Undgå eks’ens gæld ved skilsmisse
”Det er en udbredt misforståelse, at ægteskabets såkaldte formuefællesskab betyder, at man hæfter for hinandens gæld, hvis kreditorerne banker på. Det er kun, hvis man sammen har stiftet gæld og begge skrevet under, at både manden og kvinden hæfter”, siger advokat Karen Gøtzsche fra Advodan Lolland-Falster og fortsætter:
”Ægtefællens gæld får til gengæld en stor betydning, hvis kærligheden ender i skilsmisse. Så skal der nemlig ske et såkaldt ægtefælleskifte, hvor alle aktiver og passiver gøres op og deles, og fx kvinden kan ende med at skulle aflevere mere til sin eksmand, end han skal aflevere til hende”.
Læs her, hvilke forholdsregler du kan tage, så du ikke ender i en lignende situation.
Opgørelsen er skæv
For at illustrere problematikken giver advokat Karen Gøtzsche følgende eksempel:
”Ane og Jacob skal skilles, og i deres ægteskab har de haft formuefællesskab og sammen købt hus, bil og sommerhus. Jacob har dog også en gammel studiegæld fra tidligere. Princippet om ligedeling betyder, at Ane og Jacob skal lave hver sin opgørelse, hvor hver persons passiver trækkes fra aktiverne, og herefter skal halvdelen af overskuddet afleveres til den anden”.
Hun fortsætter:
”Lad os konkret sige, at hver person har 500.000 kr. i aktiver, når alle værdier er gjort op. Ane har ingen gæld og skal derfor aflevere 250.000 kr. til Jacob. Hans studiegæld på 200.000 kr. skal derimod trækkes fra hans aktiver, inden han giver halvdelen til Ane – dvs. han skal give 150.000 kr. til Ane. Dermed kan Jacob gå ud af ægteskabet med 600.000 kr., når boet er gjort op, mens Ane kun får 400.000 kr., selvom hun ikke har været med til at stifte studiegælden. Jacob hæfter dog stadig alene for sin studiegæld”.
Opret en ægtepagt.
Selvom det først er i en skilsmisse, at problemet opstår, kan du ifølge advokaten faktisk tage dine forholdsregler langt tidligere for at undgå en lignende situation.
”Selvom det kan virke meget uromantisk, er det allerede inden brylluppet, at man skal tage emnet skilsmisse og økonomi op. Konkret kan man i fællesskab oprette en ægtepagt, hvor man fx gør kvindens eksisterende formue eller en bestemt andel af friværdien i huset til særeje for hende, hvis manden går ind i ægteskabet med en tidligere gæld. Ved en skilsmisse bliver kvindens særeje som angivet i ægtepagten nemlig holdt ude af regnestykket, og så vil mandens eventuelle gæld ikke give en økonomisk skævhed for kvinden”, siger Karen Gøtzsche.
Fakta – skilsmisse og økonomi:
- Når man bliver gift, indgår man i et såkaldt formuefællesskab med hinanden.
- Man råder ikke over eller hæfter for hinandens værdier eller gæld under ægteskabet, men i en eventuel skilsmisse indgår begge parters aktiver og passiver i bodelingsregnestykket.
- Hvis man kan blive enige, må man dele boet, som man vil. Er der uenighed, skal man følge reglerne om ligedeling.
- Ligedeling betyder ikke, at man lægger alt i én pulje og deler midt over.
- Tværtimod skal hver part først opgøre det overskud eller underskud, der er tilbage, når ens passiver (fx gæld) er trukket fra ens aktiver (fx ens andel af husets værdi). Herefter skal man så at sige aflevere halvdelen af sit overskud til den anden.
Billeder
Links
Information om Advodan
ADVODAN er Danmarks største kæde af advokatvirksomheder med i alt 23 kontorer fordelt over hele landet. Vi er eksperter i rådgivning af især små og mellemstore virksomheder og rådgiver også private. - See more
Følg pressemeddelelser fra Advodan
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Advodan
5 ting du bør vide om at ændre testamente20.1.2017 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skal du skilles, eller sker der andre forandringer i dit liv, kan det være en god idé at ændre eller helt tilbagekalde dit testamente. Ellers kan du risikere, at dine penge og ejendele går til de forkerte efter din død. Advokat Carsten Lyngs fra Advodan fortæller her, hvad du skal være opmærksom på, hvis testamentet skal ændres.
Populær hobby kan stride mod persondatalov21.11.2016 09:41:03 CET | Pressemeddelelse
Med digitale arkiver og online stamtræ er slægtsforskning nemmere end nogensinde før, men hobbyen kan give juridisk bagslag i forhold til persondataloven. Her får du persondatalovens vigtigste regler fra advokat Karsten Holt fra Advodan.
Ny guide skal sikre både familie og firma10.11.2016 09:55:04 CET | Pressemeddelelse
Virksomhedsejere bliver bombarderet med gode råd om alt fra kapital til forretningsplaner, så de kan skabe en levedygtig forretning. Men mange ved ikke, at truslen kan komme fra en helt anden front – nemlig privatlivet. Derfor lancerer Advodan en gratis guide til virksomhedsejere, der vil beskytte både familie og firma.
Ny lov styrker retssikkerheden omkring fuldmagter25.10.2016 10:22:29 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget vedtog i foråret en ny lov om fremtidsfuldmagter. Dermed er der udsigt til, at personer med fx demens får mere indflydelse på, hvem der i fremtiden kan handle på deres vegne, når de ikke længere selv er i stand til det.
7 gode råd inden du skriver under på lejekontrakten25.8.2016 11:12:02 CEST | Pressemeddelelse
Når du lejer en studiebolig, er det sandsynligvis første gang, du skriver under på en lejekontrakt. Men skriver du under uden at kende vilkårene i kontrakten, kan det betyde ubehagelige overraskelser den dag, du flytter.