Advodan

Ny app gør livet nemmere for boligudlejere

Del
Ny app gør det nemt for boligudlejere at foretage obligatoriske ind- og fraflytningssyn og udarbejde dertilhørende rapporter. App’en rammer et stort behov i markedet, vurderer lejeretsadvokat Lykke Katholm Frost fra Advodan.
Advokat Lykke Katholm Frost, Advodan Thisted
Advokat Lykke Katholm Frost, Advodan Thisted

I juli 2015 trådte den nye lejelov i kraft, og det betyder blandt andet, at det nu er obligatorisk for boligudlejere med flere lejemål at lave ind- og fraflytningssyn samt tilhørende rapporter hver gang, en lejer flytter ind eller ud af et lejemål. Begge rapporter skal i dag udleveres i forbindelse selve flyttesynet, og det har givet en del bekymringer og overvejelser i branchen om, hvordan man bedst muligt håndterer disse opgaver fremover.

”Indtil nu har det været en omstændelig proces med papirer, som skal udfyldes på stedet og sammenkobles med eventuel billeddokumentation taget med kamera eller smartphone. Før den nye lovgivning var det eksempelvis muligt for udlejer at tage hjem på kontoret for at samle rapporten og sende den til lejer,"  forklarer advokat Lykke Katholm Frost fra Advodan Thisted og fortsætter:

"Men med de nye regler skal rapporterne udleveres til lejer under selve ind- eller fraflytningssynet, og her er den nye DomuSpect app er kæmpe hjælp, fordi alt nu kan klares i én enkelt arbejdsgang.”

Lykke Katholm Frost er specialist i lejeret og har leveret det juridiske indhold til app’en. Det er også hende, der fremadrettet skal sikre, at app’en bliver holdt ajour og opdateret i forhold til lovændringer og ny retspraksis, som løbende kommer til. 

Ud over hjælp fra Advodan har udviklerne fra it-firmaet IOSPECT også fået input fra Thisted Udlejerforening i forhold til den praktiske erfaring med ind- og fraflytningssyn.

Billeddokumentation eliminerer tvivl
Ifølge Jan Høilund Christensen, salgschef hos IOSPECT, er en af app’ens helt store fordele, at det er nemt og hurtigt at indsætte billeder af fx skader på et gulv eller en væg og koble billederne med de noter, der er lavet undervejs. Det sikrer, at ind- og fraflytningsrapporten giver et objektivt overblik over lejeboligens tilstand. Og det eliminerer tvivl og giver tryghed for både lejer og udlejer, påpeger han.

"Det kan være svært, for ikke at sige umuligt at huske, hvad der skal repareres, når man som lejer først er flyttet fra boligen, og vi ved, at det kan give konflikter. Nu har både lejer og udlejer en rapport med billeddokumentation, som DomuSpect app'en har lavet, og så er det nemt efterfølgende at slå op i rapporten og få syn for sagen," siger Jan Høilund Christensen.


Krav til ind- og fraflytningrapporter:

 • Kravene gælder udlejere, som har mere end et lejemål.

 • Indflytningssynet skal afholdes så tæt på indflytningen som muligt, og lejeren skal helst indkaldes med en uges varsel og gerne skriftligt, så du kan dokumentere, at den lovpligtige indkaldelse har fundet sted.

 • Som en del af den nye lejelov skal du som udlejer med mindst en uges varsel skriftligt indkalde lejeren til et fraflytningssyn, som skal afholdes senest to uger efter, lejemålet er fraflyttet. Kravet om fraflytningssyn gælder også lejeaftaler, som er indgået før, loven trådte i kraft.

 • Ind- og fraflytningsrapporter skal for lejeaftaler indgået efter 1. juli 2015 indeholde en stillingtagen til alle flader i hvert enkelt rum i et lejemål.

 • Lejer SKAL have udleveret en kopi af rapporten på stedet inden synets afslutning – det gælder såvel ind- som fraflytningsrapporten.

 • Hvis udlejer ikke udarbejder rapporterne eller undlader at udlevere dem i kopi til lejer, har udlejer som udgangspunkt ikke mulighed for at kræve, at lejer skal dække udgifterne til istandsættelse ved fraflytning


Fordele ved app’
en:

 • Hurtigt og nemt at registrere lejeboligens stand med billeder og noter
 • Overskuelig tjekliste til gennemgang af alle relevante forhold i lejemålet
 • Mulighed for at udarbejde eller vedhæfte en plantegning som hjælp til registreringen
 • Indholdet i app’en er fleksibelt og kan tilpasses hvert enkelt lejemål 
 • Nemt at samle alle informationer og billeder i en endelig rapport
 • Udlejer og lejer kan underskrive rapporten direkte på iPad’en
 • Ind- og fraflytningsrapporter kan sendes direkte til lejer og hjem til kontoret

 

Fakta om app’en:

 • Navnet er DomuSpect App og kan hentes i App Store
 • App’en er optimeret til iPad og gratis at installere
 • Brugere betaler 79 kr. ex. moms pr. sag, der oprettes i app’en
 • It-firmaet IOSPECT har udviklet app’en med hjælp fra Advodan Thisted og Thisted Udlejerforening
 • Advodan Thisted står for løbende at opdatere det juridiske indhold

Kontaktoplysninger: 

Lykke Katholm Frost - mobil: 24 49 71 17  
Jan Høilund Christensen - mobil: 29 91 89 31

Billeder

Advokat Lykke Katholm Frost, Advodan Thisted
Advokat Lykke Katholm Frost, Advodan Thisted
Download

Links

Information om Advodan

Advodan
Advodan
Viborgvej 159A
8210 Aarhus V

4614 6000https://www.advodan.dk/

ADVODAN er Danmarks største kæde af advokatvirksomheder med i alt 23 kontorer fordelt over hele landet. Vi er eksperter i rådgivning af især små og mellemstore virksomheder og rådgiver også private. - See more 

Følg pressemeddelelser fra Advodan

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Advodan

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye