Afprøver lovende metoder til at fjerne pesticidrester i drikkevand

Fund af pesticidresterne DMS og DPC i en tredjedel af landets grundvandsboringer har de sidste år vakt bekymring hos de danske vandforsyninger. Et nyt DANVA-støttet projekt skal nu afprøve tre lovende filtermaterialer til at fjerne disse stoffer fra drikkevandet– gerne med henblik på hurtig implementering.
Tre lovende kandidater afprøves i pilotskala
Teknologisk Institut har i løbet af 2020 kørt laboratorieforsøg med ti vidt forskellige stoffer, der kunne have potentiale som filtermateriale til fjernelse af DMS og DPC. DMS og DPC er nedbrydningsprodukter efter pesticider, der tidligere blev brugt til bekæmpelse af blandt andet svampevækst og ukrudt. Feltet er nu indsnævret til tre kandidater, der i laboratoriet har vist sig at være 95-100% effektive til at filtrere og fjerne disse pesticidrester i drikkevandet.
De tre løsninger bliver omdrejningspunktet for et nyt projekt, der finder sted i samarbejde mellem Teknologisk Institut, vandforsyningerne Frederiksberg Vand A/S og Hjørring Vandselskab A/S samt industriel partner Kemic Vandrens A/S. Projektet er støttet af DANVA.
Hjørring og Frederiksberg
I løbet af 2021 bliver de tre løsninger testet i pilotskala på vandværker i Hjørring og på Frederiksberg. Den eller de mest effektive løsninger skal herefter – i 2022 – implementeres i fuldskala i form af et mindre trykfilter, der skal monteres hos Frederiksberg Forsyning.
- Vi er nødt til at tænke ud af boksen med DMS, som er en af de mest vandopløselige molekyler, man har set. Det betyder, at den normale nødplan, hvor man filtrerer urenheder i vandet med aktivt kul, simpelthen ikke fungerer. Et aktivt kulfilter kan kun filtrere DMS i nogle få måneder, hvorefter kullet bliver mættet med DMS og skal skiftes ud. Det er en dyr og besværlig manøvre. Vi skal finde en løsning, der er både effektiv og økonomisk, fortæller forretningsleder Sanin Musovic (ph.d.), der er leder af drikkevandslaboratoriet på Teknologisk Institut.
Det er Frederiksberg Forsyning, der er hovedansøger på projektet. Her har man problematikken omkring DMS-fund tæt inde på livet.
- Vi råder over fem vandboringer, og der er konstateret DMS i nogle af dem. Vi har ikke mulighed for at lave nye boringer og har dermed ikke mulighed for bare at fortynde vandet fra de påvirkede vandboringer med vand fra nye boringer, der ikke er påvirket af DMS. Derfor er vi rigtig glade for at deltage i projektet, da vi fortsat ønsker at levere det reneste og sikreste vand til vores forbrugere, fortæller Herman Juel, chefspecialist for Frederiksberg Forsyning.
Gængse kulfiltre fungerer ikke mod DMS
Efter de overraskende resultater af grundvandsanalyser i 2018 har GEUS – De Nationale Undersøgelser for Danmark og Grønland – kaldt de omfattende fund af DMS-pesticid for den måske værste pesticidforurening af grundvandet, vi hidtil har set. At behovet for løsninger er presserende, understreges også af, at DANVA i år støtter hele to projekter, der omhandler bekæmpelse af DMS – ud af i alt syv bevillinger.
At DMS er meget vandopløseligt, betyder også, at stoffet hurtigt kan vandre fra den ene til den anden boring og imellem grundvandsreservoirer, alt afhængigt af lokale geologiske forhold.
- Selvom vi er gode til at producere drikkevand af høj kvalitet i Danmark, udstiller problemet med DMS nogle indbyggede sårbarheder. Både de gængse kulfiltre og den udbredte fortynding af pesticid-påvirket grundvand med vand fra rene grundvandsboringer kommer til kort, når vi støder på pesticider med de egenskaber, som DMS har, fortæller Sanin Musovic.
EU-godkendt tysk kulfilter kan være genvej til hurtig implementering
I dette projekt testes blandt andet produktet Silcarbon, et tysk-produceret aktivt kulfilter, som i korte laboratorieforsøg på Teknologisk Institut i foråret 2020 har vist sig at være ganske effektivt.
- Silcarbon er et produkt, der allerede er EU-godkendt til rensning af drikkevand i bl.a. Tyskland. Det er en stor fordel, hvis pilotforsøgene viser, at Silcarbon er det mest effektive materiale. Det betyder, at vi måske allerede i slutningen af 2021, efter pilotskalaforsøg hos vores projektpartner, kan begynde at projektere driftssikre løsninger til danske og europæiske vandværker, fortæller direktør Henrik N. Laugesen fra Kemic Vandrens A/S, der opbygger projektets forsøgsopstillinger og udvikler den endelige fuldskala løsning.
Projektet ”Identifikation af robust filtermateriale til effektiv reduktion af problematiske pesticidrester i drikkevand” er støttet af DANVA.
Nøgleord
Kontakter
Sanin Musovic, forretningsleder (ph.d.), Teknologisk Institut, mail: smu@teknologisk.dk, mobil: 7220 1865,
Herman Juel, chefspecialist, Frederiksberg Forsyning, mail: heju@frb-forsyning.dk mobil: 3076 6328
Henrik N. Laugesen, direktør, Kemic Vandrens A/S, mail: hnl@kemic.dk, mobil: 26 55 32 80
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum