Kræftens Bekæmpelse

Teenagere bliver oftest skoldet på ferien

Del
Beskyttelse mod solens stråling er langt fra topprioritet hos unge i alderen 15-19 år, når turen lige nu går sydpå for mange danskere. Danske teenagere er den gruppe, der solbader mest, følger solrådene mindst og bliver mest solskoldet på solferien.

Det kan sjældent gå hurtigt nok med at komme på stranden eller til poolen, når danskerne flygter fra den kolde danske vinter og ned i varmen. Men for særligt unge i alderen 15-19 år, går det måske en kende for hurtigt. I hvert fald følger netop denne gruppe solrådene mindst – og de bliver også mest solskoldet. Det viser Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens nye rapport ”Danskernes solvaner på solferie 2015”, hvor danskernes adfærd på solferier i udlandet kortlægges. Rapporten viser, at hele 60 pct. af de unge i alderen 15-19 år kommer hjem med en solskoldning i bagagen.

Ung hud er særlig sart

Kombinationen af sydens høje intensitet af uv-stråling og de mange timer under den blå himmel gør, at man skal være ekstra opmærksom, når man er udendørs på ferien. Men særligt unge bør gøre sig endnu mere umage med at søge skygge og følge de øvrige solråd, når solen er skrappest.

- Børn og unge er særligt udsatte, når det kommer til eksponering for uv-stråling, og derfor er solskoldninger ekstra problematiske i barndommen. Jo mere huden eksponeres for uv-stråling gennem livet, og jo flere solskoldninger man får, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden, siger siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

I Danmark kan uv-indekset højest være 7 på en sommerdag, mens uv-indekset ved ækvator kan nå op omkring 15. Danskernes mest besøgte destinationer i middelhavsområdet og de kanariske øer har typisk et uv-indeks omkring 9-11. Forskellen mellem et uv-indeks på 7 og f.eks. et uv-indeks på 10 lyder måske ikke voldsomt, men hvis man er ude hele dagen, kan man nemt få dobbelt dosis af, hvad man ville have fået i Danmark.

Steger i middagssolen
Særligt i timerne fra klokken 12-15, hvor uv-indekset er på sit højeste, er det en god idé at tage en pause fra solen, men det er kun godt hver femte 15-19 årige, der gør det. 21 pct., svarer, at de ofte eller altid søger skygge, mens 68 pct. bruger solcreme. Tilsvarende tal for alle undersøgelsens 15-64-årige deltagere er 38 pct. og 75 pct.

- Vi er heldigvis gode til at tænke solbeskyttelse ind som en naturlig del af ferien, men det er vigtigt, at vi fortsat arbejder for at gøre skygge til det fortrukne solråd mod de skarpe stråler. Hvis vi samles og hygger under parasollen, slipper vi samtidig for, at en skoldning ødelægger resten af vores ferie. Hver eneste solskoldning er en solskoldning for meget, uanset om du er barn, teenager eller voksen, siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

I alt bliver hvert tredje dansker i alderen 15-64 år solskoldet på solferien.

Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men der er samtidig evidens for, at for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier.

Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet, har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden.

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform i Danmark blandt 15-34 årige.

Husk solrådene:


SKYGGE: Giv solen en frokostpause - og find skyggen, når solen bager.

SOLHAT: Undgå at blive skoldet. Dæk bar hud til, når solen står højest.

SOLCREME: Husk altid rigeligt med solcreme – ofte skal der mere end faktor 15 til i Sydens sol. Efter badning og aftørring bør du smøre igen.

SLUK SOLARIET: Mange går i solarie inden ferien for at ’forberede’ sin hud på solen. Men det er en myte, at forbruning skulle være en god ide, eftersom det ikke sikrer mod solskoldninger på ferien. Tværtimod øger solariebesøget risikoen for modermærkekræft.




Uv-indekset og solbeskyttelse

0 – 3: Lav uv-intensitet

Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.

3 – 6: Moderat intensitet

Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt muligt skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har UVA- og UVB-beskyttelse

6 – 8: Høj uv-intensitet

Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat, rigeligt med solcreme som har faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

8 – 10: Meget høj intensitet

Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

10+: Ekstrem uv-intensitet

Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 & 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

Kontakter

Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne: pd@cancer.dk / tlf. 3525 7570 / 3038 1502


Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden: mm@trygfonden.dk / tlf. 2058 5645

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye