Guldborgsund Kommune

Åbning af Det Falsterske Dige d. 12. juni 2022

Del

Det falsterske Dige åbner d 12. juni efter en gennemgående renovering. Åbningen markerer også 150 års jubilæum for Stormfloden i 1872.

Marielyst på Falster. Foto Ingrid Riis Hovgaard
Marielyst på Falster. Foto Ingrid Riis Hovgaard

I december 2020 indgik Guldborgsund Kommune en aftale med Det Falsterske Digelag om renovering af stien på toppen af diget. Derefter er fulgt et godt samarbejde mellem de to parter, der nu resulterer i, at diget nu er blevet renoveret og kan benyttes til løb, gang og cykling, der længe har været et stort ønske hos både borgere i kommunen og turister.

”Vi har fået en helt fantastisk rekreativ sti langs Falsters østkyst. Den bliver allerede flittigt brugt af både borgere og turister, og jeg er sikker på, at den nok skal blive mere og mere udbredt som udflugtsmål og smuk transportrute for gående og cyklister. Jeg kan anbefale en tur på diget til alle, som ikke har været der endnu, og jeg glæder mig meget til, at vi får en officiel indvielse, ovenikøbet i 150 året for digets opførelse. Samtidigt er stien et symbol på et godt og konstruktivt samarbejde mellem kommunen og digelaget. Det sætter jeg stor pris på, og det vil jeg gerne takke digelaget for,” siger borgmester Simon Hansen.

Det Falsterske Dige er Guldborgsund Kommunes største kystbeskyttelsesanlæg og har samfundsmæssigt en afgørende betydning, da det beskytter over 11.000 sommerhuse, landbrug, virksomheder og boliger mod oversvømmelse fra Østersøen. Strækningen er samlet set på 17.6 km og blev anlagt efter Stormfloden i november 1872.

Diget kan dermed også fejre 150 års jubilæum i år.

Renoveringen af diget har skabt en sammenhængende rekreativ sti af høj kvalitet langs Østersøkysten fra Havløkke i nord til Birkemose i syd.

Stien på toppen af diget giver nye muligheder for sammenhæng imellem de dejlige områder langs Det Falsterske Dige fx en gåtur på diget langs med vandet eller en cykeltur, når man skal besøge venner, spisesteder, købe ind eller bare opleve den flotte natur.

Stien skaber også gode forbindelser mod syd til Gedser Odde og Gedser By og mod nord til Østersøskovene, Corselitze, Hesnæs, Stubbekøbing og færgen Ida.

Ved markeringen på søndag mangler der en kortere strækning ved Bøtøskoven, der forventes færdig inden sommerferien.

Christian Schou, formand for Det Falsterske Digelag udtaler:

”Renoveringen af stien afslutter en ellers lang strid mellem kommunen og Digelaget, og vi er glade for, at det nu er lagt bag os, og at vi i dag kan se tilbage på et forbilledligt samarbejde omkring renoveringen. Jeg oplever, at folk i området er meget glade for Digestien, og at den efter renoveringen har fået nogle helt nye anvendelsesmuligheder. Man kan løbe på den og tale sammen uden at falde, lige som den også egner sig til gangbesværede. Det er vi meget glade for, så flere kan få glæde af den natur, der omgiver os her ved Østersøen”.

For at give endnu bedre muligheder for oplevelser på vejen etablerer Det Falsterske Digelag fem bord/bænkesæt i tilknytning til stien på toppen af diget. Her er der mulighed for at tage ophold og nyde de flotte omgivelser. Midlerne hertil kommer fra Guldborgsund Kommunes arbejde med Destination Sydfalster.

Den rekreative sti er en ”fællessti”. Det betyder, at det er en sti, der er beregnet til både fodgængere og cyklister. Her er forbud mod knallertkørsel.

Det er MSE, der har stået for arbejdet på diget og det er til alles store tilfredshed, da arbejdet er blevet udført præcist som ønsket.

Fremover står Falsterske Digelag fortsat for vedligeholdelsen af Det Det Falsterske Dige og vedligeholdelsen af stien på toppen af diget har Guldborgsund Kommune ansvaret for.

Renoveringen af det samlede anlæg har i alt kostet 8,5 mio. kr.

Program for åbningen (mødested på diget ved Marielyst Torv):

Kl. 10.30 Borgmester Simon Hansen og formand for Digelaget Christian Schou åbner den nye sti på Det Falsterske Dige. Derefter let og lokal forfriskning til de første 100 fremmødte.

Kl. 11.00 Guidet tur på diget med fortælling om stormfloden i anledning af jubilæet.

Kom og hør fortællingen om stormfloden i 1872 og hvad diget har betydet for hele området og de mennesker, der bor der.

Pressen er velkommen!

Kontakter

Christian Schou, formand for Det Falsterske Digelag
Mail: info@detfalsterskedigelag.dk
Telefon: 40 37 74 70

Billeder

Marielyst på Falster. Foto Ingrid Riis Hovgaard
Marielyst på Falster. Foto Ingrid Riis Hovgaard
Download

Information om Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune
Parkvej 37
4800 Nykøbing F

54 73 10 00http://www.guldborgsund.dk/

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum