Akademikerne

Akademikerne: Forslaget om at afskaffe store bededag er i strid med den danske model

Del

Det er et problem, at regeringen med afskaffelsen af store bededag griber ind i den danske model. Det må ikke blive almindeligt, at man fra politisk hold vil regulere løn- og arbejdsvilkår. Derudover er Akademikerne bekymret for, at en afskaffelse af store bededag vil bidrage til et arbejdspres, som mange steder i forvejen er højt. Endelig er det vigtigt, at lønmodtagerne kompenseres økonomisk fuldt ud. Det gør de ikke i det nuværende lovforslag.

Med forslaget om at afskaffe store bededag griber regeringen direkte ind i løn og arbejdstid, der normalt forhandles mellem arbejdsmarkedets parter. Det er problematisk, at regeringen på denne måde går uden om de parter, der kender hverdagen på de danske arbejdspladser bedst.

”Det ærgrer mig, at regeringen blander sig i forhold, som normalt forhandles af arbejdsmarkedets parter. Regeringen skylder at vise, at man for alvor ønsker inddragelse, og at man bakker op om den danske model. Især fordi det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil nedsætte et permanent trepartsudvalg med fokus på arbejdsmarkedet”, siger Akademikernes formand Lisbeth Lintz.

Derudover vil regeringens forslag øge arbejdspresset på danske arbejdspladser.

”Mange medarbejdere oplever i forvejen at være pressede, og det kan være vanskeligt at få arbejde og privatliv til at hænge sammen. Det bliver selvfølgelig ikke bedre af, at man nu skal til at arbejde på store bededag”, siger Lisbeth Lintz.

Endelig er Akademikerne kritiske overfor, at regeringen lægger op til kun at kompensere lønmodtagerne med et løntillæg på 0,45 pct. Det svarer ikke til den reelle omkostning, som lønmodtagerne pålægges med forslaget.

”Det er et stort problem, at kompensationen er for lille. Store bededag er ikke en almindelig dag, men en helligdag med alt, hvad det indebærer. Vores medlemmer mister helligdagstillæg, og der er også andre forhold, som gør, at kompensationen er for ringe. Kompensationen skal være meget højere, hvis den skal modsvare det reelle tab”, siger Lisbeth Lintz.

For yderligere kommentarer

Kontakt Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, på 24888442 eller på ll@ac.dk

Akademikerne repræsenterer 465.000 privat og offentligt ansatte med en videregående uddannelse.

Nøgleord

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 106
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Høringssvar: Uacceptabelt med lovforslag om st. bededag der undergraver den danske model19.1.2023 16:03:17 CET | Pressemeddelelse

Akademikerne (AC) repræsenterer 465.000 højtuddannede, hvis arbejdsliv påvirkes, hvis store bededag gøres til en almindelig arbejdsdag, sådan som der er lagt op til. Akademikerne håber, at regeringen vil lytte til den kritik, der har været af lovforslaget. Løn- og arbejdsvilkår forhandles mellem arbejdsmarkedets parter uden politisk indblanding. Det er kernen i den danske model.

Regeringen balancerer på en knivsæg med udspillet til de offentligt ansattes løn26.10.2022 13:17:02 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen skal træde varsomt, når den med sit udspil ”Bedre vilkår – bedre velfærd” midt i en valgkamp lægger op til at blande sig i forhandlinger om de offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår. Legitimeres politisk indgriben i den danske model, fjernes fundamentet for, at parterne på arbejdsgiver- og lønmodtagerside i fremtiden fortsat står som garanter for et velfungerende og konkurrencedygtigt dansk arbejdsmarked.

Vismandsrapport sætter spørgsmålstegn ved halvering af kandidatuddannelser: Risikerer at skade produktivitet og velstand11.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Økonomiske Råd vurderer, at dansk økonomi står over for en afmatning med faldende beskæftigelse og lav vækst de kommende år. Derudover er der udsigt til høj inflation i både 2022 og 2023. Man bør fra politisk hold afholde sig fra drastiske reformer i en tid, hvor beskæftigelsen i forvejen er på vej ned. Det siger formand for Akademikerne Lisbeth Lintz.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum