Akademikerne

Akademikerne: Ny regerings uddannelsesreformer gør Danmark fattigere

Del

Den nye regering har mange og vidtgående reformambitioner. Men at forringe både universitetsuddannelserne og SU'en er den forkerte vej at gå. Det mener Akademikernes formand Lisbeth Lintz, der frygter, at nedskæringer på kandidatuddannelserne og SU’en vil betyde dårligere uddannelseskvalitet, mindre trivsel og et markant produktivitetstab.

Lisbeth Lintz udtaler:

“En regering, der slår sig op på at tage ansvar for Danmarks fremtid, bør investere i de ting, vi er afhængige af for at kunne opretholde velstanden og velfærden i samfundet. Allerede da den tidligere socialdemokratiske regering præsenterede forslaget om at forringe kandidatuddannelserne, vurderede Det Økonomiske Råd, at en halvering af kandidatuddannelserne kan give et stort produktivitetstab. Vi mener ikke, at Danmark har brug for tiltag, der forringer produktiviteten.“

 Lisbeth Lintz fortsætter:

“Vi bider mærke i, at regeringen lægger op til, at reformerne af uddannelsessystemet skal ske i et samarbejde mellem de relevante parter på området. Det er vigtigt, at det kommer til at ske i en form, hvor der faktisk bliver gjort brug af den viden, der er på området. Det er et arbejde, som vi ser frem til at deltage i.”

 Ikke uventet vil den nye regering også lave store ændringer på beskæftigelsesområdet. Mest markant ved at nedlægge jobcentrene og give mere plads til bl.a. a-kasserne i indsatsen for at få ledige i job. Akademikerne går ind i det kommende reformarbejde med stor interesse.

 Lisbeth Lintz udtaler:

”Et tilstrækkeligt dagpengeniveau er sammen med en effektiv og målrettet indsats afgørende for den lediges tryghed og fleksibiliteten på arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at en ny, forenklet beskæftigelsesindsats ikke bare bliver en spareøvelse, men reelt skaber et bedre system for såvel ledige som virksomheder. Det vil vi gerne bidrage til at sikre.”

Akademikerne hæfter sig også ved kommende tiltag for at gøre det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet, ligesom Akademikerne ser frem til at tage del i den kommende permanente trepartsinstitution, der skal fremme et kontinuerligt samarbejde mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. 

For yderligere kommentarer, kontakt Akademikernes formand Lisbeth Lintz på 24888442.

Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Høringssvar: Uacceptabelt med lovforslag om st. bededag der undergraver den danske model19.1.2023 16:03:17 CET | Pressemeddelelse

Akademikerne (AC) repræsenterer 465.000 højtuddannede, hvis arbejdsliv påvirkes, hvis store bededag gøres til en almindelig arbejdsdag, sådan som der er lagt op til. Akademikerne håber, at regeringen vil lytte til den kritik, der har været af lovforslaget. Løn- og arbejdsvilkår forhandles mellem arbejdsmarkedets parter uden politisk indblanding. Det er kernen i den danske model.

Akademikerne: Forslaget om at afskaffe store bededag er i strid med den danske model13.1.2023 12:50:42 CET | Pressemeddelelse

Det er et problem, at regeringen med afskaffelsen af store bededag griber ind i den danske model. Det må ikke blive almindeligt, at man fra politisk hold vil regulere løn- og arbejdsvilkår. Derudover er Akademikerne bekymret for, at en afskaffelse af store bededag vil bidrage til et arbejdspres, som mange steder i forvejen er højt. Endelig er det vigtigt, at lønmodtagerne kompenseres økonomisk fuldt ud. Det gør de ikke i det nuværende lovforslag.

Regeringen balancerer på en knivsæg med udspillet til de offentligt ansattes løn26.10.2022 13:17:02 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen skal træde varsomt, når den med sit udspil ”Bedre vilkår – bedre velfærd” midt i en valgkamp lægger op til at blande sig i forhandlinger om de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår. Legitimeres politisk indgriben i den danske model, fjernes fundamentet for, at parterne på arbejdsgiver- og lønmodtagerside i fremtiden fortsat står som garanter for et velfungerende og konkurrencedygtigt dansk arbejdsmarked.

Vismandsrapport sætter spørgsmålstegn ved halvering af kandidatuddannelser: Risikerer at skade produktivitet og velstand11.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Økonomiske Råd vurderer, at dansk økonomi står over for en afmatning med faldende beskæftigelse og lav vækst de kommende år. Derudover er der udsigt til høj inflation i både 2022 og 2023. Man bør fra politisk hold afholde sig fra drastiske reformer i en tid, hvor beskæftigelsen i forvejen er på vej ned. Det siger formand for Akademikerne Lisbeth Lintz.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum