
Demensalliancen: Positivt med politisk fokus på demens
Både regeringen og Venstre har netop lanceret hvert sit bud på fremtidens demensindsats. Og det øgede politiske fokus på demens bliver positivt modtaget i Demensalliancen, der tæller organisationerne FOA, Alzheimerforeningen, PenSam, Dansk Sygeplejeråd, og Ældre Sagen.
”Danmark bør blive et foregangsland, når det handler om at skabe det bedst mulige liv for dem, der rammes af demens, og deres familier. De udspil vi ser i dag er positive og vigtige skridt på vejen. De kan sikre et bedre liv for de demente og et bedre arbejdsliv for medarbejderne, siger Karen Stæhr, formand for social og sundhedssektoren i FOA”.
“En demensindsats fungerer bare ikke optimalt, når den er spredt ud over tre ministerier, fem regioner og 98 kommuner. Selv om mange gør det godt, er det et stort virvar, som borgerne ikke kan gennemskue. Der er netop brug for en national indsats på tværs af sektorer og specialer. En national indsats, hvor statsministeren sætter sig for bordenden og laver en national plan«, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen”.
”Det er rigtigt positivt, at politikerne her midt i valgkampen erkender, at vi har en stor udfordring med demens nu og i fremtiden. Demens er en sygdom og ikke blot et udtryk for alderdom. Derfor er et vigtigt element i indsatsen at styrke kompetenceniveauet for alle medarbejdere på landets plejecentre, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
”Der er behov for i højere grad at anerkende og støtte pårørende til mennesker med demens. Pårørende yder en kæmpe indsats, og det slider voldsomt på hele familien. Derfor er det vigtigt, at pårørende har adgang til viden og støtte. Det kan hjælpes på vej, hvis alle kommuner ansætter en pårørendekonsulent, der kan koordinere viden og støtteindsatser”, siger Ældre Sagens adm. direktør Bjarne Hastrup.
Sammen om mål og retning for demensindsatsen i Danmark
Et af Demensalliancens mål er netop at få skabt en ny national demensindsats, der skal sikre koordination og kvalitet af indsatsen for demenspatienter på tværs af sygdom, specialer og sektorer.
Det er godt, at der nu er politisk enighed på begge fløje om, at Danmarks demenspatienter og deres pårørende har brug en samlet national plan og strategi, der kan give bedre behandling og støtte. Med dagens udmeldinger er der udsigt til efter valget at kunne opnå bred politisk enighed om en plan med konkrete mål og indsatser. Det glæder Demensalliancen, fordi demenspatienterne og menneskene omkring dem – både personale og pårørende - har brug for, at der bliver fulgt op på dagens positive udmeldinger.
En kommende regering og alle partier kan lade sig inspirere af Demensalliancen visionspapir.
Alliancen har opsat fire ambitiøse nationale 2025 mål for demensindsatsen i Danmark, der med dagens udmeldinger godt ser ud til at kunne samle partierne om en fælles demensindsats på tværs af partifarve. Demensalliancen har derudover rigtig mange forslag, der kan kigges seriøst på for at nå målene.
Demensalliancen inviterer alle politiske partier ind til et politisk demenstopmøde i september. Demensalliancen vil meget gerne være med at sætte fælles mål og retning for den nye nationale demensindsats i Danmark.
Foruden de fem stiftere af demensalliancen bidrager over 60 organisationer, virksomheder og fagpersoner i alliancens arbejde med konkrete demonstrationskoncepter, der skal forbedre livet for patienter og pårørende rundt om i landet. Demensalliancen har desuden taget initiativ til at skabe Danmarks første demensvenlige kommuner i efteråret 2015 sammen en række danske kommuner.
Med venlig hilsen Demensalliancen
Bjarne Hastrup
Direktør, Ældre Sagen
Karen Stæhr
Sektorformand, FOA
Grete Christensen
Formand, Dansk Sygeplejeråd
Helen Kobæk
Adm. direktør, PenSam
Nis Peter Nissen
Direktør, Alzheimerforeningen
Demensalliancen nationale 2025-mål
Demensalliancen har lanceret fire ambitiøse, men realistiske 2025-mål for demensindsatsen i Danmark. Målene for 2025 er:
- FÆRRE PERSONER MED DEMENS OG FÆRRE LEVEÅR MED SVÆR DEMENS
- Antallet af nye tilfælde af demenssygdom reduceres med 10% hvert år
- Personer med demenssygdom lever mindst 10 % længere i faserne med ”let demens” og ”middelsvær demens”
- BEDRE UDREDNING OG BEHANDLING AF DEMENS
- Alle med symptomer på demenssygdom tilbydes kvalificeret udredning. Mindst 75% af alle nye demenstilfælde har fået en demensdiagnose, hvoraf mindst 95% har fået stillet en specifik diagnose
- Antallet af unødige indlæggelser af personer med demens reduceres med mindst 30%
- BEDRE LIV FOR PERSONER MED DEMENS OG PÅRØRENDE
- Alle kommuner er erklæret demensvenlige kommuner
- Alle nybyggede og eksisterende plejeboliger er demensindrettede og demenssikrede
- Pårørende til personer med demens har adgang til den nødvendige viden og værktøjer
- MERE VIDEN OM DEMENS
- Mindst 1% af Danmarks samlede omkostninger til demens anvendes til forskning i forebyggelse, bedre behandling og pleje af personer med demens
- Alle ansatte, der arbejder med personer med demens, har viden om demenssygdom
Læs mere om målene, koncepterne og visionen på www.demensalliancen.dk
Hvis du er interesseret i forskellige historier og cases om demens, er du meget velkommen til at kontakte os for yderligere information ved at rette henvendelse til Demensalliancen, Jeppe Albers på 6171 0728, ja@bindslevas.dk
Eller jon Kiellberg, Demensalliancen på tlf. 2762 9098.
Direkte pressekontakt til organisationerne:
Tom Nervil, Ældre Sagen, Tlf, 2926 7109
Jon Fiala Bjerre, Tlf. 3341 0416
Anne Meier, FOA Tlf. 2014 4958
Søren Dijohn, PenSam, 45 6122 2998
Mads Krøll Kristensen, Dansk Sygepleråd, tlf. 2943 8425
Nøgleord
Links
Information om Demensalliancen
Følg pressemeddelelser fra Demensalliancen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Demensalliancen
LANDETS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER8.9.2015 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Seks ambitiøse kommuner går sammen om at skabe Danmarks første demensvenlige byer og kommuner. Det er Aalborg, Aarhus, Hillerød, Næstved, Stevns og Varde Kommune.
Hvordan løser vi en af Danmarks største ældre- og sundhedsudfordringer ?10.6.2015 08:38:46 CEST | Pressemeddelelse
Demensalliancen tager debatten om demens på Folkemødet fredag den 12. Juni. Antallet af personer med demens eksploderer de her år, og udgifterne til demens udgør allerede en betydelig økonomisk belastning for kommunerne sundhedsudgifter. Der skal investeres massivt og målrettet på demensområdet for at skabe et værdigt og sundt liv for personer med demens og de pårørende. Det kræver, at demens får en langt højere politisk prioritering blandt partierne.
Fire nye ambitiøse mål for en af de størst voksende folkesygdomme i Danmark23.4.2015 09:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Demens er en folkesygdom i voldsom vækst. Det er i dag den femte største dødsårsag i Danmark. Hver tredje time dør en dansker af demens. Derfor har Alzheimerforeningen, FOA, Ældre Sagen, Dansk Sygeplejeråd og PenSam dannet Demensalliancen. For at skabe et bedre liv for personer demens og deres pårørende og sikre, at ingen er alene med demens i Danmark.