Akademikerne: Vismandsrapport sår tvivl om dagpengebesparelserne til nyuddannede
Overvismand, Carl-Johan Dalgaard, udtaler i den forbindelse, at det er forståeligt, at regeringen gerne vil hjælpe brancher, der signalerer mangel på arbejdskraft. Men man bør være omhyggelig med at undgå at gribe til strukturelle initiativer, som man ikke ville gennemføre under normale omstændigheder, for at løse et problem her og nu.
Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, udtaler:
”Vismændenes kritik af at skære i dagpenge til nyuddannede i håb om at skaffe mere arbejdskraft, mens økonomien buldrer derudad, gør indtryk. Dette er ikke en god løsning”, siger Lars Qvistgaard.
Virkningen ved at skære i dagpengene til nyuddannede er tilmed usikre på langt sigt, og vil svække den fremtidige danske arbejdsmarkedsmodel.
”På den lange bane risikerer vi, at der ved den næste lavkonjunktur vil være mange arbejdsløse, som ikke bliver grebet af dagpengesystemet. Det så vi jo også i kølvandet på, at dagpengeperioden blev halveret i starten af 10’erne”, siger Lars Qvistgaard.
Ligeledes sår vismandsrapporten tvivl om udflytningen af uddannelser. Ifølge rapporten er uddannelsesmobiliteten allerede i dag mindst lige så høj i yderområderne som i resten af landet.
”Udflytningen vil hverken øge uddannelsesmobiliteten eller beskæftigelsesmobiliteten. Derimod frygter vi uddannelsessektorens kvalitet svækkes. Det vil gøre det vanskeligere at finde tilstrækkelig med specialiseret arbejdskraft i fremtiden og dermed mindske produktiviteten og den velstand, vi alle skal leve af”, siger Lars Qvistgaard.
Rapporten understreger, at en forudsætning for sunde offentlige finanser i fremtiden er, at velfærdsaftalen fra 2006 realiseres.
”Vi skal understøtte det gode og lange arbejdsliv, hvis velfærdsaftalen skal blive til virkelighed, ved at fastholde seniorerne. Derfor er vi nødt til at styrke fleksibiliteten i seniorarbejdslivet”, siger Lars Qvistgaard.
Han fortsætter:
”Vi skal sikre tilstrækkelig med kompetencer, så alle kan begå sig på arbejdsmarkedet hele arbejdslivet. Så skal vi også sikre at den enkelte har den rette økonomiske tilskyndelse til at ville arbejde helt frem til pensionsalderen, og også gerne efter.”
Desuden kritiserer vismandsrapporten den manglende dokumentation af forudsætningen bag de regneregler, som forskellige ministerier benytter i deres politiudvikling. Denne kritik bakker Akademikerne op om:
”Det er et demokratisk problem, at der ikke er fuld åbenhed om de forudsætningerne og kilderne bag de beregninger, som danner grundlag for politiske udspil. En sådan åbenhed er nødvendig, hvis vi skal løfte den politisk-økonomiske debat”, siger Lars Qvistgaard.
For yderligere kommentarer, kontakt Lars Qvistgaard på 2147 2686.
Akademikerne er talerør for 447.000 offentligt og privatansatte og udgør den akademiske fagbevægelse
Nøgleord
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Akademikerne om ny beskæftigelsesreform: Flere forenklinger - men færre fremskridt9.4.2025 14:26:49 CEST | Pressemeddelelse
Den Akademiske fagbevægelse med 500.000 medlemmer er glade for, at den nye aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats lykkes med en række forenklinger. Men ærgrer sig samtidig over, at man ikke tør give A-kasserne en større og permanent rolle.
500.000 akademikere får ny formand26.3.2025 13:00:03 CET | Pressemeddelelse
GL’s formand Tomas Kepler bliver ny formand for Akademikerne. Han bliver dermed den akademiske fagbevægelses nye topfigur, der side om side med FH’s Morten Skov skal varetage lønmodtagernes interesser.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz stopper5.3.2025 12:05:05 CET | Pressemeddelelse
Akademikernes formand Lisbeth Lintz har i dag meddelt bestyrelsen, at hun har valgt at stoppe som formand. Det sker af familiære årsager. Næstformand Sara Vergo (Djøf) træder til som konstitueret formand, indtil en ny formand er fundet.
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum