Det Kriminalpræventive Råd

Vi køber stjålne varer for milliarder uden at vide det

Del
Hælermarkedet i Danmark er så stort og organiseret, at mange danskere snydes til at købe stjålne varer. Det afslører tre nye undersøgelse af det danske hælermarked. Det Kriminalpræventive Råd (DKR) vil hjælpe danskerne til at undgå at købe stjålne varer.

I 2014 blev der i Danmark solgt cirka en million hælervarer til en erstatningsværdi på omkring tre milliarder kroner.  Der estimeres, at omkring 250.000 danskere køber hælervarer årligt. De fleste uden at vide det.

- Kun to procent af danskerne mener, de har købt en stjålen vare. Men vi køber sandsynligvis langt flere stjålne varer, end vi er klar over. Mange danskere kommer dermed uforvarende til at købe indbrud, siger formanden for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.

For størstedelen af dem, der ved eller har mistanke om, at de har købt hælervarer, opdager de det først efter de har købt varen. DKR vil med indsatsen Vi køber ikke indbrud skabe en større bevidsthed om, at indbrud i private hjem og hæleri hænger uløseligt sammen. Indsatsens mål er at hjælpe danskerne, så de ikke køber stjålne varer, og dermed gøre det sværere for tyven at afsætte varerne.

- Det er godt at købe brugt. Vi vil hjælpe danskerne, så de undgår at købe stjålne varer, som kan stamme fra et af de ca. 33.000 årlige indbrud i private hjem. Ved at stoppe efterspørgslen, stopper vi indbrud, siger Henrik Dam.

Derfor anbefaler Det Kriminalpræventive Råd to simple handleregler, så man undgår at købe stjålne varer:

  • Brug MobilePay, når du handler brugt
  • Kig efter Nem-ID hos sælger, når du handler brugt på nettet

Som en del af indsatsen mod hæleri lancerer Det Kriminalpræventive Råd desuden et digitalt værktøj, hvor indbrudsramte danskerne kan gøre andre opmærksomme på, hvilke stjålne varer der kan være i omløb.

- På den måde kan vi i fællesskab gøre det sværere for tyven at afsætte de stjålne varer. Så kommer vi ikke til at bestille indbrud hos hinanden, siger Henrik Dam.

De tre undersøgelser peger blandt andet på, at det ikke kun er varer som elektronik og designermøbler, man skal være opmærksom på, når man handler brugt. Smykker og ure udgør cirka en fjerdedel af de samlede værdier på hælermarkedet, men det er tøj og plejeprodukter, der bliver hælet hyppigst. Det er varer, de færreste forbinder med hæleri, man skal derfor være opmærksom, uanset hvilke varer man køber.

Læs mere om indsatsen på www.vikøberikkeindbrud.dk

De tre rapporter udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd:

  • Det danske hælermarked - Estimater over hælervarer, omsætning, distributionskanaler og afsætningskanaler
    Udarbejdet af Ph.d. Peter Kruize, Center for Kriminalitetsanalyse
  • Befolkningsundersøgelse af danskernes erfaringer, holdninger og viden i forhold til hæleri
    Udarbejdet af Megafon
  • Et lidt for godt tilbud? Danskernes holdninger til og erfaringer med køb af hælervarer
    Udarbejdet Marie Bruvik Heinskou, Jakob Demant og Tobias Kammersgaard, Københavns Universitet

For yderligere information:

Elizabeth Bergmann Burns, Kommunikations og analysechef i Det Kriminalpræventive Råd, ebb@dkr.dk, 22 79 27 86 /45 15 36 50

Charlotte Ruge, Kommunikationsmedarbejder i Det Kriminalpræventive Råd, cru@dkr.dk, 45 15 36 77 / 41 74 73 80

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Nabofællesskabet under pres: Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvor mange naboer kender du navnene på? Undgår du øjenkontakt og lader som om, du har travlt på mobilen, når du møder dem? En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden viser, at mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er forringet de seneste fem år. Et svækket fællesskab kan have følger for trygheden og omfanget af indbrud. Derfor lancerer Nabohjælp nu en ny indsats, der skal bringe naboer sammen og øge trygheden.

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Ny undersøgelse: Partnervold rammer også mange mænd13.12.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 50.000 danskere angav i 2023 at have været udsat for partnervold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Samtidig viser rapporten, at mænd udgør 43 procent af ofrene for partnervold. Det udfordrer forestillingen om, at partnervold primært rammer kvinder. Der er brug for en øget indsats for at opspore og forebygge volden tidligt, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye