
En tredjedel af verden må undvære et toilet
Når danskerne i dag sætter sig til rette på toilettet, kan de skænke en kærlig tanke til de godt 2,5 mia. mennesker, som lever uden et toilet eller et latrin.
I dag er det ”World Toilet Day”, hvor verden markerer arbejdet for at skabe adgang til toiletter for alle.
Ordentlige toiletforhold for alle i verden er et erklæret mål i de nye verdensmål, og det er der god grund til.
”Når mennesker ikke kan gå på toilettet, spreder det sygdomme, giver infektioner og koster ultimativt menneskeliv. Derfor arbejder vi fokuseret på at skabe bedre adgang til vand og sanitet i vores arbejde,” siger CEO Bolette Christensen fra BØRNEfonden.
Skam og tabu
BØRNEfonden byggede sidste år mere end 6.000 latriner i Mali, Togo og Burkina Faso, og i 2016 er der planlagt opførsel af 17.500 nye latriner og skoler. Men faktisk er det ikke byggeriet, der er den største udfordring – det er at få folk til at bruge dem.
”I bl.a. Vestafrika er toiletbesøg og hele situationen omkring et kæmpe tabu og forbundet med skam. Derfor skal vi først overbevise og forklare befolkningen, at det er en god ide med et toilet, og det er en ret lang og krævende proces,” forklarer Bolette Christensen.
BØRNEfonden arbejder derfor med at vise og tydeliggøre, hvordan bl.a. bakterier spredes, hvad bakterier er, og på at kortlægge i den enkelte landsby, hvordan de offentlige besørgelsessteder påvirker landsbybeboernes sundhed og liv.
Ideen er, at få beboerne til selv at se behovet for toiletter, fordi erfaringerne har vist, at de ellers ikke fungerer. Fx har udviklingsorganisationer tidligere bygget flotte toiletter, som er endt som køkken eller lignende, fordi det er hyttens bedste rum.
Meget af BØRNEfondens arbejde handler derfor om via formidling og udbredelse af viden, at få befolkningen til selv at ønske at bygge og bruge toiletter.
”Det kræver en stor indsats af en landsby, og derfor uddeler vi fx også certifikater og fejrer det, når en landsby ikke længere besørger i det fri. Det har en rigtig stor positiv effekt på sundheden for børn og voksne, i de samfund, hvor vi arbejder,” fortæller Bolette Christensen.
Piger kommer i skole – og bliver der
Også i skolerne spiller toiletter en stor rolle – særligt for piger, som ofte ikke kommer i skole, når de har menstruation. Det har skolelatriner været med til at lave om på.
- Studier viser at menstruerende piger i højere grad kommer i skole, hvis der findes pige-toiletter, som de kan benytte i fred. Det er i forvejen en udfordring at få pigerne i skole, så derfor er det positivt, at toiletter kan gøre en forskel her,” fortæller Bolette Christensen.
For yderligere kontakt:
CEO Bolette Christensen kan kontaktes gennem pressekonsulent Rasmus Holm Thomsen: 6126-6701 / rht@bornefonden.dk
Information om BØRNEfonden
Følg pressemeddelelser fra BØRNEfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra BØRNEfonden
Dansk tv-vært sparker de unge i gang21.6.2018 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En helt ny podcast om FN’s 17 Verdensmål skal gøre op med, at det kun er et fåtal af de unge danskere mellem 18 og 25 år, som kender til og engagerer sig i den fælles plan for en mere bæredygtig verden. Derfor sætter PlanBørnefonden jagten ind på en bedre verden sammen med radio-, tv- og podcastværten Esben Bjerre.
Royal designer og blogger bringer Vestafrika ind på den røde løber3.5.2018 10:28:28 CEST | Pressemeddelelse
Blogger Mette Marie Lei Lange kommer til at stå ud på den røde løber til Elle Style Awards i aften. Hun kommer nemlig i en kjole, som kjoledesigneren Jesper Høvring har syet ud af stof, som twinpeaks.dk-bloggeren har med hjem fra sin rejse med Plan BØRNEfonden til det lille vestafrikanske land Benin.
BØRNEfonden takker af i Kap Verde19.1.2018 08:59:19 CET | Pressemeddelelse
Efter 28 års udviklingsarbejde i Kap Verde trækker BØRNEfonden sig nu ud af den lille østat i Atlanterhavet. Organisationens ambassadør, tv-værten Bubber, har netop besøgt landet for med egne øjne at se den forskel, som BØRNEfonden og organisationens støtter har gjort.
Plan og BØRNEfonden slår kræfterne sammen i ny organisation4.12.2017 12:00:05 CET | Pressemeddelelse
Plan Danmark og BØRNEfonden fusionerer for at skabe større indflydelse og forandring for børn og unge i Afrika. Sammenlægningen gør ”Plan BØRNEfonden” til den største privatfinansierede udviklingsorganisation i Danmark.
TOPMØDE I SENEGAL: Byt brudekjoler ud med skoleuniformer24.10.2017 08:44:42 CEST | Pressemeddelelse
I disse dage finder verdens første topmøde mod børneægteskaber sted i det afrikanske land Senegal. I Danmark bliver vi gift på grund af kærlighed. Men mange steder i verden er der intet romantisk ved ægteskabet. I de værste tilfælde er der tale om børn, som bliver gift, ude af stand til at rumme de følelser og forventninger, der følger med et ægteskab.