninger, som danner grundlag for politiske udspil. En sådan åbenhed er nødvendig, hvis vi skal løfte den politisk-økonomiske debat”, siger Lars Qvistgaard.

For yderligere kommentarer, kontakt Lars Qvistgaard på 2147 2686.

Akademikerne er talerør for 447.000 offentligt og privatansatte og udgør den akademiske fagbevægelse

Nøgleord

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2021 ca. 447.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Lønstrukturkomite: Nu er det tid til at blive klogere8.10.2021 13:15:04 CEST | Pressemeddelelse

Det vækker glæde hos formanden for Akademikerne, at regeringen nu har fremlagt et kommissorium for den nye lønstrukturkomite for den offentlige sektor, og dermed igangsat det længe ventede arbejde, efter opfordring fra de to hovedorganisationer på det danske arbejdsmarked, Akademikerne og FH. Lars Qvistgaard er tilfreds med, at der er lagt op til at lønstrukturkomitéen skal skabe et godt og solidt analytisk videngrundlag om lønstrukturer på tværs af arbejdsmarkedet.

Ny måling: Stort flertal af danskerne er imod at skære i de nyuddannedes dagpenge17.9.2021 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens forslag om skære i de nyuddannedes dagpenge har ikke opbakning i hverken befolkningen generelt eller blandt deres egne vælgere. Det viser en dugfrisk undersøgelse, foretaget af Kantar Gallup for Akademikerne. Kun hver fjerde dansker mener, at satsen skal sættes ned. Tværtimod mener mere end halvdelen, at satsen skal sættes op eller holdes på det nuværende niveau. Undersøgelsen bør give stof til eftertanke hos Folketingets partier. Det mener Akademikernes formand Lars Qvistgaard.

Socialdemokratiets generationstyveri er dybt skuffende7.9.2021 10:34:54 CEST | Pressemeddelelse

Det er under al kritik, at socialdemokraterne, trods løfter om det modsatte, nu foreslår forringelser af dimittendernes dagpenge. Hvis Socialdemokratiets forslag går igennem, kommer det til at have alvorlige konsekvenser for både de nyuddannede og det solidariske dagpengesystem. Det er helt uacceptabelt, at regningen sendes til de unge. Det mener Lars Qvistgaard, der er formand for hovedorganisationen Akademikerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum