Sikkerhedsstyrelsen

Advarsel til virksomheder: Disse ansigtsmasker er ikke lovlige i Danmark

Del

Sikkerhedsstyrelsen advarer nu virksomheder mod at indkøbe og sælge værnemidler med certifikater fra to specifikke bemyndigede organer i Italien og Polen. Organerne er ikke bemyndigede til at kontrollere værnemidler. Dermed er produkter med certifikater fra dem usælgelige i Danmark.

Du skal være ekstra kritisk, hvis du gerne vil sælge ansigtsmasker i Danmark. Sikkerhedsstyrelsen fører på grund af Covid-19 skærpet kontrol med, at de værnemidler, der er til salg til forbrugerne, lever op til tekniske og lovmæssige krav.

Styrelsen advarer nu konkret virksomheder mod to specifikke bemyndigede organer i Italien og Polen, som udsteder certifikater på værnemidler under EU-forordningen 2016/425 og produktstandarden EN 149 + A1:2009 – selvom organerne ikke er godkendt til det.

Når styrelsen fanger værnemidler til salg i Danmark, som er kontrolleret af de pågældende organer, står virksomheden sandsynligvis over for et påbud om at stoppe salget.

- Vi kan se, at virksomhederne tror, at de to bemyndigede organer er godkendt til at undersøge den tekniske sikkerhed ved værnemidler, og at virksomhederne derfor fejlagtigt føler sig sikre på, at produkterne lever op til reglerne. Vi advarer derfor nu, så virksomhederne kan undgå disse værnemidler, før vi giver et påbud om salgsstop. Det vil vi helst undgå, siger produktchef i Sikkerhedsstyrelsen Stine Pedersen.

Foreløbigt er cirka halvdelen af maskerne i de 12 sager, som Sikkerhedsstyrelsen har lukket, certificeret af de to bemyndigede organer. Også en del sager, som Sikkerhedsstyrelsen har fået overdraget fra Toldstyrelsen, har dokumenter fra dem.

Det drejer sig konkret om det polske, bemyndigede organ ”International Certification Registrar”, bedre kendt som ICR Polska, og det italienske bemyndigede organ ”Ente Certificazione Macchine”, også kendt som ECM.

Sikkerhedsstyrelsen har sendt formelle henvendelser til myndighederne i Polen og Italien, hvor styrelsen informerer om, at certifikater fra disse to bemyndigede organer bliver afvist i Danmark. Styrelsen lægger op til en dialog om situationen.

- Der er naturligvis forskel på den aktuelle situation fra land til land, men i Danmark kan vi ikke acceptere, at forbrugerne får falsk tryghed med værnemidler, som ikke lever op til de tekniske krav. Kravene er der for at beskytte forbrugerne, uddyber kontorchefen.

Særlige krav til værnemidler

Der er nogle helt specifikke krav til værnemidler til salg i Danmark. De skal blandt andet være CE-mærkede på baggrund af en overensstemmelseserklæring.

Værnemidlerne skal være testet, og et bemyndiget organ med godkendelse til at vurdere værnemidler skal have gennemgået dokumentationen for produktets sikkerhed og udstedt et certifikat om, at det er i overensstemmelse med standarden for produktet.

Sikkerhedsstyrelsen har lavet denne vejledning til butikker, webshops og andre forhandlere, som vil sælge værnemidler til private eller erhverv uden for sundhedssektoren: https://www.sik.dk/erhverv/produkter/personlige-vaernemidler/vejledninger-forbindelse-corona-covid-19/vil-du-saelge-ansigtsmasker-din-butik-eller-webshop-tjek-dette-foerst

I vejledningen er der desuden et link til en liste med bemyndigede organer, som er godkendt til at vurdere værnemidler.

Kontakter

Er du journalist, og har du uddybende spørgsmål, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på telefonnummer 22 38 44 51.

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Samarbejde mellem myndigheder giver mere effektiv kontrol af værnemidler15.5.2020 11:20:29 CESTPressemeddelelse

Som et nyt initiativ for at beskytte både professionelle og borgere mod import af ulovlige værnemidler arbejder folk fra Sikkerhedsstyrelsen i øjeblikket tæt sammen med toldmedarbejdere i Kastrup Lufthavn. På en uge er antallet af behandlede sager steget fra 15 til 24 sager, og i samme periode er antallet af sager, der er overdraget til Lægemiddelstyrelsen, steget fra 13 på landsplan til 20 alene i Københavns Lufthavn, hvor halvdelen af alle forsendelser kommer ind i Danmark.

Undgå ulykker: Tjek trampolinen og hop med hovedet20.3.2020 06:30:00 CETPressemeddelelse

Skoler og daginstitutioner er lukkede, og det betyder, at rigtig mange forældre er hjemme med deres børn i disse dage. Samtidig viser forårsvejret sig fra sin solrige side, og det betyder, at mange børnefamilier finder havetrampolinen frem igen. Desværre ender hopperiet engang imellem med ulykker. Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen giver gode råd til god hoppeadfærd og sikkerhedstjek af trampolinen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum