Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet intensiverer forskningen i AI-hardware

Del

Institut for Ingeniørvidenskab har ansat Hooman Farkhani som ny adjunkt, der skal sætte yderligere skub i udviklingen af helt nye computersystemer, der kan håndtere kunstig intelligens.

Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring har oplevet en eksplosiv vækst de seneste år, men nutidens moderne computersystemer (CPU’er og GPU’er) har svært ved at følge med udviklingen. Særligt energiforbruget, når man kører AI algoritmer, anses som den væsentligste barriere for fremtidens kunstige intelligens ved brug af nutidens computersystemer.

Derfor arbejder forskere over hele verden på at udvikle helt ny systemer, der i metode virker mere som den menneskelige hjerne. Herunder også Aarhus Universitet, som er førende inden for forskning i AI-hardware, og som nu intensiverer denne yderligere ved ansættelsen af adjunkt Hooman Farkhani, der er ekspert i såkaldte emerging computer systems – hardware, der til fulde kan håndtere AI software.

”Selvom moderne CPU’er og GPU’er kan foretage enorme og komplicerede aritmetisk-logiske beregninger, er menneskehjernen stadig langt overlegen, når det kommer til kognitive applikationer (eksempelvis billede- og videobehandling) med hensyn til energiforbrug og densitet. Moderne computere er slet ikke gearet til at køre AI algoritmer på grund af deres ét-ord-ad-gangen ’tænke’-arkitektur, og derfor er vi begyndt at udvikle ny hardware, der efterligner menneskehjernens opbygning med neuroner, synapser og neurale netværk,” siger han.

Hooman Farkhani bliver dermed en del af ICE-Lab (Integrated Circuits and Electronics Laboratory) på Institut for Ingeniørvidenskab og starter sin egen forskningsgruppe op, Emerging Computing Circuits & Systems, der har til formål at udvikle og designe computerarkitektur, der er egnet til AI-algoritmer.

Hooman Farkhani er uddannet elektronikingeniør og har en ph.d. fra Ferdowsi University of Mashhad i Iran. Umiddelbart efter sin ph.d. begyndte han som adjunkt på Azad Univeristy, Najafabad, Iran, hvor han tilbragte to år.

Og når han skal pege på, hvorfor han i sin tid blev ingeniør, har Lego en stor del af æren:

”Jeg var 6 år, da jeg første gang stiftede bekendskab med Lego. Jeg fik en æske af min onkel, og jeg kan ikke tælle alle de gange, jeg har skilt det ad og samlet det igen. Og så var jeg rigtig glad for matematik. Jeg tror, det er de to primære grunde til, at jeg dengang valgte at blive ingeniør,” siger han.

I forbindelse med sin ph.d. tilbragte han fire måneder i Aarhus i 2013, hvor han stiftede bekendtskab med ICE-Lab og lektor Farshad Moradi, der leder laboratoriet og forskningen i bl.a. neuromorfiske computersystemer.

Her blev han forelsket i Aarhus som by og i universitetet, og lige siden har han ville tilbage til byen, som han kalder en ’ægte europæisk by’.

Hooman Farkhani bor i dag med sin kone i Risskov, hvor han bl.a. elsker at gå ture ved Egå Engsø.

Nøgleord

Kontakter

Hooman Farkhani
Adjunkt, Institut for Ingeniørvidenskab
Mail: farkhani@eng.au.dk

Billeder

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
 
Institut for Ingeniørvidenskab blev etableret i 2011 og samler i dag Aarhus Universitets forskningsaktiviteter inden for det teknisk videnskabelige område: Biological and chemical engineering, Civil and architectural engineering, Electrical and computer engineering og Mechanical engineering, hvor der bliver undervist af forskere med basis i allernyeste viden for at bygge Danmarks nye elite ingeniørvidenskabelige miljø.
 
Som en del af en større strategisk satsning på det teknisk videnskabelige område åbnede Aarhus Universitet i 2019 tre nye 5-årige civilingeniøruddannelser. Endnu en uddannelse åbner i 2020. Målet er at uddanne ingeniører, som kan udvikle den højteknologi, der er nødvendig for at løse vores største globale udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Vil forbrugerne acceptere sundere kødprodukter?15.9.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

Det er muligt at fremstille sundere alternativer til de forarbejdede kødprodukter, som er meget efterspurgte i Danmark og i resten af Europa, men hvordan reagerer forbrugerne på de forskellige muligheder, og hvilke foretrækker de? Det undersøger forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet sammen med kolleger fra Spanien og Storbritannien i et nyt projekt, der er finansieret af European Innovation and Technology (EIT) Food.

Autonomt droneræs hæver barren for kunstig intelligens6.8.2020 11:08:15 CESTPressemeddelelse

Autonome droner kan i dag udføre en lang række opgaver med ingen eller meget lille involvering af menneskelige operatører. Men for at kunne opfatte miljøet, de flyver i, og planlægge fremtidige handlinger er de nødt til at flyve meget langsomt. Hvad nu, hvis dronerne i stedet skulle flyve hurtigt? Som i droneræs, hvor fart, agilitet og ydeevne er af største vigtighed? Et team af forskere fra Aarhus Universitet har lige taget et skridt fremad.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum