
Drop topskattelettelser, stigende ulighed skader økonomien
Især afskaffelsen af mellemskatten i 2010 har betydet, at direktørerne har fået markant flere penge mellem hænderne, og i en kommende skattereform bør der prioriteres anderledes.
– En gennemsnitlig håndværker har siden krisen oplevet en stigning i den disponible indkomst på 1.200 kr., mens direktøren får over 6.000 kr. mere sat ind på kontoen hver måned. Skattesystemet udligner altså ikke den stigende lønforskel, tværtimod. Derfor vil lettelser i topskatten kun gøre ondt værre, siger Lizette Risgaard.
Stigende ulighed skader økonomien
– Det kan jo undre, at nogen har så travlt med topskattelettelser, når både IMF og OECD adskillige gange har påpeget, at stigende ulighed skader økonomien, siger hun.
Fra 2009-2014 er der i Danmark gennemført to skattereformer, som bl.a. har hævet beskæftigelsesfradraget og afskaffet mellemskatten. Især sidstnævnte har betydet, at lønforskellen mellem grupperne på arbejdsmarkedet er blevet endnu større, og uligheden er desværre stigende.
Topskattelettelser er skæv prioritering
I LO’s analyse findes også en konsekvensberegning for de to faggrupper ved forskellige lettelser i topskatten. Det er LO’s vurdering, at kun 10-15 pct. af LO-medlemmerne i dag betaler topskat, og derfor vil en lettelse ikke have betydning for den gennemsnitlige håndværker.
Derimod vil en gennemsnitlig direktør få 1.500 kr. mere på kontoen hver måned, hvis topskatten nedsættes fra 15 til 10 pct. Hæves topskattegrænsen til 750.000 kr., stiger den disponible indkomst med 3.600 kr. om måneden. Ved en total afskaffelse af topskatten vil den månedlige indkomst efter skat stige med 4.500 kr.
– Tallene viser, at landets bedst betalte allerede har nydt stor gavn af både højere indkomster og lavere beskatning siden krisen. Vi har ikke brug for mere af det samme. Tværtimod har vi brug for at forbedre vores velfærd, herunder bedre kvalitet i børnepasningen, uddannelsessystemet og omsorgen for de svageste. Hvis der herefter er råd til skattelettelser, er det de lavestlønnede, der står for tur, slutter Lizette Risgaard.
For at se dette indhold fra www.lo.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Kontakt:
Pressekonsulent Anette Bindslev, tlf. 23 38 42 14
eller økonom i LO Morten Aastrup Jørgensen, tlf. 20 16 65 96.
Information om LO • Landsorganisationen i Danmark
Følg pressemeddelelser fra LO • Landsorganisationen i Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra LO • Landsorganisationen i Danmark
1000 fagforeningsfolk sætter kursen i København6.11.2018 11:25:29 CET | Pressemeddelelse
Søndag den 2. december mødes flere end 1000 fagforeningsfolk fra hele verden i København for at sætte kursen for de næste fire års kamp for bedre rettigheder for verdens lønmodtagere. For første gang nogensinde er Danmark vært for den internationale fagbevægelses kongres, ITUC. Kongressens slogan er ”Building Workers Power – Change the Rules”.
Vores nye navn er: Fagbevægelsens Hovedorganisation!26.10.2018 11:45:54 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 80 fagforbund og i alt 1,4 millioner lønmodtagere har fået nyt navn og logo pr 1. januar 2019. LO og FTF besluttede i foråret at fusionere fra årsskiftet, og i dag har hovedbestyrelsen i den nye hovedorganisation besluttet navn og logo. Fagbevægelsens Hovedorganisation bliver navnet.
Brug den gyldne mulighed vi har til at få alle med2.10.2018 17:25:01 CEST | Pressemeddelelse
– Statsminister Lars Løkke Rasmussen understregede i sin tale, at ”alle skal med fra start”. Det er jeg helt enig med ham i. Derfor ærgrer det mig, at statsministeren – igen – misser en gylden mulighed for at give uddannelsessystemet og de unge de helt nødvendige ressourcer, der er brug for, siger LO-formand Lizette Risgaard.
Færre arbejdsløse i august – men stadig ledige hænder28.9.2018 09:40:03 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsløsheden faldt med 600 personer i august 2018, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Der er nu i alt 107.000 bruttoledige, svarende til 3,9 pct. af arbejdsstyrken. Trods den faldende arbejdsløshed er der fortsat mange uden arbejde. ”Vi skal bruge de gode tider til at få alle med”, siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.
Regeringens valgflæsk giver ikke mere velfærd30.8.2018 11:44:13 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne har ikke udsigt til bedre velfærd næste år. Det fremgår af regeringens netop offentliggjorte forslag til finanslov for 2019. ”Nok så mange bløde småpakker op til næste folketingsvalg opvejer ikke regeringens årelange udhuling af danskernes velfærd. Det er det, man kalder valgflæsk”, siger Lizette Risgaard.