
Fejl hos kommuner koster syge deres sygedagpenge
– Vi har i forvejen en sygedagpengelov med huller, som risikerer at koste syge mennesker deres livsgrundlag, selv om de langt fra er raske. Så hjælper det absolut ikke, når der oven i købet er afgørende fejl i sagsbehandlingen i så mange sager. Det er syge mennesker, som med de her fejl er blevet frataget den støtte, de er berettiget til. Det er helt uholdbart, siger Ejner K. Holst.
Ankestyrelsens undersøgelse kommer netop på opfordring fra LO og FTF: I 115 undersøgte sager fra 16 kommuner er sygedagpengelovens betingelser ikke blevet overholdt i 17 tilfælde eller 15 procent.
Det drejer sig især om sager, hvor den syge ikke har fået sygedagpenge fra første sygedag, har fået frataget sygedagpengene efter tre måneders sygdom eller er blevet vurderet rask nok til at kunne passe et job. I 12 sager har kommunerne ikke haft de nødvendige lægelige oplysninger, men har alligevel truffet afgørelse.
– Syge mennesker har nok at se til med at blive raske. Så hjælper det ikke, at de pludselig også skal til at frygte at måtte gå fra hus og hjem på grund af forkert sagsbehandling. Hvis kommunerne ikke har de nødvendige ressourcer til at forvalte reglerne rigtigt, må de finde dem, siger Ejner K. Holst.
På baggrund af undersøgelsen har Ankestyrelsen lavet en række anbefalinger til landets kommuner, der indskærper, at:
- Kommunerne skal være opmærksomme på at indhente relevante oplysninger – herunder lægelige oplysninger om den sygemeldtes tilstand, hvis der er tvivl om, hvorvidt borgeren er uarbejdsdygtig.
- I sager, hvor der gives afslag på sygedagpenge fra første fraværsdag, skal kommunerne være opmærksomme på, om der kan være sket en afgørende forværring i den helbredsmæssige tilstand siden en eventuel tidligere sygemelding.
- Kommunerne skal være opmærksomme på at inddrage arbejdsgiver i sagen – herunder når borgeren er sygemeldt på grund af arbejdspladsproblemer.
- Kommunerne skal ved begrundelsen af afgørelsen være opmærksomme på at henvise til de faktiske forhold, der er lagt vægt på.
- Kommunerne skal træffe afgørelse efter det relevante stykke i § 7. Det skal desuden fremgå af afgørelsen, hvilke bestemmelser afgørelsen er truffet efter.
Hele rapporten kan læses på Ankestyrelsens hjemmeside
Kontakt: Kommunikationskonsulent Troels Gadegaard Frølich, tlf. 26 58 80 43.
Information om LO • Landsorganisationen i Danmark
Følg pressemeddelelser fra LO • Landsorganisationen i Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra LO • Landsorganisationen i Danmark
1000 fagforeningsfolk sætter kursen i København6.11.2018 11:25:29 CET | Pressemeddelelse
Søndag den 2. december mødes flere end 1000 fagforeningsfolk fra hele verden i København for at sætte kursen for de næste fire års kamp for bedre rettigheder for verdens lønmodtagere. For første gang nogensinde er Danmark vært for den internationale fagbevægelses kongres, ITUC. Kongressens slogan er ”Building Workers Power – Change the Rules”.
Vores nye navn er: Fagbevægelsens Hovedorganisation!26.10.2018 11:45:54 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 80 fagforbund og i alt 1,4 millioner lønmodtagere har fået nyt navn og logo pr 1. januar 2019. LO og FTF besluttede i foråret at fusionere fra årsskiftet, og i dag har hovedbestyrelsen i den nye hovedorganisation besluttet navn og logo. Fagbevægelsens Hovedorganisation bliver navnet.
Brug den gyldne mulighed vi har til at få alle med2.10.2018 17:25:01 CEST | Pressemeddelelse
– Statsminister Lars Løkke Rasmussen understregede i sin tale, at ”alle skal med fra start”. Det er jeg helt enig med ham i. Derfor ærgrer det mig, at statsministeren – igen – misser en gylden mulighed for at give uddannelsessystemet og de unge de helt nødvendige ressourcer, der er brug for, siger LO-formand Lizette Risgaard.
Færre arbejdsløse i august – men stadig ledige hænder28.9.2018 09:40:03 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsløsheden faldt med 600 personer i august 2018, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Der er nu i alt 107.000 bruttoledige, svarende til 3,9 pct. af arbejdsstyrken. Trods den faldende arbejdsløshed er der fortsat mange uden arbejde. ”Vi skal bruge de gode tider til at få alle med”, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.
Regeringens valgflæsk giver ikke mere velfærd30.8.2018 11:44:13 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har ikke udsigt til bedre velfærd næste år. Det fremgår af regeringens netop offentliggjorte forslag til finanslov for 2019. ”Nok så mange bløde småpakker op til næste folketingsvalg opvejer ikke regeringens årelange udhuling af danskernes velfærd. Det er det, man kalder valgflæsk”, siger Lizette Risgaard.