AAU Esbjerg-forsker sorterer korn til bedre mad og mindre madspild

Korn er ikke bare korn. Når man køber en pakke mel i supermarkedet eller sætter tænderne i et stykke pasta, har kornet, maden er lavet af, været gennem en grundig sorteringsproces, hvor dårlige og ødelagte kerner er siet fra. Det er indtil nu foregået ved enten at bruge kameraer, der overvåger kernernes udseende eller ved at gennemlyse kernerne og se på deres kemiske struktur.
Den unge Esbjerg-forsker Frank Manfred Hansper har undersøgt en teknologi til at kombinere de to metoder, så man hurtigt og effektivt både kan sortere dårlige kerner fra og samtidig inddele de øvrige kerner efter kvalitet. Kerner med et højt proteinindhold har den højeste markedsværdi, mens kerner af en lavere kvalitet bruges til fx ølproduktion.
Et nyt øje på korns kvalitet
Man kan ikke umiddelbart se på en hvedekerne om den har et højt indhold af protein. Det kræver enten at man gennemlyser kornet med infrarødt lys eller at man simpelthen skærer kernen i stykker og undersøger den indeni. Omvendt kan man ikke med infrarødt lys se, om kornets skal er ødelagt eller om der er utøj i kornet.
Det er kombinationen af de to teknologier, Frank Manfred Hansper har fundet en effektiv formel til at bruge.
- Det er som at have fået et nyt øje, der kan se mere præcist, forklarer han. - Der er især tre parametre, der er vigtige at se på. Det er proteinindhold, hårdhed og hvor melet kernen er inde bag skallen. Den matematiske formel, jeg har udviklet, gør det muligt at kombinere data om de enkelte kerners udseende med infrarøde billeder til at forudsige kernernes kvalitet meget nøjagtigt.
Mere viden – mindre madspild
Jo mere viden man har om de enkelte hvedekorn, desto bedre kan man udnytte dem efterfølgende. Jo mere nøjagtigt kernerne er sorteret, desto bedre bliver standarden af mel eller andre kornbaserede fødevarer.
Bedre mel er en fordel for forbrugere og fødevareproducenter, men den nye teknologi kan også være med til at mindske madspild, forklarer Frank Manfred Hansper.
- Kerner, der bliver kasseret på grund af ødelagte skaller eller andre uregelmæssigheder, kan anvendes på nye måder, når vi samtidig kender deres proteinindhold, forklarer han. – De skal måske ikke anvendes som fødevarer, men kan sagtens forarbejdes til godt dyrefoder eller andet i stedet for at blive spildt. Jo bedre man kan sortere, desto bedre kan de udnyttes hele vejen gennem produktionskæden.
Fremtidens fødevaresortering
Frank Manfred Hansper er netop blevet færdig som kemiingeniør på AAU Esbjerg. Metoden til at effektivisere kornsortering var hans masterprojekt, som han gennemførte med et scholarship fra Novozymes.
Hans matematiske model er udviklet til at analysere hvedekerner, men den samme teknologi kan bruges til mange andre typer fødevarer, fortæller han. Og potentialet er meget stort.
- Der er allerede flere steder rundt om i verden, hvor man kombinerer hyperspektrale billeder med almindelig inspektionsteknologi. Den metode jeg har udviklet, viser potentialet i teknologien.
----
FAKTA:
- Aalborg Universitet i Esbjerg har 550 studerende.
- På campus i Esbjerg og uddannes ingeniører inden for Byggeri & Anlæg, Maskinteknik, Energi, Elektronik og Kemi & Bioteknologi.
- AAU er for øjeblikket rangeret som verdens fjerde bedste ingeniøruniversitet – det bedste i Europa.
Nøgleord
Kontakter
Kemiingeniør Frank Manfred Hansper, tlf. 2145 0459
Lektor Sergey Kucheryavskiy, Institut for Kemi og Biovidenskab, AAU Esbjerg, mail: svk@bio.aau.dk
Kommunikationsmedarbejder Line Jørgensen, AAU Esbjerg: lj@staff.aau.dk, tlf. 6061 3904
Billeder



Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny analyse: Europa risikerer at forblive tech-afhængigt af USA9.10.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi står foran de største beslutninger i en hel generation: Lænker vi os yderligere fast til eksterne teknologi, eller bygger vi vores egne suveræne tech-aktører? Gør vi det alene eller sammen med USA? Overdreven selvforsyning har også sine begrænsninger, ligesom øgede spændinger over Atlanten heller ikke er til Europas fordel, skriver to tech-eksperter i en ny analyse udgivet af Nationalt Forsvarsteknologisk Center.
Frivilligt arbejde mindsker brugen af antidepressiv medicin hos ældre8.10.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Frivilligt arbejder er godt for det mentale helbred. Et nyt studie fra Aalborg Universitet viser, at et par timer om ugen i en genbrugsbutik eller en forening kan mindske ældres brug af antidepressiv medicin.
Milliardbevilling til grøn omstilling af det byggede miljø7.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en rekordstor forskningsbevilling fra Villum Fonden styrker Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet indsatsen for en mere bæredygtig byggesektor. De fire universiteter skal i en historisk forskningsindsats skabe ny viden, der kan gøre en afgørende forskel for vores klima, miljø og biodiversitet.
Danmark tager til EM i Cybersikkerhed, mens hybridkrigen raser6.10.2025 09:57:47 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver intenst, når det danske cyberlandshold indtager Polen d. 6.-10. oktober til en nervepirrende dyst om EM i Cybersikkerhed. Her skal ti af Danmarks bedste unge hackere konkurrere om at kunne kalde sig toppen af cyber-poppen i Europa.
Pårørende til personer med demens betaler den højeste pris for at holde facaden6.10.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
En ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet viser, hvordan pårørende til personer med demens ofte maskerer sygdommens alvor for at bevare værdighed og normalitet – men strategien har en høj menneskelig pris, når hjælpen udebliver.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum