
To år efter IS: Hvornår tør Danmark kalde udryddelse af yezidier for folkedrab?

Onsdag den 29. juni er det præcis to år siden, at terroristen Abu Bakr al-Baghdadi udråbte Islamisk Stat som kalifat med sig selv som kalif. Siden har terrorbevægelsens voldsorgie mod alle minoriteter rystet verdenssamfundet. Yezidier bliver henrettet, voldtaget, tortureret og solgt som sexslaver, dokumenterer en ny FN-rapport. Mission Øst hjælper de overlevende med husly, hygiejne og støtte til at bearbejde traumer og komme videre i livet.
3.200 yezidikvinder og børn stadig fanget af IS
Den ny rapport kommer fra FN’s menneskerettighedskommission og opfordrer i skarpe vendinger FN’s sikkerhedsråd til at bringe Islamisk Stat for Den internationale krigsforbryderdomstol.
”IS har begået folkedrab, flere forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser mod yezidierne,” lyder det klart i rapporten, der bygger på 45 interviews med overlevende, advokater, journalister, religiøse ledere, aktivister og endda menneskesmuglere.
”Over 3.200 yezidikvinder og børn er stadig fanget af IS” og ”yezidikvinder bliver fortsat brugt som sexslaver og yezididrenge bliver indoktrineret, trænet og brugt i fjendtlige handlinger. Tusindvis af yezidimænd og drenge savnes,” lyder det i rapporten.
Den ene grusomme beretning efter den anden
Rapportens konklusioner kommer ikke bag på hjælpeorganisationen Mission Øst, som de seneste to år har hjulpet titusindvis af overlevende yezidier på Sinjar-bjerget.
Hjælpeorganisationens medarbejdere hører yezidierne fortælle den ene grusomme beretning efter den anden. De har lyttet til mænd, der kun overlevede henrettelse, fordi de lod sig falde med de dræbte og gemte sig musestille under bunker af lig, mens IS-krigere gik rundt og skød ekstra skudsalver mod enhver, der viste det mindste livstegn. Kvinder fortæller, at de har måttet se IS-krigere samle deres døtre op på lastbiler og køre dem bort som sexslaver. De har lyttet til børn, der fortæller om indtrængende IS-krigere, der dræbte deres forældre, mens de sov.
Er strandet på Sinjar-bjerget i to år
To år efter at Islamisk Stat terroriserede og fordrev yezidierne fra deres hovedby Sinjar, bor tusindvis af yezidier stadig i teltlejre på Sinjar-bjerget.
Mission Øst sørger for vand, hygiejneudstyr, vandbeholdere, sæbe, inddækninger med presenninger, træ og værktøj, så de mange tusind fordrevne yezidier kan holde stand mod vind og vejr. Lokale medarbejdere sørger også for støtte og træning til kvinder og børn, som er ofre for de værste overgreb, man kan tænke sig.
– Det er et fantastisk arbejde, men også et kæmpe ansvar, at vi i Mission Øst sørger for overlevelse for alle de mange tusind mennesker, siger Kim Hartzner, der netop har besøgt yezidierne på Sinjar-bjerget.
Anerkend folkemordet og giv dem retsfølelsen tilbage
Men der skal mere til, hvis yezidierne skal få mod og styrke til at vende tilbage og genopbygge deres samfund.
– Vi kan hjælpe materielt og til en vis grad også mentalt, men yezidierne har altså brug for oprejsning. De har brug for at mærke, at der stadig er retfærdighed til. Og det får de, når verdenssamfundet anerkender de forbrydelser, som Islamisk Stat har begået imod dem. Det vil give dem retsfølelsen tilbage, og det vil give håb om en bedre fremtid og styrke til at give sig i kast med det enorme genopbygningsarbejde, som venter forude, siger Kim Hartzner og tilføjer direkte henvendt til den danske regering:
– FN-rapporten kalder Islamisk Stats overgreb for folkemord. Europaparlamentet gjorde det samme allerede i februar. Hvornår vil den danske regering komme med en lignende officiel udtalelse?
Nøgleord
Kontakter
Pressekoordinator Svend Løbner, mobil 28 707 703, E-mail: svend.lobner@missioneast.org Web: www.missioneast.org.
Billeder

Information om Mission Øst
Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingshjælp i Østeuropa og Asien. Mission Øst er grundlagt i Danmark og hjælper årligt flere hundrede tusinde nødlidende i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Rumænien, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er støttet af Danida, de norske og tyske Udenrigsministerier samt EU og FN.
Følg pressemeddelelser fra Mission Øst
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mission Øst
Mission Østs afghanske medarbejdere er i sikkerhed17.8.2021 15:19:23 CEST | Pressemeddelelse
Mission Østs over 100 lokale medarbejdere i Afghanistan opholder sig hjemme, mens vagter passer på organisationens fire kontorer. Hjælpeprogrammerne er indstillet, men genoptages så snart, Taleban kan garantere sikkerheden.
Mission Øst bliver i Afghanistan for at møde befolkningens behov11.8.2021 20:00:45 CEST | Pressemeddelelse
Den danske hjælpeorganisation har ydet nødhjælp og udvikling i Afghanistan i 20 år. Projektområdet er i dag under Talebans kontrol, men Mission Øst fortsætter hjælpearbejdet, selv om de allierede trækker den militære støtte den 11. september. ”Vi vil fortsætte med at møde befolkningens behov trods de svære forhold,” fortæller international chef.
Iværksætteri giver håb til unge i Syrien18.6.2021 09:59:27 CEST | Pressemeddelelse
FN’s Flygtningedag: Zaid og Naila er blandt de unge, der måtte flygte, men som nu har fået uddannelse og hjælp til at forsørge deres familier på et Mission Øst-støttet medborgercenter i den syriske by Aleppo.
Årsmøde viste en effektiv, men sårbar organisation31.5.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mission Østs årsmøde søndag viste en organisation, der kan omstille sig og nå langt ud med hjælp til de mest nødlidende. Men også, at der hurtigt kan skabes uro om bestyrelsesposter.
Mission Øst har hjulpet over 500.000 mennesker i 202026.5.2021 13:47:57 CEST | Pressemeddelelse
Hjælpeorganisationen kan ved årsmødet 30. maj fejre fremgang og overskud til gavn for verdens nødlidende.