L&F

Mælk øger ikke dødeligheden

Del
Svensk undersøgelse forsøger endnu en gang at koble højt indtag af mælk med øget risiko for tidlig død. Undersøgelsen lider under en række åbenlyse svagheder og koblingen mellem mælkeindtag og øget dødelighed er adskillige gange blevet afvist af store, internationale studier.

Der er ingen sammenhæng mellem, hvor meget mælk, du drikker, og hvor tidligt, du dør.

Så kategorisk afviser ernæringschef for Mejeri hos Landbrug & Fødevarer, Merete Myrup, et svensk studie om indtag af mælk og dødelighed.

”Den svenske undersøgelse er baseret på samme tal, som den svenske forsker Karl Michaëlsson kom med i 2014, så der er intet nyt under solen. Han har alene tilføjet lidt flere tal om indtaget af frugt og grønt,” siger Merete Myrup om studiet.

Den svenske forsker Karl Michaëlsson publicerede allerede i efteråret 2014 en undersøgelse (kendt som Uppsala-undersøgelsen, red.), der koblede indtaget af mælk til dødelighed og knoglebrud. Jo mere mælk, jo højere dødelighed; og jo mere mælk, jo højere risiko for knoglebrud blandt kvinder. Modsat viste studiet en gunstig effekt af syrnede produkter og ost. Studiet var et kohorte-studie (dvs. en bestemt gruppe personer, der følges igennem en årrække for at undersøge sammenhænge mellem f.eks. kost og sundhed, red.) med over 100.000 deltagere, der var blevet fulgt i henholdsvis 11 og 20 år.

Allerede i efteråret 2015 offentliggjorde nogle af de samme forskere, som stod bag ’Uppsala-undersøgelsen’ dog en såkaldt meta-analyse, som konkluderede, at der overhovedet ingen sammenhæng er mellem indtag af mælk og højere dødelighed.

Michaëlssons teori til at forklare sammenhængen mellem indtag af mælk og højere dødelighed bygger på mælkens indhold af laktose og dermed galactose (laktose kan spaltes til galactose og glucose). Han anfører, med baggrund i dyreforsøg, at galactose kan øge det oxidative stress i kroppen, og at antioxidanter fra frugt og grønt kan modvirke det. Der er dog ingen videnskabelig dokumentation for denne sammenhæng – der er alene tale om en teori.

”De data, Karl Michaëlsson bygger sin konklusion på, er usikre; både fordi baggrundsdata er uklare (lavt energi-indtag og højt BMI, red.), og fordi teorien om laktose som ’synderen’ ikke giver mening, når mælk slår negativt ud og yoghurt positivt,” forklarer Merete Myrup.

Mælk øger altså ikke dødeligheden
”Alle andre undersøgelser (som fx den nævnte meta-analyse, red.) på området viser, at mælk ikke øger dødeligheden, måske snarere tværtimod. Man kan ikke bygge en konklusion på et enkelt studie, og ikke sige noget om årsagssammenhæng på baggrund af data fra et kohorte-studie,” siger Merete Myrup.

De svenske kohorter er meget atypiske i forhold til andre kohorte-undersøgelser.

"Eksempelvis er personerne med det højeste mælkeindtag samtidig også de mest rygende og dem med den mest ’usunde’ livsstil generelt. I alle andre undersøgelser er mælkeindtag koblet til en sundere livsstil. Den problematik bliver også diskuteret en i ny meta-analyse fra Frankrig,” siger Merete Myrup.

Den nye meta-analyse fra Frankrig – som faktisk også inkluderer Michaëlssons studie fra 2014 – konkluderer, at der ikke er nogen sammenhæng mellem indtag af mælk og dødelighed.

For yderligere information, kontakt:
Linda Gjaldbæk Hansen, pressekonsulent hos Landbrug & Fødevarer, mobil: 26 84 28 80.


Referencer:
Michealsson et al. 2017. Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. Am J Epidemiol. 2017 Feb 10:1-17 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28184428

Michealsson et al. 2014. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ2014; 349 http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Larsson et al. 2015. Milk Consumption and Mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 7, 7749-7763; doi:10.3390/nu7095363 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26378576

Mullie et al. 2016. Daily milk consumption and all-cause mortality, coronary heart disease and stroke: a systematic review and meta-analysis of observational cohort studies. BMC Public Health. 2016 Dec 8;16(1):1236. http://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-016-3889-9

Information om L&F

L&F
L&F
Axeltorv 3, 1. sal
1609 København V

3339 4000http://www.lf.dk/

Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.

Følg pressemeddelelser fra L&F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra L&F

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye