
Rema 1000 får pris for kamp mod madspild
Afskaffelse af mængderabatter, introduktion af brød og kød i mindre pakker for at imødekomme de 1,5 millioner singler i Danmark samt donationer af overskudsmad til hjemløse er blot nogle af de initiativer, der har gjort Rema 1000 fortjent til innovationsprisen ’Den Dybe tallerken.’
Discountkæden får Dansk Fødevare Forums kvalitetspris for sin mangeårige kamp mod madspild. Prisen overrækkes af administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup:
”Rema 1000 får prisen for sit stærke, stædige og kontinuerlige fokus på madspild. Kæden har udvist mod til at påtage sig pionerrollen og engagere sig i kampen mod madspild. Gode holdninger er forvandlet til handling. Det vil vi gerne belønne,” siger Karen Hækkerup.
Discountkæden har siden 2008 været pioner i kampen mod madspild ved blandt andet at afskaffe mængderabatter i alle kædens danske butikker og ved at sælge udvalgte varer med begrænset holdbarhed til nedsat pris i stedet for at smide dem ud.
Indkøbs- og marketingsdirektør i Rema 1000, Anders René Jensen, glæder sig over, at butikkens initiativer nu bliver belønnet med en innovationspris:
”Det bekræfter os i, at vi er på rette vej. Da vi begyndte vores arbejde i 2008, gik vi virkelig imod traditionerne i dansk dagligvarehandel. Dengang handlede det hele om at få forbrugerne til at købe så meget som muligt – uanset, om de kunne bruge det eller ej. I dag er madspild virkelig kommet på dagsordenen, og den her pris motiverer os til at fortsætte arbejdet, så vi kan bidrage til at få mindsket madspild endnu mere de kommende år,” siger Anders René Jensen.
Formanden for Dansk Fødevare Forum, Mette Jasper Gammicchia, siger:
”Madspild optager forbrugerene. Og dét, at en dagligvarekæde aktivt går ind og tilskynder forbrugerne til at fokusere på madspild, synes vi i Dansk Fødevare Forum, er enormt innovativt og fortjener "Den Dybe Tallerken," siger Mette Jasper Gammicchia.
Rema 1000 har også igangsat en landsdækkende aktion i samarbejde med Dansk Folkehjælp, hvor kæden i december sidste år videreformidlede overskudsmad fra julen til ca. 500 fattige danske familier.
På samme måde bliver de varer, hvor indpakningen er gået i stykker, allerede når de er på de centrale lagre, kørt til ’Projekt Hjemløs’ i København. I 2015 betød det, at 33 tons fødevarer kom hjemløse til gode i stedet for at blive smidt ud.
Fakta: Ta’ mig – jeg er single
Rema 1000-kæden består af selvstændige købmænd, så der findes ikke samlede tal for, hvor meget madspild kæden har undgået siden 2008. Men eksempelvis har Rema 1000 i Carlsberg-byen i København over en toårig periode reduceret madspild på følgende områder:
Bananer: 80%. På en lille kasse ved bananerne står der ”Ta’ mig – jeg er single”. I kassen ligger alle de bananer, som kunderne har adskilt fra klaserne og dermed bliver de enkelte bananer også solgt.
Bagerbrød: 20%. Her mærker butikken det bagerbrød, der er tilbage kl. 19, og sætter det ned med 50%.
Fabriksbrød: 30%, kød: 80%, pålæg: 30% og mejeri: 30%. Reduktionerne er opnået ved at have ekstra fokus på vejret, de forskellige sæsoner og ved at sælge udvalgte varer med begrænset holdbarhed til nedsat pris i stedet for at smide dem ud.
Fakta: Dansk Fødevare Forum
Dansk Fødevare Forum (DFF) blev stiftet i oktober 1994. På initiativ af en række virksomheder og organisationer i fødevareindustrien blev foreningen grundlagt med det formål at skabe en organisation, som repræsenterer alle interessenter i dansk fødevareindustri.
Dansk Fødevare Forum gennemfører konferencer og driver innovations- og ledelsesnetværk for fødevaresektoren. ’Den Dybe Tallerken’ er fødevarebranchens kvalitets- og innovationspris og uddeles for 16. gang i år.
Yderligere info.:
Formand for Dansk Fødevare Forum, Mette Jasper Gammicchia, tlf. 27 24 56 68
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.