Forskning i kriterier for danskhed nomineret til Årets Danske Forskningsresultat
Samfundsforsker fra AAU Christian Albrekt Larsen er nomineret til Årets Danske Forskningsresultat for sin bog ’Den danske republik: Forandringer i danskernes nationale forestillinger’, som er baseret på ti års forskning i danskernes holdning til dét at være rigtig dansk. Christian Albrekt Larsens forskning indikerer, at danskerne er blødt op på kriterierne for, hvornår ikke-etniske danskere anses som en del af det danske fællesskab.
- Succes for nye højrepartier som Dansk Folkeparti, BREXIT og Trumps valgsejr fører let til forhastede konklusioner om, at befolkningen er blevet mere nationalkonservativ. Bogen viser, at historien er den stik modsatte i Danmark. Danskerne bliver langsomt, men sikkert mindre nationalkonservative og mere republikanske. Forestillingen om en autentisk dansk kultur fylder mindre og mindre, siger Christian Albrekt Larsen.
Fra 2003 til 2013 har Christian Albrekt Larsen fået over 1.300 danskere mellem 18 og 79 år til at besvare spørgsmål, der vedrører danskhed og nationalitet. De har f.eks. svaret på, hvor vigtigt det er at kunne tale dansk, være født i Danmark og være dansk statsborger for at være en del af det danske fællesskab. Det er de kriterier, der har ændret sig over tid.
Det politiske fællesskab vægter højest
I løbet af de sidste ti år er det blevet mindre vigtigt at være kristen og at have dansk familiebaggrund for at være rigtig dansk. Derimod er faktorer som respekt for de danske politiske institutioner og danskfølelsen fortsat vigtige. Christian Albrekt Larsen peger på, at generationsskiftet også har medført en mindre konservativ holdning til danskhed:
- Forandringerne skyldes primært, at nye generationer kommer til, mens ældre generationer forgår, forklarer Christian Albrekt Larsen.
Han fortæller også, at det er vigtigt at forstå danskernes nationale forestillinger og indbyggernes holdninger til indvandrere, EU og globalisering.
- Det nationale er et fortsat vigtigt element i vores identitet. Befolkninger føler sig som danskere, franskmænd og tyskere. Derfor er det helt centralt at beskrive, hvad disse nationale forestillinger indeholder. Bogen giver altså et bud på de mere republikanske nationale forestillinger, der vil dominere i fremtiden, siger Christian Albrekt Larsen.
Videnskab.dk uddeler hvert år prisen Årets Danske Forskningsresultat for markante forskningsresultater, der skubber til vores forståelse af verden og har en tydelig nytteværdi for samfundet. Sidste år vandt AAU-forsker Mads Albertsen og hans forskningsgruppe for at have opdaget en bakterieart, der kan varetage processen, hvor ammonium omdannes til nitrat.
Vinderen af prisen findes ved afstemning, hvor alle har mulighed for at stemme. Afstemningen varer fra den 8. februar til den 22. februar på videnskab.dk.
Nøgleord
Kontakter
Christian Albrekt Larsen, tlf.: 9940 8214, mail: albrekt@dps.aau.dk
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
Dansk forskning i droner og AI bliver nu opskaleret26.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Droner uden GPS-styring, 3D-print af militærudstyr, satellit-overvågning af Arktis fra rummet, udvikling af AI-styret cybersikkerhed og mange andre opfindelser. Det går pengene til, når Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) for andet år i træk fordeler 32 millioner kroner til danske forskere og udviklere.
Aalborg Universitet fortsat et top 10 universitet i verden24.6.2025 10:37:31 CEST | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet (AAU) er stadig blandt de allerbedste universiteter, når det kommer til at levere på FN’s verdensmål. I en ny international undersøgelse lander AAU på en 9. plads blandt tusindvis af universiteter.
Ekspertens fem råd til at være en god turist24.6.2025 09:52:20 CEST | Pressemeddelelse
Nej tak til turister. Flere steder vokser modstanden mod turister. Her får du ekspertens fem gode råd, der gør din ferie bedre for både dig selv og de lokale.
Du sagde nej til insekter, men hvad med græs?23.6.2025 09:32:15 CEST | Pressemeddelelse
Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve fra udtrækket. Dermed er vejen banet for en egentlig fødevareproduktion baseret på græs.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum