AIDS-Fondet

AIDS-Fondet: Vi må sige nej til unge, der vil testes

Del

Unge står i kø for at blive testet for klamydia og gonorré i AIDS-Fondets klinikker. Alligevel har Regeringen ikke afsat midler i sit finanslovsudspil til at videreføre tilbuddet.

Foto: Stephen Freiheit
Foto: Stephen Freiheit

Unge står i kø for at blive testet for klamydia og gonorré i AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker. Alligevel har Regeringen ikke afsat midler i sit finanslovsudspil til at videreføre tilbuddet. Det betyder, at AIDS-Fondet bliver nødt til at afvise udsatte 15 til 29-årige efter nytår.

Gratis test og rådgivning for sexsygdomme, hvor man bliver set og hørt – og får hurtigt svar. Det tilbud er gået rent ind hos de unge, der nu må vente på at få en tid i AIDS-Fondets Checkpoints.

- Vi er overvældet over, hvor populært tilbuddet er blandt unge. Da vi åbnede for de 15 til 29-årige, havde vi ikke regnet med at se så mange. Samtidig tester en stor del af dem positive, og det betyder, at vi har fat i en målgruppe, som er i risiko for sexsygdomme, siger Thomas Hübertz, der er leder af Checkpoint.

Der findes Checkpoint-klinikker i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt på Frederiksberg. Selvom der samlet set er åbent 24 timer om ugen, når man i år op på 11.000 besøg, hvilket er 69 % flere end sidste år.

- De unge er glade for, at vi har åbent, når de har fri. Mange fremhæver, at der er en god stemning, hvor det er trygt at tale om sex og seksualitet. Man får hurtigt svar, og hvis man fejler noget, sørger vores læge for, at man får en recept med det samme, siger Thomas Hübertz.

Han forklarer, at det er vigtige faktorer for at de unge kommer i klinikken. Omvendt vil de holde sig væk, hvis de ikke bliver set og hørt som individer, eller det ikke er trygt at tale om sex.

Sexsygdomme i stigning
Flere og flere bliver ramt af sexsygdomme, og det er særligt unge i aldersgruppen 15 til 24 år samt LGBT+ personer, som fylder i statistikken.

Den hyppigste sexsygdom er klamydia, hvor der i 2021 blev fundet 36.633 nye tilfælde, hvoraf 70% var i alderen 15 til 24 år.

- Sundhedsstyrelsen skønner, at der er omkring 50.000 klamydia-tilfælde om året, så der er samtidig et enormt mørketal. De mange, som ikke bliver testet og behandlet, er med til at drive epidemien, og hvis vi ikke gør noget ekstraordinært, får vi ikke bugt med klamydia, siger Thomas Hübertz.

Han forklarer, at det er sygdomme som klamydia, gonorré og syfilis, som er i stigning, mens antallet af nye hiv-tilfælde faktisk er faldende i Danmark.

- I Checkpoint oplever vi, at unge og LGBT+ personer gerne vil tage ansvar for den seksuelle sundhed for dem selv og deres partnere, hvis de har muligheden. Det er et virkelig godt udgangspunkt for en effektiv indsats mod sexsygdomme, siger Thomas Hübertz.

Må lukke efter nytår
Tilbuddet om test og rådgivning til unge bygger på AIDS-Fondets mangeårige erfaring med at teste og rådgive mænd, der har sex med mænd i forhold til hiv.

Checkpoint er senere udvidet til at dække andre sexsygdomme og alle LGBT+ personer. Gennem bevillinger fra satspuljerne blev det muligt at åbne Checkpoint for alle unge i alderen 15 til 29 år.

Satspuljerne udløber ved udgangen af året, og Regeringen har ikke afsat midler til at fortsætte tilbuddet til unge i den kommende Finanslov.

- Det er virkelig ærgerligt, for det betyder, at vi bliver nødt til lukke vores klinikker i Aalborg og Odense. Samtidig bliver det nødvendigt at skære i åbningstiden og teste færre i de klinikker, vi har tilbage, og det er i virkeligheden det modsatte, der er behov for, siger Thomas Hübertz.

Han understreger, at Checkpoint skal være et supplement til de testtilbud, som det offentlige og andre civilsamfundsorganisationer tilbyder.

- Der er brug for at vi er ambitiøse og styrker indsatsen mod sexsygdomme. Vi kan ikke som samfund være bekendt, at vi ikke taler om den stigende smitte, og at vi ikke gør noget. Det er vores valg, om vi vil styrke indsatsen mod sexsygdomme og sikre seksuel sundhed til alle, siger Thomas Hübertz.

FAKTA:

I perioden fra 1. januar og frem til skolernes efterårsferie er der:

  • 6 personer, som er testet positiv for hiv
  • 44 personer, som har fået konstateret syfilis
  • 1488 personer som testet positiv for klamydia og/eller gonorre.

De 462 af dem, som blev testet positiv for klamydia/gonorré ville ikke være fundet ved en urinprøve hos lægen – fordi infektionen var et andet sted end i urinrøret.

Kontakter

Billeder

Foto: Stephen Freiheit
Foto: Stephen Freiheit
Download

Information om AIDS-Fondet

AIDS-Fondet
AIDS-Fondet
Vestergade 18E
1456 København K

88 33 56 00https://aidsfondet.dk/

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

AIDS-Fondets formål er at:

  • forebygge hiv/aids
  • styrke forskningen i sygdommen
  • arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
  • informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
  • arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper

Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum