
LANDETS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER
Antallet af personer med demens eksploderer de her år, og udgifterne til demens udgør allerede en betydelig økonomisk belastning for kommunernes sundhedsudgifter. Tallene taler for sig selv:
- I dag lever op mod 90.000 personer med demens
- 400.000 danskere er pårørende til en person med demens
- Demens er den 5.mest dødelige sygdom i Danmark – den største blandt kvinder
- Hver tredje time dør en dansker af demens
- Omkostninger vil stige fra 16 mia. kr. i 2015 til 33 mia. kr. i 2040 årligt
Derfor tager de seks kommuner det første spadestik til at skabe landets første demensvenlige kommuner.
Det sker på initiativ af Demensalliancen, der består af FOA, Ældre Sagen, PenSam, Alzheimerforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Bindslev Next Step. Alliancen har samlet de 6 kommuner i Demensrummet – et 5 måneders demensudviklingsforum.
Målet er at skabe de første demensvenlige kommuner i Danmark, der vil være demonstrationsområder for resten af landets kommuner og være med til at gøre Danmark til et foregangsland på demensområdet. I Demensrummet arbejdes sammen mod følgende seks ambitioner for en demensvenlig kommune.
- Bedre sygdomsforløb for personer med demens
- Bedre støtte til pårørende
- Kompetenceløft til personalet
- Tilgængeligt og inkluderende lokalsamfund
- Flere demensindrettede bolig
- Understøt forskning og videndeling
I forløbet modtager kommunerne sparring fra en lang række organisationer og fageksperter, erhvervsledere, fonde og offentlige sparringpartnere til udvikling af eksisterende og nye aktiviteter inden for disse temaer.
Her giver de seks kommuner deres bud på, hvad deres ambition er med at blive en af Danmarks første demensvenlige byer:
Aalborg kommune
- Aalborg Kommune vil med forebyggelse og tidlig indsats arbejde for, at borgere med demens forbliver aktive og længst muligt i eget liv. Vores ambition er, at vi sammen med civilsamfundet kan bidrage til at bevare livskvalitet og en værdig og meningsfuld hverdag for borgere med demenssygdomme og deres pårørende
Trænings- og aktivitetschef, Hanne Brusgaard Petersen
Aarhus kommune
- Vi drømmer om tryghed for alle. Tryghed for både mennesket med demens, for de pårørende og for samfundet generelt. Vores mål er, at ændre medborgernes syn på demens til, at demens er noget man forebygger, og at mennesker med demens kan have brug for netop din og min hjælp.
Rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive
Hillerød kommune
- I Hillerød Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt liv, i de rette rammer som er skabt i samarbejde mellem borgere, boligselskaber og kommune. Vi vil styrke livskvalitet og sundhed både hos borgere med demens og deres pårørende
Direktør Job, Social og Sundhed, Vibeke Abel
Næstved kommune
- Vi ønsker, at personer, der rammes, behandles som personer med en sygdom, og ikke som selve sygdommen. Vi vil også gerne gentænke og udvikle vores indsatser med fokus på inklusion, trivsel og livsglæde både for den demens syge, men også for pårørende og øvrige netværk
Direktør, Bruno Lind
Stevns kommune
- Vi drømmer om at skabe den røde tråd i ét kontinuerligt forløb. Vi vil gerne sikre at kommunens borgere og deres pårørende føler sig hjulpet, med denne svære diagnose, lige der hvor de er i livet.
Tatjana Frimurer Leder af demens plejecenter
Varde kommune:
- Varde Kommune har en ambition om, at skabe de bedst mulige rammer og vilkår for borgere med demens og disses pårørende. Ud fra tankegangen om "Længst muligt i eget liv - også med Demens!", arbejder Varde Kommune målrettet mod, at understøtte borgerens hverdagsliv og opretholdelse af aktiviteter. Ved at gøre en indsats for tidlig opsporing og udredning, forsøger vi at bidrage til, at personer med demens kan varetage egen omsorg og - funktionsevne længst muligt i forløbet, for at sikre det mest værdige og meningsfyldte liv.
Ældre- og handicapchef, Thorkild Sloth Pedersen
Læs mere om demensalliancen, kommunernes visioner og demensrummet på www.demensalliancen.dk
Hvis du er interesseret i forskellige historier og cases om demens, er du meget velkommen til at kontakte os for yderligere information ved at rette henvendelse til Demensalliancen, Jeppe Albers på 6171 0728, ja@bindslevas.dk eller jon Kiellberg, Demensalliancen på tlf. 2762 9098 eller direkte til de øvrige organisationer i alliancen
- Anja Nielsen, Ældre Sagen på tlf. 3396 8790
- Jon Fiala Bjerre, Alzheimerforeningen på tlf. 3341 0416
- Anne Mejer, FOA på tlf. 4697 2473
- Søren Dijohn, PenSam på tlf. 6122 2998
- Kristine Jul Andersen, Dansk Sygeplejeråd, på tlf. 24404986
Med venlig hilsen Demensalliancen
Karen Stæhr, social- og sektorformand, FOA
Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen
Helen Kobæk, direktør, PenSam
Grethe Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen
Claus Bindslev, direktør, Bindslev Next Step
Nøgleord
Kontakter
Læs mere om demensalliancen, kommunernes visioner og demensrummet på www.demensalliancen.dk
Hvis du er interesseret i forskellige historier og cases om demens, er du meget velkommen til at kontakte os for yderligere information ved at rette henvendelse til Demensalliancen, Jeppe Albers på 6171 0728, ja@bindslevas.dk eller jon Kiellberg, Demensalliancen på tlf. 2762 9098 eller direkte til de øvrige organisationer i alliancen
Links
Information om Demensalliancen
Følg pressemeddelelser fra Demensalliancen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Demensalliancen
Demensalliancen: Positivt med politisk fokus på demens15.6.2015 15:35:19 CEST | Pressemeddelelse
Demensalliancen hilser valgløfter om en ny demensindsats velkommen.
Hvordan løser vi en af Danmarks største ældre- og sundhedsudfordringer ?10.6.2015 08:38:46 CEST | Pressemeddelelse
Demensalliancen tager debatten om demens på Folkemødet fredag den 12. Juni. Antallet af personer med demens eksploderer de her år, og udgifterne til demens udgør allerede en betydelig økonomisk belastning for kommunerne sundhedsudgifter. Der skal investeres massivt og målrettet på demensområdet for at skabe et værdigt og sundt liv for personer med demens og de pårørende. Det kræver, at demens får en langt højere politisk prioritering blandt partierne.
Fire nye ambitiøse mål for en af de størst voksende folkesygdomme i Danmark23.4.2015 09:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Demens er en folkesygdom i voldsom vækst. Det er i dag den femte største dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af demens. Derfor har Alzheimerforeningen, FOA, Ældre Sagen, Dansk Sygeplejeråd og PenSam dannet Demensalliancen. For at skabe et bedre liv for personer demens og deres pårørende og sikre, at ingen er alene med demens i Danmark.