Spar Nord Bank A/S

Valutakurs afgør prisen på din skiferie

Del
2015 bød på en del forskydninger mellem verdens valutaer, og det har betydning for de tusindvis af danskere, der er på vej på skiferie. USA og Canada er yderpunkterne, men forskydningerne har også betydning for danskernes købekraft på nære skidestinationer som Norge, Sverige og Schweiz.

Danskernes købekraft i udlandet har ændret sig med op til 25 procent de seneste 12 måneder. Valutaerne i Sydafrika, Tyrkiet og Mexico har haft de største fald, mens Schweiz, De Forenede Arabiske Emirater (UAE) og Island tegner sig for de største stigninger i forhold til den danske krone:

- For den almindelige dansker har forskydningerne først og fremmest betydning, når den står på ferie i udlandet. Aktuelt er der mange danskere, der skal på skiferie, og her er Norge, Sverige og Østrig fortsat blandt danskernes foretrukne skidestinationer. Her har valutaforskydningerne gjort, at Norge er blevet billigere, Sverige og Schweiz er blevet dyrere, mens Østrig og de øvrige Eurolande stort set koster det samme. Blandt de for danskerne mere sjældne skidestinationer er USA og Canada. Her er valutaen henholdsvis steget og faldet med knap 10 procent over for den danske krone, konstaterer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Han tilføjer, at valutaforskydningerne i USA og Canada gør en uges skiferie henholdsvis knap 1.000 kroner dyrere og billigere ved et forbrug på 1.500 kroner om dagen.

Råvarevalutaer er svækkede

Olieprisen er netop faldet til niveauet under 30 dollar (Brent), og det er det laveste niveau i mere end 12 år. Den lave oliepris er den direkte årsag til, at de såkaldte råvarevalutaer svækkes:

- Den canadiske dollar er faldet med ikke mindre end 9,7 procent, så hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med eksempelvis Whistler Mountain i British Columbia, så får du altså knap 10 procent mere for dine danske kroner, fortsætter Jens Nyholm.

Syd for den canadiske grænse har den amerikanske dollar til gengæld bevæget sig i den modsatte retning de seneste 12 måneder. Dollaren er steget 8,4 procent, og det er altså blevet en del dyrere for danskere at tage på skiferie i eksempelvis Aspen i Colorado eller Jackson Hole i Wyoming.

Den norske krone er også en råvarevaluta på grund af Norges store olieudvinding. Her er valutaen faldet med 5,4 procent det seneste år, og det betyder altså eksempelvis, at en fadøl til 100 norske kroner nu er blevet 5 kroner og 40 ører billigere og er faldet til 77 danske kroner:

- Drikker du mange fadøl, eller betaler du eksempelvis for skihytte, skileje eller liftkort i norske kroner, så er der altså adskillige hundrede kroner at spare, siger han.

Inflation er afgørende

Inflationen skal dog også medregnes i ligningen. I Danmark er inflationen stort set nul, men det hører til undtagelsen. For hvis svækkelsen af et lands valuta modsvares af en høj inflation, så er vi som danskere med danske kroner stort set lige vidt. Eksempelvis ligger inflationen i Norge på 2,5 procent, og det skal fratrækkes valutasvækkelsen på 5,4 procent, der således netto lander på 2,9 procent.

Kigger vi mod Sverige, er valutaen styrket det seneste år. Den svenske krone er steget til over kurs 80 svarende til en stigning på 2,7 procent. Idet prisstigningerne i Sverige er mindre end i Danmark er den samlede fordyrelse af skituren til Sverige netto på 2,4 procent, og dermed er købekraften for en dansker i Sverige altså blevet en anelse mindre det seneste år.

Frankrig, Schweiz og Østrig hører også til blandt danskernes foretrukne skidestinationer. Frankrig og Østrig er en del af Euroland, og generelt lægger den danske krones bånd til Euroen en dæmper på de valutarelaterede udsving. Frankrig er dog inflation iberegnet blevet 0,6 procent billigere, mens Østrig koster præcis det samme for en dansker som for et år siden:

- Schweiz er et kapitel for sig. Schweizerfrancen er steget med 10 procent på bare et år, og det er dermed blevet markant dyrere at være dansker på ferie i Schweiz. Her er det dog vigtigt at bemærke, at denne stigning kom meget pludseligt i midten af januar 2015, så var du på skiferie i Schweiz sidste år i skolernes vinterferie, så vil du ikke mærke den store forskel, slutter Jens Nyholm.

Kontakter

Cheføkonom Jens Nyholm, Spar Nord. Tlf.: 9634 4057, e-mail: jny@sparnord.dk
Pressechef Leif Lind Simonsen, Spar Nord. Tlf.: 2527 0330, e-mail: lsi@sparnord.dk

Billeder

Information om Spar Nord Bank A/S

Spar Nord Bank A/S
Spar Nord Bank A/S
Skelagervej 15, Postboks 162
9100 Aalborg

+45 96 34 40 00http://www.sparnord.dk
Med flere end 390.000 kunder, cirka 1.550 medarbejdere og 70 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2014 et overskud før skat på 705 millioner kroner. Spar Nord ejes af cirka 120.000 aktionærer. For yderligere information se www.sparnord.dk.

Følg pressemeddelelser fra Spar Nord Bank A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Spar Nord Bank A/S

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye