Danmarks Statistik

75 pct. færre indbrud i juledagene end for ti år siden

Del

Der er sket et markant fald i antallet af anmeldte indbrud i beboelser over juledagene fra 2011 til sidste år. I 2021 blev der begået 473 indbrud i juledagene mod 1.873 i 2011, hvilket svarer til et fald på 75 pct. Der sker stadig flest indbrud på selve juleaften, hvor ca. hvert fjerde indbrud i juledagene begås.

Antallet af indbrud i juledagene har for alvor taget et dyk i COVID-19-årene 2020 og 2021 med hhv. 467 og 473 indbrud. Det er næsten en halvering i forhold til 2019, hvor der blev begået 924 indbrud.

”Der er ikke kun tale om en juletendens, for der bliver generelt begået langt færre indbrud i husstande end for ti år siden. Antallet af anmeldelser er faldet med 67 pct. fra 2011 til 2021. Her trækker især de seneste to COVID-19-år tallet ned, og sidste år var antallet af indbrud tæt på 2020, hvor antallet af indbrud var rekord lavt,” siger Iben Birgitte Pedersen, afdelingsleder i Danmarks Statistik. 

For at se dette indhold fra dst.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.Kilde: www.statistikbanken.dk/STRAF11 og egne beregninger. 

Flest indbrud juleaften

Skal man holde jul et andet sted end på ens bopæl, kan det være en god idé at dobbelttjekke, om vinduer og døre er godt aflåste, inden man tager af sted, for 24. december er den dag med flest indbrud i juledagene. I 2021 var der 114 indbrud landet over juleaften. Dernæst følger lillejuleaften med 71 indbrud og nytårsaften med 61 indbrud.    

”Tallene for sidste år viser, at der stadig begås flest indbrud 24. december, men heldigvis har der været langt færre indbrud omkring juleaften i de senere år, når vi sammenligner med 2011, hvor der var 533 indbrud 24. december,” siger Iben Birgitte Pedersen. 
 For at se dette indhold fra dst.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.Kilde: www.statistikbanken.dk/STRAF11 og egne beregninger.

Aarhus Kommune og Landsdel Østjylland ’topper’ listen 

Dykker vi ned i indbrudstallene pr. kommune i 2021, så blev der anmeldt flest indbrud i Aarhus Kommune i juledagene med i alt 39 anmeldelser. Herefter følger Rudersdal kommune med 25 indbrud og Herning med 22 indbrud. Dernæst Københavns kommune og Odense Kommune med hver 21 indbrud. I 20 kommuner blev der kun anmeldt ét indbrud i juledagene sidste år, og det var blandt andet i omegnskommunerne Albertslund, Ishøj og Vallensbæk samt flere nordjyske kommuner som Brønderslev, Jammerbugt og Morsø. 

Zoomer vi ind på juleaften, så var der sidste år flest indbrud i Middelfart og Herning Kommune med 13 indbrud hver. Herefter følger Aalborg Kommune med 8 indbrud hen over juleaftensdag og Rudersdal og Odense Kommune med hver 6 indbrud. 

Fordeler vi de anmeldte indbrud på landsdele, så blev der anmeldt 75 indbrud i Østjylland i juledagene sidste år. Det svarer til, at næsten hver sjette af alle indbrud fra den 23. december til og med den 31. december blev begået i Østjylland. Efter Østjylland følger Københavns Omegn med 68 anmeldelser og Fyn med 55 indbrud.

Lavest er antallet i Østsjælland, hvor der blev ringet 25 gange til politi og forsikringsselskab hen over julen. 

Fakta: I denne artikel har vi defineret juledagene som den 23. december til og med den 31. december. 

Nøgleord

Kontakter

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Iben Birgitte Pedersen. Har du spørgsmål til tallene i artiklen, er du velkommen til at kontakte Iben Birgitte Pedersen på IPE@dst.dk og 3917 3603.

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Danmarks Statistik vil fortsat offentliggøre nye tal kl. 8.006.1.2023 10:01:14 CET | Pressemeddelelse

I december 2022 gennemførte Danmarks Statistik en undersøgelse af, hvilket offentliggørelsestidspunkt for nye tal fra Danmarks Statistik brugerne foretrækker. Undersøgelsen viser, at blandt de brugere i undersøgelsen, der benytter tabeller i Statistikbanken og Nyt fra Danmarks Statistik, og som har en holdning til udgivelsestidspunktet, foretrækker flest (36,5 pct.), at tallene fortsat udkommer kl. 8.00. Brugerne, der peger på kl. 8.00 som det foretrukne udgivelsestidspunkt, fordeler sig jævnt på ansatte i interesseorganisationer, mediebranchen, statslige styrelser, finansielle og andre typer virksomheder m.fl. Da det således er et bredt udsnit af brugere, der fortsat ønsker kl. 8.00 som udgivelsestidspunkt, har Danmarks Statistik besluttet at fastholde det nuværende udgivelsestidspunkt. Et mindre antal brugere i undersøgelsen pegede på henholdsvis kl. 9.00 (13,5 pct.) og kl. 10.00 (3,9 pct.) som deres foretrukne udgivelsestidspunkt. Hovedparten af de resterende respondenter i undersøg

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum