Ældre og ansatte er i klemme mellem to love

Når en plejetrængende ældre har brug for offentlig hjælp, sker det efter to forskellige love. Serviceloven og sundhedsloven. Fire ud af ti ansatte i ældreplejen oplever i høj eller nogen grad udfordringer med bureaukrati og unødig ventetid, fordi hjælpen i ældreplejen reguleres af forskellige regelsæt, det viser en undersøgelse blandt FOAs medlemmer.
”Problemet er, at de to love fungerer meget forskelligt, og kræver forskellig dokumentation. Det er ofte et dilemma, hvor borgeren bliver fanget i midten,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.
”Hvis en ældre borger lider af nedsat funktionsevne på grund af en hjerneblødning, så kan vi opleve fysiske lidelser, hører under sundhedsloven. Men hvis borgeren samtidig skal have hjælp til at spise på grund af lidelsen, så omhandler det serviceloven. Husk, det er de samme medarbejdere og de samme borgere, endda de samme besøg, som er underlagt to helt forskellige lovgivninger. Det er altså hul i hovedet.”
Tanja Nielsen forklarer, at problemerne forstærkes af, at mens hjælpen under sundhedsloven forholder sig direkte til en sundhedsfaglig vurdering fra for eksempel en læge, så er hjælpen efter serviceloven underlagt mere bureaukratiske visitationsregler, og skal ofte sendes videre i systemet til godkendelse.
I undersøgelsen fortæller de ansatte, at de oplever, at det er lettere at få ydelser efter sundhedsloven end efter serviceloven. At pleje og omsorg efter serviceloven skæres ned på grund af kommunernes økonomi, mens ydelser efter sundhedsloven stadig prioriteres.
”Vi har brug for, at borgeren og hans eller hendes behov sættes i centrum, og at vi sætter fokus på hele mennesket, frem for love og paragraffer. Det betyder, at der skal være mere plads til faglighed og selvbestemmelse i ældreomsorgen. Og at det skal være lettere for medarbejdere og borger i samarbejde at justere i hjælpen,” mener Tanja Nielsen.
Flere fortæller i undersøgelsen, at det er relativt nemt for de ældre at få ydelser via sundhedsloven, mens ydelser via serviceloven, som meget af den psykiske sundhed og velvære hænger sammen med, er meget sværere at få. De oplever, at der ikke er tid nok i systemet, og at det personale, der et tættest på den ældre, ikke bliver hørt.
”Det her er endnu et vink med en vognstang om, at hele ældreplejen har brug for nytænkning. Medarbejderne skal arbejde efter én logik i stedet for de nuværende to logikker fra hhv. servicelov og sundhedslov. Vi skal have arbejdet med en ny ældrelov tilbage på sporet. Vi har et godt udgangspunkt i det arbejde, der allerede er gjort. Nu skal vi i gang,” siger Tanja Nielsen.
Nøgleord
Kontakter
Tanja NielsenSektorformand, Social- og Sundhedssektoren
Tlf:2259 0735tani@foa.dkBilleder
Information om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 169.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
FOA: Vigtigt at strukturkommission ser bredt på sundhedsvæsenet28.3.2023 11:25:59 CEST | Pressemeddelelse
’Mangel på medarbejdere, en utidssvarende organisation og et stigende antal patienter’. Det er nogle af de udfordringer, som det danske sundhedsvæsen står overfor, og som regeringens nye strukturkommissionen skal komme med løsninger på inden for et år. FOAs formand betoner vigtigheden af, at kommissionen har blik for helheden, og glæder sig over fokus på at bekæmpe ulighed i sundhed.
Trist konkurs på friplejehjem er nummer 60 på ældreområdet24.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Friplejehjemmet Meta Mariehjemmet blev i går erklæret konkurs. – Tragisk at beboere og medarbejdere nu står i en usikker og utryg situation, siger FOA-næstformand Thomas Enghausen.
En finanslov lige til øllet23.3.2023 12:18:43 CET | Pressemeddelelse
Regeringens finanslovsforslag dækker lige akkurat udgifterne til flere børn og ældre, men løser ikke regioner og kommuners udfordring med høj inflation.
Ny aftale på plads for privatansatte i pleje- og omsorgsbranchen19.3.2023 10:08:42 CET | Pressemeddelelse
FOA og Dansk Erhverv er blevet enige om en ny to-årig fornyelse af overenskomsten for ansatte på friplejehjem og i den private hjemmepleje. Aftalen indeholder pæne lønstigninger, et nyt anciennitetstrin, ret til uddannelse for ufaglærte, og så vil den fremover dække både bosteder og friplejehjem.
Ny overenskomst på plads for vikarer14.3.2023 12:52:17 CET | Pressemeddelelse
FOA har fået sit første OK23-forlig på plads, da man natten til tirsdag underskrev en aftale med Vikarbureauernes Brancheforening. Aftalen sikrer vikarer på plejeområdet pæne lønstigninger. Samtidig igangsætter man et samarbejde mellem parterne, der skal styrke den direkte dialog med lønmodtagerne i branchen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum