Ældre kvinder har størst risiko for at dø af livmoderhalskræft
Ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser, at kvinder over 64 år har højere risiko for at dø af livmoderhalskræft end hidtil antaget. Netop den aldersgruppe er ikke omfattet af det danske screeningsprogram.

Danmark har en af de højeste forekomster af livmoderhalskræft i den vestlige verden. Men fra man er fyldt 65 år, bliver man ikke længere automatisk indkaldt til screening – selv om det netop er de ældre kvinder, der bliver hårdest ramt af sygdommen, sådan som ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser.
”Livmoderhalskræft er blevet kaldt ’de unge kvinders sygdom’. Men det er en myte, at det kun rammer de unge. Faktisk er dødeligheden blandt kvinder over 65 år 25-30 procent højere end hidtil antaget,” siger postdoc. og læge Anne Hammer fra Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og Aarhus Universitetshospital.
Hun står bag det nye studie, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavia. Forskerne kiggede på dødeligheden af livmoderhalskræft i Danmark fra 2002-2015, og her skilte de +65-årige sig markant ud. Eksempelvis var dødeligheden mere end fem gange højere hos kvinder på 75-79 år end hos kvinder på 40-45 år.
Dør af for sen diagnosticering
Forskningsresultatet lægger sig op ad et studie fra november 2018, som viser, at mere end halvdelen af ældre kvinder med livmoderhalskræft, der ellers havde fulgt screeningsprogrammet regelmæssigt, bliver diagnosticeret så sent, at kræften ikke længere kan opereres væk.
I de tilfælde behandles patienterne i stedet med strålebehandling og kemoterapi – en behandling, der er forbundet med bivirkninger som smerter, vandladnings- og afføringsgener.
”Når man bliver screenet, kan kræften blive opdaget som et forstadie eller på så tidligt et stadie, at operativ behandling stadig er mulig. Det nedsætter risikoen for at dø markant,” siger Anne Hammer.
Bør også screene de ældre
Som reglerne er i dag, ophører screeningsprogrammet, hvis man bliver testet negativ i 60-64-årsalderen. Ifølge Anne Hammer er der – især med de nye studier - rigeligt med grundlag for, at man sætter ekstra ind over for de ældre. Det kunne for eksempel være at forbedre diagnostikken af celleforandringer eller forlænge screeningsprogrammet, mener hun.
”De negative test er ingen garanti for, at man ikke får sygdommen, efter at screeningen ophører. For HPV-virussen, der er årsag til kræften, kan ligge latent i kroppen.”
Anne Hammer påpeger, at der højst sandsynligt vil være færre unge kvinder med livmoderhalskræft om 5-10 år på grund af HPV-vaccinen.
”Men der vil gå mange år, før vi ser en effekt af vaccinen hos de ældre kvinder. Når man som samfund har så høj en forekomst af fremskreden livmoderhalskræft blandt ældre, og dødeligheden er så høj, er vi nødt til at se på andre muligheder for at modvirke denne triste statistik,” lyder det fra Anne Hammer.
Hun tilføjer, at så længe screeningsprogrammet ikke er udvidet, er der kun en ting at gøre - nemlig selv at holde øje med symptomer som blødning og ændret udflåd.
Bag om forskningsresultatet
- Studietype er dansk registerstudie
- Samarbejdspartnere er Johnny Kahlert, ph.d. Klinisk Epidemiologisk afdeling, AUH, og ass. professor, ph.d., Anne Rositch, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, USA
- Studiet er finansieret af Kræftens Bekæmpelse
- Læs de to videnskabelige artikler:
Nøgleord
Kontakter
Ph.d., postdoc., læge Anne Hammer
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital
Mail: ahlauridsen@clin.au.dk
Telefon: +1 240 330 3214 (forskeren er p.t. bosat i USA, bemærk tidsforskel på seks timer.)
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Blodets direkte tryk på blodkarrene kan give åreforkalkning25.2.2021 08:59:34 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har undersøgt, hvordan et forhøjet blodtryk kan gøre skade på blodkarrene og give åreforkalkning. Og det kan blodtrykket ved at trykke direkte på karvæggen. De resultater kan bane vejen for helt nye behandlingsformer.
Risikoen for ADHD kan være mindre hvis børn vokser op i grønne omgivelser22.2.2021 11:55:39 CET | Pressemeddelelse
Resultatet fra et nyt dansk studie lavet af forskere fra iPSYCH viser, at mængden af grønne omgivelser omkring børns hjem betyder noget for risikoen for, om de udvikler ADHD. Studiet er hidtil det største af sin slags.
Færre får alkohol-lever9.2.2021 10:19:57 CET | Pressemeddelelse
Antallet af personer, som diagnosticeres med alkoholrelateret leversygdom er faldet de sidste 10 år i Danmark. Samtidig er prognosen for disse patienter blevet bedre: De har færre hospitalsindlæggelser og lever længere. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Tidlig depressions-debut handler både om gener og baggrund27.1.2021 12:08:57 CET | Pressemeddelelse
Sandsynligheden for at udvikle en depression før du er fyldt 30 år, er forbundet med genetik disposition, men handler også om forældres psykiatriske historie og socioøkonomiske status. Det viser et forskningsresultat fra iPSYCH, som kan være med til at identificere risikoen for depression bedre.
Læger finder flere binyretumorer - men det er sjældent kræft25.1.2021 09:50:49 CET | Pressemeddelelse
En nyhed fra forskningens verden kan bidrage til at mindske frygt og ængstelse hos de mange patienter, som ved en scanning bliver diagnosticeret med en tumor i binyrerne.
Bestemte gener øger risikoen for at tisse i sengen20.1.2021 09:56:30 CET | Pressemeddelelse
I et stort studie af danske børn og unge har forskere fra Aarhus Universitet for første gang fundet frem til genetiske varianter, der øger risikoen for sengevædning. Fundene giver en helt ny indsigt i hvilke processer i kroppen, som er årsag til dette udbredte fænomen.
Den psykiske trivsel dalede under pandemiens anden bølge – især hos mænd19.1.2021 08:00:09 CET | Pressemeddelelse
Vores psykiske velbefindende følger smitteudviklingens stigninger og fald, men hvor det psykiske velvære faldt mest hos kvinder under forårets nedlukning, er det under anden bølge mændene, der er hårdest ramt. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum