Akademikerne

Akademikerne: Lønnen skal følge med, hvis nye barselsregler skal være en succes

Del

Fædrenes ret til løn under barsel skal sikres i funktionærloven, hvis de nye barselsregler skal være en succes. Det mener hovedorganisationen Akademikerne.

Når de nye barselsregler træder i kraft den 2. august, er det et vigtigt skridt for ligestillingen. Men hvis ikke mændene får mulighed for løn under barsel, risikerer vi, at fædrene vælger den øremærkede barsel fra. 

Akademikernes formand Lisbeth Lintz udtaler: 

“En ting er at øremærke barsel til fædrene, men hvis ikke lønnen følger med, risikerer vi, at fædrene bliver nødt til at fravælge barslen af økonomiske årsager. Det gavner hverken ligestillingen eller familierne”.

Derfor foreslår Akademikerne at sikre fædrenes ret til løn under barsel i funktionærloven, så de fædre, der ikke er dækket af en overenskomst, alligevel får mulighed for at benytte sig af de nye barselsregler. Som det er nu, er fædrene slet ikke nævnt med en lønret i funktionærloven, mens mødrene er sikret ret til halv løn i en kortere periode. Indførelsen af de nye barselsregler burde være en kærkommen lejlighed til at opdatere funktionærloven, så fuld løn sikres som minimum i de øremærkede perioder af barslen til begge forældre.  

”’Arbejdet for at fremme ligestillingen på arbejdsmarkedet er en af Akademikernes højeste prioriteter, og særligt arbejdes der for, at ligestillingen kommer til at gavne et samlet dansk arbejdsmarked. Dette tager vi med os til overenskomstforhandlingerne, men for os er dette område så afgørende, at vi anbefaler, at alle får ret til fuld løn under barsel. For at sikre, at dette også vil gavne ansatte uden overenskomst, anbefaler vi, at de nye regler implementeres i funktionærloven."

Det siger Lisbeth Lintz og fortsætter:

"Barselsplanlægning handler også om privatøkonomi, og hvis de øremærkede uger for mange betyder barselsdagpenge og en væsentlig indkomstnedgang, vil der være fædre, der vælger ikke at bruge ugerne. I så fald vil de ligestillingsfremskridt som de nye barselsregler skulle give blive tabt på gulvet. Skal vi sikre at intentionerne bag lovgivningen reelt skal skabe forandring, skal der en lønret med ”

For yderligere kommentarer, kontakt Lisbeth Lintz på 24888442 eller på ll@ac.dk.

Akademikerne varetager interesser for 465.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2021 ca. 447.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Ny arbejdsskadereform er langt fra at løse problemerne på et moderne arbejdsmarked23.9.2022 15:06:08 CEST | Pressemeddelelse

Reformen får slet ikke taget fat om nældens rod og gjort arbejdsskadesystemet relevant for den hastigt voksende del af arbejdsmarkedet, hvor problematikker om psykisk arbejdsmiljø slår hårdt igennem i disse år, herunder stress. Samtidig ærgrer det Akademikernes formand, at man politisk ikke er kommet i hus med at sikre højere erstatninger i arbejdsskadesystemet, til trods for at regeringen i sit forståelsespapir havde sat dette mål.

Nyt uddannelsestilbud mellem DI Digital og Akademikerne skal klæde mindre virksomheders højtuddannede medarbejdere på til fremtiden19.9.2022 12:46:55 CEST | Pressemeddelelse

Nyt samarbejde om digital efteruddannelse skal klæde SMV’er på til fremtiden og sikre akademisk ansatte mere relevant kompetenceudvikling. Når digitaliseringen breder sig med så høj hastighed, som den gør i disse år, betyder det, at alle medarbejdere – ikke kun IT-specialisterne – skal blive dygtigere til at drive udviklingen.

Akademikerne: Regeringens finanslovsforslag skærer massivt på uddannelse31.8.2022 13:04:07 CEST | Pressemeddelelse

Det er under al kritik, at regeringen med sit forslag til næste års finanslov vil sende de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser ud i massive nedskæringer. Det er meldingen fra hovedorganisationen Akademikerne, der påpeger, at uddannelserne allerede fra nytår vil mangle ca. 280 mio. kr., svarende til 5000 kr. pr. studerende, hvis ikke politikerne prioriterer at finde finansiering til taxameterløftet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum