Forsvarsforbeholdet skal tages med forbehold
I dag præsenterede Dansk Institut for Internationale studier (DIIS) en udredning om udviklingen i EU og Europa på det sikkerheds- og forsvarspolitiske område samt betydningen af det danske forsvarsforbehold.
Den danske regering hilser udredningen velkommen, og udenrigsminister Jeppe Kofod siger:
”EU’s sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde er under hastig udvikling. Det er klart, at der er en række aktiviteter, som Danmark ikke kan deltage i på grund af forsvarsforbeholdet. Det er ikke nyt. Det nye er, at samarbejdet også udvikler sig til at få betydning for områder, hvor Danmark kan være med - og som dermed åbner en række nye muligheder. Regeringen mener, at Europa skal løfte et større ansvar på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område. Det er en dagsorden, hvor Danmark allerede er med helt i front. Regeringen støtter også et tættere samarbejde mellem NATO og EU - og vi ser positivt på, at andre EU-lande ønsker at styrke forsvarssamarbejdet inden for EU-rammen i fuld kompatibilitet med NATO.”
Ifølge Kofod vil regeringen arbejde videre med DIIS-udredningens konklusioner. Dertil nedsættes en interministeriel arbejdsgruppe.
Forsvarsminister Trine Bramsen siger:
”Rapporten bekræfter, at forsvarsforbeholdet ikke udgør et stort problem for Danmarks engagement i det brede europæiske forsvarssamarbejde. Danmark og Europa står overfor et komplekst sikkerhedsbillede og en række grænseoverskridende trusler, herunder hybride trusler, desinformation, påvirkningskampagner og cyberangreb. Det er områder, der berører flere og flere aspekter af vores daglige liv og den enkelte borgers tryghed. Det både kan og skal vi forsat samarbejde om.”
For yderligere presse: Poul Kjar, 41865975
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Danmark vil gennem nyt initiativ arbejde for retsforfølgelse af russiske ledere27.1.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den danske regering vil indgå i en kernegruppe af lande, som skal undersøge, hvordan russiske ledere kan blive retsforfulgt for Ruslands aggression mod Ukraine. Det sker efter en invitation til initiativet fra Ukraine.
Ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik har været på rejse i Etiopien26.1.2023 12:45:26 CET | Pressemeddelelse
Dan Jørgensen har besøgt Etiopien den 23. - 25. januar 2023. Det er det første danske ministerbesøg i landet efter fredsaftalen mellem Etiopien og de tigrinske styrker (TPLF). Under besøget drøftede han fremskridt i gennemførelsen af fredsaftalen, og hvordan Danmark bedst kan støtte Etiopien på vejen frem mod varig fred og stabilitet.
Udenrigsministeren ansætter endnu en særlig rådgiver18.1.2023 18:32:16 CET | Pressemeddelelse
Udenrigsministeriet ansætter Morten E. G. Jørgensen som særlig rådgiver for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. Han skal i samarbejde med særlig rådgiver Karen Clement bistå udenrigsministeren i det regeringspolitiske arbejde.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn18.1.2023 18:31:41 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 19. januar 2023 kl. 14.30.
Udenrigsministeriet ansætter Thomas Schjødt som særlig rådgiver for ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen18.1.2023 11:56:01 CET | Pressemeddelelse
Thomas Schjødt skal bistå med det regeringspolitiske arbejde og tiltræder fra i dag 18. januar 2023.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum