Advarsel mod at handle værdipapirer med sig selv (wash trading)
Finanstilsynet oplever et stigende antal sager, hvor private investorer handler værdipapirer med sig selv på markederne, og dermed begår wash trading. Finanstilsynet advarer investorer om at begå wash trades, da det er ulovligt og kan føre til fængselsstraf.

Wash trading er kendetegnet ved, at samme investor både er køber og sælger i en handel, så der ikke sker et ejerskifte af det finansielle instrument. For markedet og andre investorer vil det ligne en handel mellem uafhængige parter, og det sender urigtige signaler til markedet om købs- og salgsinteressen i en aktie, da det kan sikre kursen på et unormalt eller kunstigt niveau.
Wash trading er ulovligt, da det kan skade investorernes tillid til de finansielle markeder. Markedsmanipulation bliver i Danmark som udgangspunkt straffet med fængsel.
”Mange af de tilfælde, som vi ser i Finanstilsynet, sker uforvarende, fordi investorer ikke er opmærksomme på, at de handler med sig selv eller ikke ved, at det er ulovligt. Det vil vi gerne undgå med denne advarsel,” siger Karen Dortea Abelskov, vicedirektør i Finanstilsynet.
De fleste, som begår wash trading, er dog godt klar over, hvorfor det sker. Det sker nemlig ofte, når investor ønsker at flytte aktier fra et depot til et andet depot. Det kan både være mellem egne depoter eller fra eget depot, til en ægtefælles, samlevers eller barns depot eller til et depot tilhørende et selskab, som investoren ejer.
Det afgørende er, hvem der er beslutningstager for investeringen. Er det samme beslutningstager, anses det for wash trades. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at den første handel er gennemført, før man lægger en ny ordre ind.
”Som køber eller sælger af en aktie er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man allerede har lagt ind som en ordre, inden man lægger en ny ordre ind. Ved tvivlsspørgsmål bør man søge hjælp i sin bank eller kontakte Finanstilsynet,” forklarer Karen Dortea Abelskov.
Læs mere i Finanstilsynets nyhedsbrev fra februar 2022 om, hvad handel med sig selv er, og hvad man som investor og værdipapirhandler kan gøre for at undgå at handle med sig selv.
Faktaboks: Eksempler på wash trading
En investor blev i juni 2021 idømt 60 dages fængsel, heraf 30 dage ubetinget, for i ni tilfælde over en periode på en måned at have handlet mellem sit personlige depot og et depot tilhørende en virksomhed, som vedkommende var direktør i og ejer af. Dermed havde den pågældende handlet med sig selv som modpart over børsen. Da markedet ikke kunne se, at personen var både køber og sælger i samme handel, gav eller antages handlerne at have givet, urigtige eller vildledende signaler om udbuddet af, efterspørgslen efter eller kursen på aktierne. Oveni fængselsstraffen blev virksomheden idømt en bøde på 40.000 kr.
I en anden sag blev en investor, som blev tiltalt for at indlægge en salgsordre på en obligation til kurs 98, hvorefter vedkommende samme dag indlagde en enslydende købsordre. Kursen steg dermed fra kurs 85,5 til kurs 98. Tiltalte fik i 2015 30 dages betinget fængsel for handel med sig selv.
Nøgleord
Billeder
Information om Finanstilsynet
Finanstilsynet arbejder for at virksomheder og kunder kan have en berettiget tillid til det finansielle system.
Finanstilsynets hovedopgave er at føre tilsyn med de finansielle virksomheder – penge- og realkreditinstitutter, pensions- og forsikringsselskaber, investeringsforeninger, investeringsselskaber og fondsmæglere m.fl.
Følg pressemeddelelser fra Finanstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finanstilsynet
Kunden skal ikke overraskes, når stenslaget i bilruden fordyrer indboforsikringen23.7.2022 08:20:56 CEST | Pressemeddelelse
Finanstilsynet løfter pegefingeren over for forsikringsselskaberne. Kunderne skal være orienteret om, at skader på ét forsikringsprodukt kan påvirke den samlede risikovurdering af kunden, og dermed også pris, selvrisiko og vilkår på andre forsikringer.
Finanstilsynet slår vigtigheden fast: forsikringsselskaber skal behandle personer med handicap som andre kunder21.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finanstilsynet har undersøgt, hvordan seks forsikringsselskaber indhenter oplysninger fra og giver tilbud til personer med handicap. Undersøgelsen konkluderer, at selskaberne som udgangspunkt behandler kunderne i overensstemmelse med god skik-reglerne på området. Ligebehandlingsnævnet kan dog påvirke, hvordan reglerne fortolkes.
EU-borgere har ret til en betalingskonto uanset adressen6.4.2022 08:57:00 CEST | Pressemeddelelse
Finanstilsynet indskærper nu overfor bankerne, at alle EU-borgere bosiddende i EU har ret til en basal betalingskonto, selvom de ikke har en fast bopæl i Danmark. Det strider klart mod loven, hvis kunder afvises, fordi de ikke har en dansk adresse.
Advarsel - Markedet for kryptovaluta er et Eldorado for svindlere24.3.2022 08:14:42 CET | Pressemeddelelse
Forbrugerne skal være skeptiske overfor investeringer i kryptovaluta, fordi det uregulerede marked tiltrækker svindlere. Modsat investeringer i aktier og obligationer har forbrugeren ingen særlig beskyttelse på kryptomarkedet. Samtidig risikerer forbrugere også i højere grad få stjålet deres opsparing eller på anden måde blive narret.
Finanstilsynet undersøger, hvordan forsikringer og pensioner matcher kundernes behov15.12.2021 10:29:48 CET | Pressemeddelelse
Hvordan sikrer forsikrings- og pensionsselskaberne, at deres produkter passer til deres kunder? Det beder Finanstilsynet nu selskaberne om svar på.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum