TUBA

75 unge møder ligesindede på TUBAs sommerhøjskole i Svendborg i uge 27

Del

Det betyder alt at finde ud af, at man ikke er alene. Derfor afholder nonprofitorganisationen TUBA for 6. gang en sommerhøjskole i uge 27 i Svendborg for 75 unge mellem 18 og 35 år. De unge er enten er i behandling i TUBA for senfølger efter en opvækst i hjem med alkoholproblemer eller står på venteliste til at komme i behandling.

75 unge møder ligesindede på TUBAs sommerhøjskole i Svendborg i uge 27

Det gør en forskel at vide, at man ikke er den eneste, der er vokset op i en familie med alkoholproblemer… 

Det ved nonprofitorganisationen TUBA, der hvert år hjælper 3000 unge mellem 14-35 år med at bearbejde senfølger efter en barndom med forældre med alkoholproblemer eller stofmisbrug.

Derfor afholder TUBA for 6. gang en sommerhøjskole i uge 27 for 75 unge mellem 18 og 35 år, der enten er i behandling i TUBA eller står på venteliste til at komme i behandling. Sommerhøjskolen afholdes på Svendborg Medie- og Sportsefterskole med støtte fra Augustinus Fonden.

I øjeblikket står mere end 1000 unge over 18 år på venteliste til at komme i behandling i TUBA. Mange unge rækker først ud efter hjælp, når de har rundet de 18 år, for når forældrene er gode til at skjule et misbrug, så er deres børn det ofte også. I en undersøgelse foretaget blandt de unge, der går i TUBA, siger 46% af de adspurgte, at de som børn ikke talte med nogen om deres forældres misbrug.

”Desværre har unge, der lider af senfølger efter en opvækst i hjem med alkoholproblemer eller stofmisbrug, ikke ret til behandling i det offentlige, når de er fyldt 18 år. Og det på trods af at angst, depression og PTSD er overrepræsenteret i denne gruppe. For 30% af de børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer eller stofmisbrug, er risikoen for selv at ende i misbrug desuden forhøjet,” siger landsleder i TUBA, Henrik Appel.

Sommerhøjskolen er et plaster på såret

På højskoleopholdet får deltagerne ud over at indgå i konkrete workshops og aktiviteter også mulighed for at udvikle sine relationer til andre i trygge rammer.

”Det er helt normalt, at man som barn af en misbruger føler sig isoleret med sine følelser og tanker og også har en tendens til at tilsidesætte sine behov frem for andres. På TUBAs sommerhøjskole har de unge mulighed for at indgå i relationer med andre, der har det på samme måde, og mærke at de ikke er alene,” siger regionsleder i TUBA og projektleder for sommerhøjskolen, Henrik Prien.

”Sommerhøjskolen handler ikke kun om at give de unge mulighed for terapeutisk at bearbejde deres senfølger, det er også et trygt frirum for de unge, hvor de kan slippe kontrollen og ansvaret for en stund, og hvor de ikke behøver forklare sig. De er sammen med andre unge, der har en tilsvarende baggrund. Det kan for mange virke befriende at blive set og forstået uden at skulle sige noget, siger Henrik Prien.  

Et fælles frirum til at være

”Med det samme jeg satte mine fødder på TUBA’s sommerhøjskole sidste år, mærkede jeg den tillid, der var blandt os unge, som alle kom fra det samme, men med ønsket om at have en uge, der kunne handle om alt andet end det. Vi kunne mødes om sjove og udfordrende workshops, og vi kunne opleve succes og støtte fra hinanden, lige så meget som vi kunne mødes om alt det, som vi kom fra, og den sorg, smerte og de udfordringer det har givet os. Det var en oplevelse for livet: Jeg ved, at jeg kan klare det hele, for jeg er ikke alene,” siger Wicki Sørensen, der deltog på sidste års sommerhøjskole og er med igen på dette års sommerhøjskole.

 

For interview og besøg på sommerhøjskolen i Svendborg

For evt. besøg på sommerhøjskolen og interview med regionsleder Henrik Prien, landsleder Henrik Appel (kun 7. juli) og deltager på sommerhøjskolen Wicki Sørensen: Kontakt presse- og kommunikationschef Ulla Johanne Johansson, tlf. 30672486

TUBAs sommerhøjskole foregår 5. juli til 9. juli 2021 på Svendborg Medie- og Sportsefterskole, Skårupøre Strandvej 3, 5700 Svendborg

Fakta

Børn og unge der er vokset op i hjem med misbrug

Sundhedsstyrelsen skønner at 122.000 børn og unge under 18 år lever i familier med alkoholmisbrug, det er ca. to børn per skoleklasse. 30 procent af dem har en forhøjet risiko for selv at ende i misbrug.

TUBA er en landsdækkende organisation, der tilbyder gratis terapi til børn og unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med alkohol- og/eller stofproblemer. Børn, der vokser op i hjem med misbrug, oplever ofte fysisk og psykisk vold samt overgreb og selvmordstrusler fra far og mor. De plages af senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker og kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært. TUBA har 34 afdelinger i fordelt i hele Danmark.

I 2020 var 3969 børn og unge i behandling i TUBA. Der er dags dato mere end 1000 på venteliste til at komme i behandling. Ifølge en undersøgelse blandt TUBAs børn og unge føler 73% af de adspurgte sig bedre rustet til job, uddannelse og skole efter et terapiforløb i TUBA. 91% har fået det bedre med sig selv, og 92% er blevet bedre til at håndtere deres problemer.

Nøgleord

Kontakter

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

TUBA tilbyder specialiseret terapi og rådgivning til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. 

TUBA har 34 afdelinger fordelt over hele landet og tilbyder derudover chatrådgivning på www.tuba.dk/chat 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

Undervisningsmateriale gør det nemmere for børn og unge at tale om forældres alkoholproblemer17.11.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Børnenes kampdag lørdag 20. november er en anledning til at give de børn og unge, som ofte bliver overhørt, en stemme. TUBA har i samarbejde med Alinea+ skabt tre undervisningsforløb, der skal få os alle sammen til at tale om de konsekvenser, som forældres alkoholproblemer kan have for børn. ”Vi bliver nødt til at anerkende, at alkoholmisbrug ikke kun kan give voksne problemer. Det kan også have konsekvenser for deres børn," siger Henrik Appel, landsleder i TUBA Danmark.

Mit barn - ny kortfilm om at blive forældre, når man selv er vokset op i en familie med alkoholproblemer.26.10.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Ny kortfilm af Oscarvindende instruktør Anders Walter sætter fokus på at blive forældre, når man selv er vokset op i en familie med alkoholproblemer. For hvad vil det sige at være gode forældre, når man ikke selv har gode forældre at spejle sig i? Bag kortfilmen står nonprofitorganisationen TUBA, der yder gratis terapi til unge, der er vokset op i hjem med alkoholproblemer eller stofmisbrug. Filmen er produceret af Lene Børglum og har gallapremiere 31. oktober i Imperial i København.

Unge fra hjem med alkoholproblemer vinder tur op i Storebæltsbroens pyloner23.9.2021 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Lige så langt der er til pylonernes top på Storebæltsbroen, lige så svært kan det være at overvinde konsekvenserne af at vokse op i en familie, der er ramt af alkoholproblemer. - Vi ved, at de ar, som en barndom med forældre, der har haft et alkoholproblem eller stofmisbrug, giver, ikke bare forsvinder, fordi man fylder 18 år, siger Amanda Sommer, der er vokset op i en familie ramt af misbrug. Hun er bestyrelsesmedlem i den frivillige forening TUBANU, der taler for behandlingsgaranti til børn af misbrugere. Hun har sammen med fire andre unge fra TUBANU vundet en tur op i pylonerne fredag den 24. september kl. 15.