3F

3F: Brug AMU til ukrainske flygtninge

Del

Integrationskurser i sprog og fag kan hjælpe ukrainske flygtninge ind på de danske arbejdspladser. AMU er den oplagte hjælp, og klar til at tage ansvar.

Danmark skal gøre en stor indsats for at få de mange ukrainske flygtninge ind på de danske arbejdspladser. Men mange af flygtningene mangler sprog og kompetencer, for at kunne klare sig på arbejdsmarkedet. Derfor foreslår 3F, at AMU bliver omdrejningspunktet i integrationen af de ukrainske flygtninge.

- AMU-systemet er perfekt til at hjælpe de ukrainere, der mangler sproglige og faglige kompetencer for at kunne få et arbejde i Danmark. AMU-systemet har specialiseret sig i korte, hurtige kurser målrettet arbejdsmarkedet, og AMU-centrene har lige nu plads og ledig kapacitet, til at gå aktiv ind i opkvalificeringen af ukrainerne. Der skal etableres både faglige kurser og kurser i dansk, hvilket naturligvis kræver ekstra lærerkapacitet og dermed ekstra ressourcer. Jeg tror på, at der fra politisk side er flertal for denne investering, som vil betyde meget for hele det danske samfund i de kommende år, siger Søren Heisel, der er forbundssekretær i 3F.

AMU-systemet har netop den nødvendige ledige kapacitet, fordi der er markant færre kursister end normalt. Covid 19 og dårlig uddannelsesplanlægning i virksomhederne som følge af ekstrem travlhed betyder, at aktiviteten i dag ligger 25-60 procent under den budgetterede aktivitet, og at mange skoler må fyre dygtige undervisere som følge af økonomiske nedtur.

- Ved at bruge AMU til opkvalificering af de mange ukrainere slår vi tre fluer med et smæk. Vi hjælper virksomhederne med kvalificeret arbejdskraft, vi hjælper ukrainerne til at kvalificere sig til et job på ordentlige vilkår, og vi skaber aktivitet i AMU-systemet, som er fundamentet for det fleksible arbejdsmarked i Danmark. Politikerne bør prioritere en investering i AMU her og nu, det er win win win, siger Søren Heisel.

- Vi skal dermed investere i en egentlig integrations AMU-uddannelse, som målrettes de mange af anden etnisk herkomst, der i dag ikke kan finde plads på det danske arbejdsmarked. Potentialet er enormt, og alle vil have glæde af, at disse mennesker får en større tilknytning til arbejdsmarkedet, end de har i dag, siger Søren Heisel.

AMU-systemet er klar til at hjælpe de ukrainske flygtninge i job.

- 3F’s tanker er rigtig fornuftige. Vi har kapacitet og erfaring til at løse denne opgave, og vi er parate til at gå i gang med det samme. Vi får selvfølgelig brug for nogle ekstra rammer og nogle øgede ressourcer til at gennemføre dette. Vi må for eksempel forvente behov for nye undervisnings- og oplysningsmaterialer på både ukrainsk og engelsk, ressourcer til undervisning med tolke og lignende. Jeg er overbevist om, at politikerne i den nuværende situation er klar til denne investering, siger direktør for AMU Nordjylland, Peter Thomsen.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum