5,8 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond støtter dansk forskning i ind- og udland

11 skolarstipendier som startskud til forskerkarrierer
11 talentfulde studerende får nu mulighed for at beskæftige sig med videnskabeligt arbejde, der kan skærpe interessen for en videre videnskabelig karriere. Det er Danmarks Frie Forskningsfond | Sundhed og Sygdom, som har uddelt bevillinger for lidt over 1,8 mio. kr., og midlerne giver de studerende mulighed for at fordybe sig i deres projekter i et ekstra semester.
De studerende skal bl.a. se på hvilken betydning moderens blodsukkerstatus under graviditet har for barnet kropssammensætning, en ny metode til at identificere patienter i høj risiko for at udvikle blodprop i ben eller lunger, samt hvordan man bedre kan forudsige udviklingen af kronisk leddegigt.
Det er de studerendes vejledere, som indsender ansøgning og modtager bevilling.
Læs om de 11 skolarstipendier her.
To forskere skal på forskningsophold i udlandet
Danmarks Frie Forskningsfond | Samfund og Erhverv har bevilliget ca. 570.000 kr. til to forskningsophold i udlandet. Med bevillingerne kan forskerne rejse til nogle af verdens førende universiteter og fordybe sig i deres forskning og på sigt være med til at styrke internationaliseringen af samfundsvidenskabelig forskning.
Evald Bundgård Iversen fra Syddansk Universitet skal til Griffith University i Australien for at undersøge civilsamfundet som er en kraft, der kan holde liv i og skabe udvikling i landdistrikterne, og Henrik Palmer Olsen fra Københavns Universitet skal til Paris for at undersøge, hvordan juridisk arbejde og beslutningstagning kan understøttes med kunstig intelligens på en måde som samtidig fremmer overholdelse af retsstatslige principper.
Læs om de to forskningsophold i udlandet her.
Eksplorative netværk og tidsskrifter skal fremme den humanistiske forskning
Danmarks Frie Forskningsfond | Kultur og Kommunikation har uddelt 3,4 mio. kr. til humanistiske tidsskrifter og eksplorative netværk.
Der er uddelt midler til fire eksplorative netværk baseret hos Roskilde Universitet, Aalborg Universitet, Arkitektskolen Aarhus og Aarhus Universitet. Her etablerer forskerne bredt sammensatte forskernetværk, der bl.a. skal se på, hvordan man kan udvikle kulturpolitikken, så den tilsvarer det moderne samfund vi lever i, samt hvordan arkitekturen kan bringe landskabet og byggeriet tættere på hinanden for at genoprette en bæredygtig udvikling ved udnyttelse af naturmaterialer i byggeri.
Formålet med de eksplorative netværk er at styrke et bredt funderet samarbejde mellem forskelligartede danske og gerne internationale forskningsmiljøer med potentiale til videnskabelig nytænkning.
Læs om de fire eksplorative netværk her.
Der er bevilget 590.000 kr. til fem tidsskifter, som formidler humanistisk forskning af høj videnskabelig værdi og understøtter internationalisering.
Der er bl.a. givet midler til tidsskriftet ”Temp – tidsskrift for historie”, som er et dagsordensættende og ideudviklende historiefagligt tidsskrift, der også debatterer aktuelle udviklinger i historiefaget, og til tidsskriftet ”Tidsskriftet Læring og Medier”, som formidler forskning til den danske uddannelsessektor og uddannelsesforskning med fokus på it og digitale medier.
Nøgleord
Kontakter
Berit Bader LemmingPresse og kommunikation
Tlf:+45 72 31 95 08bbl@ufm.dkLisbeth Eilersgaard ChristensenOmrådeleder
Tlf:+45 72 31 84 17lec@ufm.dkBilleder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.
DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond
Talentfulde forskere skal løfte dansk forskning for 247 millioner kroner29.11.2022 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
41 talentfulde forskningsledere har netop modtaget i alt 247 millioner kroner til deres banebrydende forskningsprojekter fra Danmarks Frie Forskningsfond under Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-programmet.
28 forskere modtager 78 mio. kroner under Inge Lehmann-programmet15.11.2022 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Der er penge på vej til 28 lovende, yngre forskere med forskningsprojekter, der strækker sig over en bred palette af videnskabelige forskningsområder. De har alle modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond under Inge Lehmann-programmet, der har til formål at fremme mere ligestilling i forskningsmiljøer i Danmark.
Ny grøn forskning støttet med 105 millioner kroner9.11.2022 09:44:54 CET | Pressemeddelelse
Grøn forskning i Danmark er netop blevet 37 nye, grønne forskningsidéer rigere med i alt 105 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond. Midlerne går bl.a. til forskning i 3D-printet kød, grønnere undervisning i gymnasierne, lagring af CO2 og organiske solceller. Hver forskningsidé får støtte for op til 2,8 millioner kroner og løber over tre til fire år.
127 mio. kr. styrker den patientnære forskning30.9.2022 05:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 127,3 mio. kr. til 56 af de mest originale og lysende ideer inden for patientnær, klinisk og uafhængig forskning. Midlerne kommer til at gavne patienter og behandlinger inden for så forskellige områder som psykiatri, fertilitet og kræft.
Danmarks Frie Forskningsfond får 15 nye fagrådsmedlemmer29.9.2022 05:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond har udpeget 15 nye medlemmer til de fem forskningsfaglige råd, mens 17 medlemmer genudpeges pr. 1 januar 2023. De faglige forskningsråd består af i alt 75 anerkendte forskere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum