Aarhus Universitet genåbner for udvalgte studerende
Der er godt nyt for cirka 200 medicinstuderende, 60 studerende på tandlægeuddannelsen og 16 studerende på uddannelsen som klinisk tandtekniker på Aarhus Universitet. I påsken besluttede Uddannelses- og Forskningsministeren at tillade en ”begrænset og kontrolleret genåbning af de fysiske faciliteter”, så de studerende, som er på sidste semester af deres uddannelse, kan møde op til deres afsluttende eksamen.
”Det er ekstremt glædeligt, at der er forståelse for vigtigheden af, at det næste hold læger kan gøre deres uddannelse færdig, så de kan komme ud og tage del i sundhedsvæsnets opgaver,” siger leder af Institut for Klinisk Medicin, Jørgen Frøkiær.
Selv om det kræver en ekstra indsats at tilrettelægge eksamen for 200 medicinstuderende, så det fysiske fremmøde kan ske forsvarligt og med mindst mulig risiko for smittespredning, forventer han, at de studerende kan blive færdige til tiden.
”Vi har set fantastisk stor fleksibilitet i uddannelsesmiljøet på det seneste, så jeg er sikker på, at undervisere, studieadministration og studerende også kan løfte denne opgave,” siger han.
På medicin er der tale om afsluttende prøver, hvor den studerende skal have bedømt sine kliniske færdigheder, og hvor det derfor er nødvendigt med fysisk fremmøde. Det drejer sig om mundtlig prøve i akut/kronisk medicin og kirurgi (endokrinologi, geriatri, ortopædkirurgi, dermatologi og almen medicin) samt prøven i gynækologi-obstetrik og pædiatri, hvor den traditionelle stand-prøve dog vil blive afholdt som en mundtlig prøve.
Patienter erstattes med simulationstræning
På uddannelserne i odontologi og klinisk tandteknik vil de studerende opleve, at de kliniske elementer i enkelte af de afsluttende kurser for en stor dels vedkommende vil foregå som simulationstræning. Kun under meget skærpede betingelser bliver der tale om patientinddragelse. Det gælder fx, når de studerende i klinisk tandteknik skal afhjælpe tryksår fra proteser, som bl.a. ældre mennesker og patienter i risikogruppen kan lide af.
Institutleder Siri Beier Jensen fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed siger:
”Vi sætter kun ind, hvor det er fuldt forsvarligt i forhold til at undgå smittespredning. Vi vil konvertere så meget som muligt til simulation, men enkelte steder, hvor det er absolut nødvendigt, vil vi gennemføre delelementer af klinisk undervisning. I de tilfælde sikrer vi os med værnemidler i form af engangsovertrækskittel, handsker, mundbind og beskyttelsesbriller, som Sundhedsstyrelsen foreskriver.”
Alle vasker hænder
Ministeriet kræver, at det begrænsede fysiske fremmøde i forbindelse med delelementer af klinisk undervisning og eksamen kan ske forsvarligt uden betydelig risiko for smittespredning og i tråd med sundhedsmyndighedernes retningslinjer.
Det betyder, at alle studerende og ansatte skal vaske hænder ved ankomst på institutionen, der skal holdes afstand, og alt udstyr, der anvendes, skal vaskes og sprittes af efter brug.
I alt syv samfundskritiske, sundhedsfaglige uddannelser kan med virkning fra den 15. april iværksætte en kontrolleret genåbning for deres sidste-semester studerende. Ud over medicin, odontologi og klinisk tandtekniker gælder det uddannelserne til sygeplejerske, bioanalytiker, jordemoder og radiograf.
Nøgleord
Kontakter
Institutleder Jørgen Frøkiær
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mobil: 20 23 45 27
Mail: jf@clin.au.dk
Institutleder Siri Beier Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 93 50 85 25
Mail: siri@dent.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum