Akademikerne

Akademikerne: Regeringen spiller hasard med arbejdsmiljøet og coronahåndteringen for hundredtusindvis af lønmodtagere

Del
Når regeringen fredag den 12. november tager hul på trepartsforhandlinger med Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation om muligheden for, at arbejdsgiver kan kræve at se coronapas fra medarbejderne, vil en betydelig del af arbejdstagerne i Danmark ikke være repræsenteret. Akademikerne, der er hovedorganisation for ca. 450.000 medlemmer med en videregående uddannelse, er endnu en gang ikke inviteret af regeringen, som dermed lukker øjnene for, at store dele af det danske arbejdsmarked ikke vil være favnet af den løsning, som man måtte finde frem til ved bordet.

Formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard, udtaler:

”Det er uforståeligt, at regeringen ignorerer, at der findes medarbejdere med lang videregående uddannelse i sundhedssektoren, i eksporterhvervene, i uddannelsessektoren, de liberale erhverv, eller klinikere som fx tandlæger og fysioterapeuter. I det hele taget medarbejdere på alle de dele af arbejdsmarkedet, hvor det kan være relevant for en arbejdsgiver at få mulighed for at kræve at se et gyldigt coronapas af medarbejderne. Det burde være i alle parters interesse, at man arbejder sammen om et sikkert og trygt arbejdsmiljø. Ved at insistere på kun at tale med repræsentanter for visse lønmodtagergrupper, insisterer regeringen igen på kun at lave løsninger for noget af arbejdsmarkedet i stedet for at sikre tværgående sammenhæng i reglerne”, siger Lars Qvistgaard.

I foråret 2021 problematiserede Akademikerne, at regeringen i 20 ud af 27 tilfælde har valgt ikke at inkludere de højtuddannedes hovedorganisation, men kun at invitere Fagbevægelsens Hovedorganisation, når problemstillingerne på arbejdsmarkedet skal diskuteres. Der er 2.8 mio. lønmodtagere i Danmark. Men når regeringen alene inviterer Fagbevægelsens Hovedorganisation med en repræsentation på 1.3 mio. lønmodtagere, så betyder det, at det er under halvdelen af arbejdsmarkedet, der bliver lavet aftale med.

”I bund og grund handler det også om kvaliteten af coronaindsatsen i samfundet. Vi og vores medlemmer vil gå meget langt for at sikre, at samfundet og arbejdsmarkedet kommer godt igennem også den forestående coronavinter. Men det er indlysende, at det svækker tilliden til regeringen, når de forhandler om helt nye rammer for, hvad arbejdsgiver skal have adgang til af helbredsoplysninger, uden at inddrage Akademikerne og de andre organisationer, der repræsenterer lønmodtagerne. De løsninger som trepartsdrøftelserne munder ud i, vil afspejle et for snævert udsnit af arbejdsmarkedet, og det reagerer vi selvfølgelig på, når det handler om sikkerheden og sundheden for vores medlemmer”, siger Lars Qvistgaard.

For yderligere kommentarer

Kontakt formand for Akademikerne, Lars Qvistgaard, på 21 47 26 86

Akademikerne er hovedorganisation for 447.000 privat og offentligt ansatte med en videregående uddannelse.

Nøgleord

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

150.000 akademikere siger et stort ja til nye offentlige overenskomster15.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

97,9 pct af de afgivne stemmer, og samtlige 26 medlemsorganisationer i Akademikerne, har stemt ja til overenskomstaftalen OK24. Samtidig er stemmeprocenten på 43 pct. hvilket er en stigning på 27 pct sammenlignet med foregående afstemning. Afstemningsresultatet betyder, at 150.000 offentligt ansatte akademikere i staten, regionerne og kommunerne nu kan se frem til markante forbedringer i at indrette arbejdslivet fleksibelt samt markante lønstigninger.

Hovedorganisationen Akademikerne er vokset med 50 pct. på 10 år11.4.2024 09:13:00 CEST | Pressemeddelelse

Medlemsantallet i den akademiske fagbevægelse fortsætter med at stige. Væksten betyder, at medlemstallet nu har passeret 490.000, hvilket er en fremgang på mere end 50 pct. over 10 år. Hovedorganisationen Akademikerne er dermed snublende tæt på en halv mio. medlemmer. De seneste års vækst skyldes især, at antallet af privatansatte medlemmer er steget, så de udgør over 50 pct. af de erhvervsaktive medlemmer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye