HK: Regionsaftale fastlåser urimeligt arbejdspres
Den nye aftale om regionernes økonomi, som regeringen og Danske Regioner har indgået, vil presse de hospitalsansattes i forvejen hårdt trængte arbejdsmiljø i en grad, der ikke kan undgå at få yderligere konsekvenser for patienterne. Sådan lyder vurderingen fra HK Kommunals formand, Bodil Otto, der organiserer bl.a. lægesekretærer og sundhedsadministrativt personale på hospitalerne.
HK Kommunals formand henviser til, at den aftalte ekstrabevilling til regionerne på 200 millioner kroner, der som følge af omprioriteringsbidraget reelt beløber sig til 140 millioner kroner, på ingen måde kan opveje det fortsatte krav om produktivitetsstigninger.
- Sagen er jo, at kravet om, at de hospitalsansatte skal producere to procent mere om året har været lagt på regionerne lige siden år 2000. Produktivitetsstigningerne har betydet, at en sundhedsprofessionel i dag udfører næsten 45 procent mere pleje og behandling af patienter i forhold til en sundhedsprofessionel i 2001. En imponerende udvikling, men bagsiden af medaljen er, at personalet mange steder presses til det yderste, siger Bodil Otto.
Hun slår fast, at denne tilstand naturligvis ikke kan forsvares på den lange bane og appellerer til, at der i det mindste bliver gjort noget alvorligt ved personalesituationen ved efterårets finanslov.
Hos Danske Lægesekretærer i HK oplever formand Soile Friis i dagligdagen, hvordan læger, sygeplejesker og lægesekretærer løber stadig hurtigere.
- Vi har for nylig set, at en overlæge i al offentlighed sagde sin stilling op, fordi hun simpelthen ikke mere kunne forsvare, at arbejdspresset gik ud over patienterne. Jeg tror desværre, overlægens forståelse af forholdet til patienterne er ganske symptomatisk for hospitalspersonalet i al almindelighed, siger Soile Friis, der fortsætter:
- Bevillingerne til personale er i helt uforholdsmæssig høj grad ude af trit med den voldsomme vækst i antallet af borgere, der bliver behandlet på sygehusene som følge af blandt andet demografi, patientrettigheder, kræftpakker og fritvalg. Når personalet ikke kan nå deres opgaver, når der fyres ansatte, og når bunkerne vokser på lægesekretærens bord, så er det jo patienterne, det går ud over.
Kontakter
- Formand for HK Kommunal Bodil Otto, tlf. 2946 9670
- Formand for Danske Lægesekretærer Soile Friis, tlf. 3035 0619
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum