Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Langt flere kvinder end mænd bliver syge af stress i løbet af arbejdslivet. Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Samtidig har kvinder sværere ved få anerkendt psykiske arbejdsskader og dermed få økonomisk kompensation ifølge tal fra AES.
Forbundsformand for HK, Anja C. Jensen, kalder det en ligestillingsudfordring og efterlyser større fokus på kvinders sundhed:
- Her ser vi en ulighed, der ikke bare afspejler en skæv tilgang til fysisk versus psykisk arbejdsmiljø og de skader, der følger med. Det afspejler også forældede kønsnormer og et helt system, der fortsat bagatelliserer de sygdomme og lidelser, som primært rammer kvinder. Stress er fx ikke anerkendt som en sygdom. Og det er ikke bare en sundhedsudfordring. Det er en ligestillingsudfordring.
Kvinder lider økonomisk under forældet system
Mænd bliver i langt højere grad kompenseret økonomisk, når de bliver syge af deres arbejde. Også når det kommer til psykiske arbejdsskader. Mens 9,4% af mænd får anerkendt deres psykiske arbejdsskader, gælder det samme for blot 3,6% af kvinder ifølge tal fra AES.
Den skæve kønsfordeling skyldes blandt andet, at kvinders arbejdsskader ofte er mere komplekse og sværere at dokumentere, men også et forældet system, der ikke er fulgt med arbejdsmarkedets udvikling:
- Arbejdsskadesystemet har brug for et reality check. I dag er du langt bedre stillet, hvis du løfter for tungt, end hvis du får angst, depression, hjertesvigt eller andre psykiske følgesygdomme. Men systemet – og lovgivningen – skal selvfølgelig kunne håndtere nutidens røg, støj og møg. For det er klart, at et system, der er meget ældre end kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet, ikke tager højde for de sygdomme og skader, der rammer dem, og det kan man så undre sig over, siger hun.
Flere psykiske arbejdsskadesager skal frem i lyset
Derfor foreslår HK, at der afsættes 20 mio. kr. til et treårigt forsøg, hvor Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) pålægges at indhente arbejdsmedicinske erklæringer i alle relevante sager. Et tiltag, der kan dokumentere mindst 1.000 ekstra sager årligt, så flere psykiske arbejdsskadesager kan få en ordentlig og saglig vurdering.
- I HK ser vi gerne, at der bliver investeret mere i de arbejdsmedicinske klinikker, som belyser de her sager. For det vil ikke bare gøre det lettere at dokumentere sagerne, så AES kan vurdere dem på et fornuftigt, fagligt grundlag, det vil også sende et klart signal om, at psykiske arbejdsskader skal tages lige så alvorligt som fysiske, afslutter Anja C. Jensen.
Nøgletal:
- 2,3 ud af 1000 beskæftigede kvinder blev ramt af en stressrelateret erhvervssygdom i 2023, mens tallet for mænd var 0,7. (Kilde: AE)
- 3.000 ud af godt 4.000 anmeldte stressrelaterede erhvervssygdomme ramte kvinder i 2023. (Kilde: AE)
- Anmeldelser af stressrelaterede erhvervssygdomme er steget fra 1.750 i 2010 til over 4.000 i 2023. (Kilde: AE)
- 9,4% af mænd får anerkendt deres psykiske arbejdsskader, mens det samme gælder for 3,6% af kvinder. (Kilde: AES)
Nøgleord
Kontakter
Julie DamkjærKommunikations- og presserådgiverHK Danmark
Tlf:29635670julie.damkjaer@hk.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum