Rapport sår tvivl om energispareaftale – kan være i strid med EU
En ny rapport afslører usikkerhed omkring energispareaftalen. Det tyder nemlig på, at tilskuddene fra energispareaftalen udgør en ulovlig statsstøtte, der er i strid med EUs regler, fordi der skjult bliver omfordelt penge fra forbrugerne til erhvervslivet.
Det trækker tråde til PSO-ordningen, der blev underkendt af EU tidligere i år af lignende årsager. Danmark har fået frist til 1. januar 2017 med at omlægge PSO-ordningen, så det ikke længere er en statsstøttet ”køb dansk-ordning”.
- Det er lidt pinligt, at man har ladet energispareordningen køre så lang tid uden at se mere kritisk på den, siger Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme.
- Det giver simpelthen ingen mening for fjernvarmekunderne, at de skal betale for energibesparende tiltag hos erhvervslivet. Det er udelukkende omkostninger, som giver en højere fjernvarmeregning, og hverken kan ses som sparet brændsel hos fjernvarmeværket eller et lavere forbrug hos den enkelte husholdning, siger Kim Mortensen.
Rapporten om energispareordningen er udfærdiget af advokatfirmaet Copenhagen Counsel for Dansk Fjernvarme. Konklusionen er, at ordningen ”formentlig er i strid med reglerne”, og at tilskuddene ”formentlig udgør ulovlig statsstøtte”.
Som der står i rapporten:
”Bidraget til dækning af omkostningerne pålægges al indenlandsk forbrug af energi, uanset om den er produceret i udlandet eller Danmark. Mens tilskuddet til energibesparelserne alene tildeles danske virksomheder, der har indgået aftale med energiselskaberne om energibesparelser.”
Advokatfirmaet anbefaler derfor en nærmere undersøgelse af, om den danske energispareordning er i overensstemmelse med EU-traktaten.
I 2015 anslås den årlige regning for energispareordningen til forbrugerne at blive 2 milliarder kroner. En regning, der ifølge direktør Kim Mortensen er blevet alt for høj.
- Omkostningerne er eskaleret. Mange virksomheder modtager store tilskud for at reducere deres energiforbrug – tilskud, det nu viser sig, måske er ulovlig statsstøtte, siger han.
Nøgleord
Kontakter
Pressekonsulent Mikkel Lysgaard, 2910 3098
Direktør Kim Mortensen, 4021 2220
Vedhæftede filer
Information om Dansk Fjernvarme
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
CCS-pulje: Stor sejr for CO2-fangst i fjernvarmesektoren16.5.2025 10:16:43 CEST | Pressemeddelelse
De 10 prækvalificerede ansøgere til den statslige CCS-pulje er blevet udvalgt. Ni selskaber i fjernvarmesektoren er blandt kandidaterne. Det understreger potentialet og CCS-ønsket i sektoren, hylder Dansk Fjernvarme.
Forslag udskyder uafhængighed af russisk gas og grønne ambitioner10.5.2025 13:01:01 CEST | Pressemeddelelse
Usikkerhed om udfasning af gas risikerer at koste kommunerne store millionbeløb og smide flere års arbejde med at konvertere gasboliger til varmepumper og grøn fjernvarme i graven, mener Dansk Fjernvarme.
Ny opdatering: Fjernvarme er markant billigere end hidtil opgjort9.5.2025 09:46:23 CEST | Pressemeddelelse
En opdatering af begrebet “standardhus”, som bruges til at udregne varmeforbrug og varmepris for varmeforbrugere, viser, at fjernvarme er markant billigere for boligejerne end hidtil antaget. En stor sejr for fjernvarmeforbrugerne, lyder det fra Dansk Fjernvarme i en kommentar til opdateringen.
Usikkerhed om gas sår tvivl om klimafremskrivning30.4.2025 13:55:25 CEST | Pressemeddelelse
Massiv opskrivning i forudsigelse af antal husholdninger med naturgasfyr i 2030 skaber usikkerhed om indfrielse af klimamål. Samtidig skaber politisk uro om klimaaftalen yderligere risiko, mener Dansk Fjernvarme.
Interesse for CCS-pulje understreger potentialet26.3.2025 12:13:46 CET | Pressemeddelelse
16 selskaber har søgt om prækvalifikation til den milliard-store statslige CCS-pulje, og det understreger det klimamæssige potentiale bag CO2-fangst, mener Dansk Fjernvarme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum