AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Aarhus har landets højeste andel forældrekøb

Del

Hver ottende ejerlejlighed i Aarhus Kommune er et forældrekøb. Det er en større andel end i nogen anden kommune, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Cevea og Aarhus Universitet.

BOLIGMARKED

Forældrekøb har længe været populært i Jyllands største by, men fænomenet har været på fremmarch siden 2000. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Cevea og Aarhus Universitet. Analysen er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Cirka 3.700 ejerlejligheder bliver således benyttet som forældrekøb i Smilets By i dag. Det svarer til 12,6 procent af alle ejerlejligheder i Aarhus Kommune. I 2000 drejede det sig om 2.100 ejerlejligheder.

"Vi ved, at ejere af forældrekøbere typisk er blandt de mest velhavende. Det betyder, at det er dem med velhavende forældre, der bliver førstevælgere til boligerne i Aarhus tæt på Åen og Universitetsparken," siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

På trods af en stigning i antallet af forældrekøbslejligheder i Aarhus, fylder forældrekøbene ikke mere i den samlede boligmasse end tidligere. Alligevel kan tendensen betyde, at priserne presses op, da forældrekøberne er blandt de rigeste danskere.

"De mange forældrekøb kan være med til at presse priserne op, fordi det typisk er de top 10 rigeste, der laver forældrekøb. Så selvom man faktisk har været god til at bygge nye boliger i Aarhus Kommune, så boligmassen er fulgt med den stigende efterspørgsel på forældrekøbslejligheder, udfordrer forældrekøbene boligmarkedet," siger Lars Andersen.

"Det er særligt en udfordring for mange førstegangskøbere, der ikke kan være med og bliver nødt  til at rykke ud af byen, som så bliver mere og mere for de velhavendes børn," siger Lars Andersen. 

Hent analysen her

Fakta

  • Forældrekøb er særligt et udbredt fænomen i de store studiebyer.
  • Mindre lejligheder på under 75 kvadratmeter er de mest populære til forældrekøb. Hver sjette lejlighed i Aarhus Kommune under 75 kvadratmeter er et forældrekøb (17 procent af alle ejerlejligheder mellem 50 og 74 kvadratmeter og 16,1 procent af alle ejerlejligheder under 50 kvadratmeter). 
  • De fleste aarhusianske forældrekøb er i centrum. Således anvendes der cirka 2.400 lejligheder som forældrekøb i Aarhus C. Der er knap 700 i Aarhus N og lidt mere end 600 i de øvrige postnumre i kommunen.
  • Møllevang Sogn i området omkring Aarhus BSS (School of Business and Social Science) og Botanisk Have er det mest populære område for forældrekøb. Mere end hver fjerde ejerlejlighed i sognet er forældrekøb.
  • Forældrekøb er mest for de rige. På landsplan er ejerne af forældrekøb i 2 ud af 3 tilfælde blandt de 10 procent rigeste målt på indkomst. I 8 ud af 10 tilfælde er de blandt de 20 procent rigeste.
  • I analysen defineres forældrekøb som en ejerlejlighed, der ikke beboes af ejeren selv, men af et familiemedlem. 94 procent af forældrekøbene i Aarhus er klassiske forældrekøb (børn lejer en lejlighed ejet af en eller begge forældre). Derudover er det overvejende en stedmor eller -far, der ejer forældrekøbene. I få tilfælde er der tale om en søskenderelation eller omvendt forældrekøb, hvor børn har købt en lejlighed til en eller begge forældre.
  • En tidligere analyse har vist, at forældrekøb af ejerlejligheder er blevet langt mere udbredt i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune over de sidste 20 år. Hent den analyse her.

Andel ejerlejligheder anvendt som forældrekøb i de store studiebyer (2018)

Lejlighedsstørrelse  Aarhus Kommune Københavns Kommune Frederiksberg
Kommune
Odense
Kommune
Aalborg
Kommune
Samlet 12,6 pct. 11,6 pct. 8,3 pct. 7,8 pct. 7,8 pct.
Under 50 kvm. 16,1 pct. 17,1 pct. 15,1 pct. 5,8 pct. 9,2 pct.
50-74 kvm. 17,0 pct. 20,8 pct. 16,4 pct. 10,4 pct. 12,7 pct.
75-99 kvm. 9,9 pct. 7,4 pct. 7,3 pct. 7,4 pct. 6,3 pct.
100-124 kvm. 4,7 pct. 2,7 pct. 2,4 pct. 3,9 pct. 3,6 pct.
125 kvm. og derover 2,5 pct. 1,8 pct. 1,1 pct. 1,4 pct. 2,4 pct.

Hent analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum