Fjernvarmen kunne have gjort vindmølle-strøm 1,75 mia. kr. mere værd

Årets første fem måneder har givet en eksportindtægt på 253 millioner kroner for dansk vindmøllestrøm. Havde man brugt den eksporterede vindmøllestrøm til fjernvarme ved hjælp af store varmepumper, så havde den været 2 milliarder kroner værd.
Det viser en opgørelse, som fjernvarmens tænketank Grøn Energi har lavet for Dansk Fjernvarme på baggrund af data fra Nordpool Spot.
- Vi forærer vindmølle-el til vore nabolande, når vores vindmøller rigtig producerer i blæsevejr. Til gengæld spænder vi ben for os selv at udnytte overproduktionen i store varmepumper på grund af afgiftsregler. Det er ren galimatias, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.
Han kan blot konstatere, at i stedet for en effektiv udnyttelse af den statsstøttede vindenergi i store varmepumper, så kan eksempelvis nordmændene glæde sig over, at den gennemsnitlige eksportpris for vindmøllestrømmen er nede på ca. 157 kroner per MWh. Til gengæld har danskerne måtte importere til en pris på næsten 212 kroner per MWh, når vindmøllerne har stået stille, og nordmændene har tændt for vandkraften.
Men havde man brugt vindmølleenergien i store varmepumper, så havde den været ca. 350 kroner værd per MWh varme.
- Det regnestykke er jo helt galt. Samtidig, så har fjernvarmeværkerne jo været nødt til at bruge brændsler i deres produktion, siger Kim Mortensen.
Den vindmøllestrøm, der er blevet eksporteret, er fritaget for elafgift, nettarif samt den såkaldte PSO-afgift. Netop PSO-afgiften er den største hindring for de store varmepumper. Lægger man oven i en sænkning af nettarifferne, og at første års produktion kan tælles med som energibesparelse, så vil de store varmepumper hurtigt finde vej til fjernvarmeselskaberne, fordi produktionsprisen på varme dermed bliver konkurrencedygtig med andre opvarmningskilder. Gør den ikke det, så skal fjernvarmeselskaberne vælge en anden løsning for at følge lovgivningen.
- Løsningen er enkel, og den vil virke – hurtigt. Det er jo hovedrystende, at vi har en eksport af grøn vindmøllestrøm til foræringspriser, mens vi samtidig tvinges til at bruge brændsler i fjernvarmen. Det er hverken samfundsøkonomisk, klimamæssigt eller for den sags skyld brugerøkonomisk en god ide, siger Kim Mortensen.
En kickstart af udnyttelsen af vindmøllestrømmen kunne være en udvidelse 200 millioner kroner af den tilskudsordning til etablering af varmepumper på 55 millioner kroner, som blev indført tidligere i år.
Fakta
Data fra det vestdanske elsystem:
Frem til den 4. juni 2015 er der eksporteret 1,6 TWh vindmølleel for i alt 253 millioner kroner.
Var denne mængde vindmølleel i stedet blevet udnyttet til fjernvarme i varmepumper (COP 3,5), så ville den have været 1.969.000.000 kroner værd ved en varmepris på 350 kroner per MWh.
Den gennemsnitlige pris for den eksporterede el på Noordpool Spot var 157,13 kr. per MWh.
Den gennemsnitlige importpris var tilsvarende 211,91 kr. per MWh.
Nøgleord
Kontakter
Pressechef Torben Øllegaard Sørensen tlf. 61 20 57 23
Billeder
Links
Information om Dansk Fjernvarme
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Interesse for CCS-pulje understreger potentialet26.3.2025 12:13:46 CET | Pressemeddelelse
16 selskaber har søgt om prækvalifikation til den milliard-store statslige CCS-pulje, og det understreger det klimamæssige potentiale bag CO2-fangst, mener Dansk Fjernvarme.
Fjernvarmen buldrer derudaf: 50.000 nye kunder19.3.2025 09:37:24 CET | Pressemeddelelse
I løbet af 2024 er næsten 50.000 boliger blevet koblet på fjernvarmen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dansk Fjernvarme glæder sig over fremgangen.
Dansk Fjernvarme: Lovende fjernvarme-takter i nyt EU-udspil26.2.2025 12:08:54 CET | Pressemeddelelse
Det er positivt, at EU som en del af et nyt udspil skal have en ny strategi for varme og køling. Den vil nemlig bane vej for, at fjernvarme kan hjælpe Europa væk fra russisk gas, mener Dansk Fjernvarme.
Fjernvarmen holder hånden under naturgasudfasningen11.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tallene taler deres tydelige sprog. Det er fjernvarmen, som skrotter naturgasfyrene i Danmark, og det er fjernvarmen, der holder hånden under en stabil udfasning af naturgassen i private boliger. Det viser en status fra Evida, som har opgjort tal for naturgasudfasning.
Nu skal udbygning med grøn strøm igen på skinner31.1.2025 11:26:52 CET | Pressemeddelelse
Hos Dansk Fjernvarme er man meget tilfreds med, at der nu igen kommer tempo på udbygningen af grøn strøm. Fjernvarmeselskaberne investerer massivt i elektrificering disse år. Det er store eldrevne varmepumper og elkedler, som branchen forventer vil kunne blive drevet af grøn strøm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum